Διπλή ισραηλινή πυραυλική και αεροπορική επίθεση στην Υεμένη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων στην Υεμένη, αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη πως το κράτος του Ισραήλ είναι ανεξέλεγκτο και δε φαίνεται να έχει καμία διάθεση να βάλει «φρένο» στην επιθετική της πολιτική.
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι ισραηλινές επιθέσεις έγιναν σε δύο φάσεις. Η πρώτη επίθεση είχε ως στόχο δύο λιμάνια της Υεμένης και η δεύτερη την πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά.
Σύμφωνα με τον Guardian, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει την Υεμένη μετά την αύξηση των επιθέσεων των Χούθι κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων δύο επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα.
Οι τελευταία αυτή επίθεση ήταν η τρίτη φορά που το Ισραήλ χτυπάει τη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Χούθι: Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση
Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε ότι «θα ανταποκριθεί στην κλιμάκωση με κλιμάκωση».
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, δήλωσε: «Οι αμερικανοϊσραηλινές βομβαρδισμοί σε πολιτικές υποδομές στην Υεμένη αποκαλύπτουν την υποκρισία της Δύσης. Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη της Γάζας θα συνεχιστούν και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τα εγκλήματα μαζικής εξόντωσης στη Γάζα και να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας».
Το Ιράν καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις ως «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών κανόνων και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαήλ Μπακάι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ».
Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιάχια Σαρί, δήλωσε ότι οι αντάρτες στοχοθέτησαν «δύο συγκεκριμένους και ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους» στην κατεχόμενη περιοχή της Τζάφα κοντά στο Τελ Αβίβ με «υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους».
Προκαλούν οι Ισραηλινοί
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «ακριβείς επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη, σε λιμάνια και ενεργειακές υποδομές στην Σαναά, τα οποία οι Χούθι χρησιμοποιούν με τρόπους που συνεισφέρουν στην στρατιωτική τους δράση».
Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου, δήλωσε με προκλητικό ύφος ότι «μετά την Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, οι Χούθι είναι σχεδόν ο τελευταίος βραχίονας του Ιράν στον άξονα του κακού. Οι Χούθι μαθαίνουν και θα μάθουν με σκληρό τρόπο ότι αυτοί που πλήττουν το Ισραήλ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτό».
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Κατζ, με παρόμοιο ύφος δήλωσε: «Προειδοποιώ τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χούθι: Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα φτάσει και σε εσάς».
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επίσης ανακοίνωση καταγγέλλοντας τους Χούθι για «επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προσθέτοντας ότι «το καθεστώς των Χούθι συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας