Νέο πρόεδρο έχει από σήμερα ο κατεστραμμένος από το ισραηλινό σφυροκόπημα Λίβανος, καθώς το κοινοβούλιο εξέλεξε στη θέση τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ζοζέφ Αούν.
Χρειάστηκε να περάσουν 12 αποτυχημένες προσπάθειες προκειμένου ο ανώτατος αξιωματικός, που θεωρείται ως επιλογή που στηρίζουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (86) προκειμένου να ανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας. Ο Αούν συγκέντρωσε, τελικά, 99 ψήφους ανάμεσα σε 128 ψηφίσαντες και αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας σε μια εκρηκτικό περίοδο, καθώς είναι σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία με το Ισραήλ.
Ο 60χρονος στρατηγός δήλωσε «μια νέα φάση στην ιστορία του Λιβάνου ξεκινάει σήμερα» και, με το βλέμμα στη Χεζμπολάχ, υποσχέθηκε να εργαστεί για να δισφαλιστεί το «δικαίωμα του φέρειν όπλα αποκλειστικά στο κράτος».
«Υπόσχομαι ότι θα ανοικοδομηθούν όλα όσα κατέστρεψε το Ισραήλ στον νότο και στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού», δήλωσε ο Ζοζέφ Αούν δεσμευόμενος για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ. Θα εργασθούμε για την σύναψη των βέλτιστων σχέσεων με τις αραβικές χώρες, δήλωσε κάνοντας ειδική αναφορά στην Συρία. «Εχουμε μία ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Συρία», είπε.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογή του νέου προέδρου του Λιβάνου, του Ζοζέφ Αούν, θα συμβάλει στη «σταθερότητα» της χώρας και σε «σχέσεις καλής γειτονίας».
«Συγχαίρω τον Λίβανο για την εκλογή νέου προέδρου έπειτα από μακρά πολιτική κρίση. Ελπίζω πως η επιλογή αυτή θα συμβάλει στη σταθερότητα, σε ένα καλύτερο μέλλον για τον Λίβανο και τον λαό του και σε σχέσεις καλής γειτονίας», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Από την πλευρά του, το Ιράν χαιρέτισε την εκλογή του Ζοζέφ Αούν, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να υπηρετήσουν «κοινά συμφέροντα», σύμφωνα με μήνυμα της πρεσβείας του Ιράν στον Λίβανο που δημοσιοποιήθηκε στο Χ.
«Συγχαίρουμε τον αδελφό Λίβανο για την εκλογή του στρατηγού Ζοζέφ Αούν στην προεδρία της Δημοκρατίας (και) ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των χωρών μας», ανέφερε η ιρανική αποστολή στη Βηρυτό.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Λίβανο Λίζα Τζόνσον δήλωσε πως είναι «πολύ χαρούμενη» για την εκλογή του διοικητή του λιβανικού στρατού Ζοζέφ Αούν ως προέδρου της χώρας. Η Τζόνσον και άλλοι ξένοι απεσταλμένοι παρακολούθησαν τη σύνοδο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κατά την οποία εξελέγη ο Αούν.
Στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνεχάρη τον Ζοζέφ Αούν για την εκλογή του ως προέδρου του Λιβάνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα «θερμά συγχαρητήρια» στον Ζοζέφ Αούν σε μια «ιστορική και κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του Λιβάνου», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Την εκλογή αυτή θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει ο διορισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης, σε υποστήριξη του προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορεί να ενώσει τους Λιβανέζους, να ανταποκριθεί στους πόθους και στις ανάγκες τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κε ντ' Ορσέ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας