Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| Russian Defense Ministry Press Service / Photo via AP

Από τον «Κουζνετσόφ» με... αγάπη προς Ιντλίμπ και Χομς

Την «παρθενική πρώτη» του στον πόλεμο στη Συρία έκανε χθες ο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ»: το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, το οποίο έχει ήδη καταπλεύσει -συνοδεία στολίσκου κρούσης- στα ανοιχτά της Ταρτούς, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακατεύοντας κι άλλο την τράπουλα στις περιφερειακές στρατιωτικές ισορροπίες.

Με αεροπορικές επιδρομές και εκτοξεύσεις πυραύλων «εξαπολύσαμε μεγάλη επιχείρηση κατά επιλεγμένων στόχων του “Ισλαμικού κράτους” και του “Μετώπου Αλ Νούσρα” στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χομς», ανέφερε ο Ρώσος υπ. Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στο -ελεγχόμενο από αντικαθεστωτικούς- ανατολικό Χαλέπι, που χθες βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία, για πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατήγγειλε «ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά σε κατοικημένες συνοικίες» και τον θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων.

Συμπτωματικά ή μη, η αιφνιδιαστική κλιμάκωση στα μέτωπα της Συρίας έγινε λίγες ώρες μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά το Κρεμλίνο, στο επίκεντρο βρέθηκαν «οι κοινές προσπάθειες στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», τρόποι επίλυσης του Συριακού, η βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων και, ακροθιγώς, η ουκρανική κρίση.

Κατά το επιτελείο Τραμπ, συζητήθηκαν κοινές απειλές και προκλήσεις, «θέματα στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας», καθώς και μακροχρόνια ζητήματα στις διμερείς σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε η οργάνωση ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή συμβούλων, για την προετοιμασία της πρώτης συνάντησής τους -σίγουρα όχι πριν από τις 20 Ιανουαρίου και την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, κατά διευκρίνιση του Κρεμλίνου.

Η στάση που τηρεί ο Τραμπ έναντι της Μόσχας «τον φέρνει αντιμέτωπο με πολλά “γεράκια” των Ρεπουμπλικανών, που εκθείασαν τις υποσχέσεις του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά βλέπουν πάγια με καχυποψία τη Μόσχα κι έχουν καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία, αλλά και στη Συρία», επισημαίνει η Washington Post.

Επιπλέον «η προσφορά συνεργασίας θα μπορούσε να τον εμπλέξει σε μια σοβαρή διαμάχη με το Πεντάγωνο, όπου στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν εναντιωθεί σθεναρά στη συνεργασία με τη Ρωσία, ειδικά στη Συρία», υπογραμμίζει.

Χθες πάντως, μετά και τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα περί «δέσμευσης του Τραμπ στη διατλαντική συμμαχία», ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έστειλε μήνυμα για διάλογο στη Μόσχα.

«Οταν αντιμετωπίζουμε πολλές διαφορετικές προκλήσεις ασφαλείας, είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτό τον δίαυλο πολιτικού διαλόγου με τη Ρωσία. Η ισχυρή άμυνα και ο πολιτικός διάλογος δεν είναι αντικρουόμενα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Είναι ωστόσο «σημαντικό να σεβαστούμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών», συμπλήρωσε, «συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από τον «Κουζνετσόφ» με... αγάπη προς Ιντλίμπ και Χομς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας