Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο Τζον Κέρι για τις προτάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης, τις οποίες συζήτησε στη χθεσινή τετράωρη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο και σκοπεύει να μεταφέρει στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα κατά τις επαφές τους το Σάββατο στο Αμμάν.
Παρότι δεν έχουν κοπάσει ούτε το κύμα τυφλής βίας ούτε η θύελλα αντιδράσεων για τους εμπρηστικούς (και ανιστόρητους, σύμφωνα με πλείστους ειδικούς) ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι ο μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτός που ενέπνευσε την ιδέα του Ολοκαυτώματος στον Αδόλφο Χίτλερ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε να μη σχολιάσει επ’ αυτού.
Ωστόσο «προέτρεψε τον Νετανιάχου να μετριάσει τη σκληρή γλώσσα, η οποία πυροδοτεί τη βία, όπως πιστεύουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι», έγραφαν χθες οι New York Times.
Απτόητος ο «Μπίμπι» ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τον πρόεδρο Αμπάς να σταματήσει να «υποκινεί τη βία» και να «διαδίδει ψεύδη», μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ επιδιώκει να αλλάξει το status quo στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας τους ρητούς κανονισμούς που επιτρέπουν μεν στους Εβραίους να επισκέπτονται τον ιερό θρησκευτικό τόπο για τους μουσουλμάνους, απαγορεύοντάς τους όμως να προσεύχονται εκεί.
Το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα του ξεσπάσματος των πρόσφατων ταραχών στον περίγυρο του τεμένους και των αλλεπάλληλων επιθέσεων Παλαιστινίων με μαχαίρια κατά Ισραηλινών.
Πιο μετρημένος ο Κέρι απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στον Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά όπως και με τον βασιλιά Αμπντάλα, αφού η Ιορδανία είναι ο επίσημος θεματοφύλακας του Αλ Ακσα.
Και οι δύο τον διαβεβαίωσαν, όπως είπε, για τη δέσμευσή τους να αποκλιμακωθεί η έκρυθμη κατάσταση. «Χρειάζεται να κάνουμε βήματα που θα μας πάνε πέρα από τη ρητορική και τις καταδίκες», τόνισε ο Κέρι, ζητώντας από όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το status quo.
Προστασία στο τέμενος
Την απαισιοδοξία του ωστόσο εξέφρασε ο Μπαν Κι Μουν, που ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πριν βρεθούν οι εμπλεκόμενοι στο «χείλος της αβύσσου», φέρεται να επανέλαβε ο γ.γ. του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας μάλιστα σχέδιο για διεθνή προστασία στο τέμενος, ύστερα από σχετικό παλαιστινιακό αίτημα για ανάπτυξη ομάδας παρατηρητών, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.
Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ Γιαν Ελιασον υποστήριξε πάντως ότι η επιδεινούμενη κρίση είναι αποτέλεσμα «της ασφυκτικής κι εξευτελιστικής κατοχής» των παλαιστινιακών εδαφών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του νέου πρέσβη του Ισραήλ, Ντάνι Ντανόν, ο οποίος ζήτησε «να πάψουν οι δικαιολογίες για τους Παλαιστινίους».
Και ο φαύλος κύκλος του αίματος και των προκλήσεων δείχνει να μην έχει τελειωμό. Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τη νύχτα της Τετάρτης έναν 28χρονο Εβραίο, τον οποίο πέρασαν για Παλαιστίνιο όταν αρνήθηκε να τους δείξει ταυτότητα και προσπάθησε να πάρει ένα από τα όπλα τους.
Χθες δύο Παλαιστίνιοι νεαροί γύρω στα 20 μαχαίρωσαν Ισραηλινό σε στάση λεωφορείου, επιχειρώντας να επιβιβαστούν σε σχολικό. Και οι δύο πυροβολήθηκαν επιτόπου και ο ένας υπέκυψε. Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, και οι δύο είχαν ιστορικό ένοπλης δραστηριότητας.
Για πρώτη φορά, τέθηκαν χθες σε τρίμηνη διοικητική κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών τρεις 17χρονοι από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αφορμή αναρτήσεις τους στο facebook.
Ανάμεσα στους άλλους εφτά ενήλικες που συνελήφθησαν και κρατούνται με ίδιο καθεστώς, είναι ο πατέρας ενός νεκρού Παλαιστινίου, φερόμενου δράστη επίθεσης με μαχαίρι, που διαμαρτυρήθηκε επειδή οι αρχές αρνούνται να επιστρέψουν το πτώμα του στην οικογένειά του.
Παράλληλα, στη Βηθλεέμ ο στρατός ύψωσε τσιμεντένιο φράχτη γύρω από τον Τάφο της Ραχήλ στέλνοντας και ενισχύσεις, εν όψει προσκυνήματος Εβραίων το Σαββατοκύριακο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας