Πυρ ομαδόν από την ισραηλινή αντιπολίτευση και την παλαιστινιακή ηγεσία αλλά και οξύτατες επικρίσεων από Ισραηλινούς ιστορικούς και οργανώσεις επιζώντων του Ολοκαυτώματος για διαστρέβλωση της Ιστορίας και άφεση του Αδόλφου Χίτλερ δέχεται ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την εμπρηστική ομιλία του σε σιωνιστικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη, παραμονή του χθεσινού ταξιδιού του στη Γερμανία για επαφές με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Τζον Κέρι.
Μέσα σε μια εξαιρετικά έκρυθμη συγκυρία, που μετρά ήδη 47 νεκρούς Παλαιστίνιους -οι 26 από επιτόπιες εκτελέσεις έπειτα από επιθέσεις με μαχαίρια κι οι υπόλοιποι από πυρά του στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη- και 10 νεκρούς Ισραηλινούς κυρίως από τυφλά μαχαιρώματα, ο Νετανιάχου έκρινε σκόπιμο να αιτιολογήσει την πάγια θέση του για «υποκίνηση της βίας» κατά του Ισραήλ από την παλαιστινιακή πλευρά σε βάθος δεκαετιών, κατηγορώντας τον μεγάλο μουφτή της Ιερουσαλήμ την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι, πως ενέπνευσε την ιδέα της γενοκτονίας των Εβραίων στον φίρερ, στη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 28 Νοεμβρίου 1941.
«Ο Χίτλερ δεν ήθελε τότε να εξοντώσει τους Εβραίους, ήθελε να τους εκδιώξει. Και ο Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι πήγε στον Χίτλερ και του είπε: “Αν τους εκδιώξεις, θα έρθουν όλοι εδώ [στην Παλαιστίνη]”. “Οπότε τι να τους κάνω;” ρώτησε εκείνος. Κι ο μουφτής απάντησε “Κάψ’ τους”», ανέφερε επί λέξει ο Νετανιάχου παίζοντας επικίνδυνα με την Ιστορία, αφού επικαλέστηκε ως ένα από τα «πολλά στοιχεία» που τεκμηριώνουν τα λεγόμενά του την κατάθεση ενός υπαρχηγού τού Αντολφ Αϊχμαν -εκ των αρχιτεκτόνων του Ολοκαυτώματος- στη δίκη της Νυρεμβέργης.
Ο Χουσέινι, που είχε κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με το ναζιστικό καθεστώς και καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου, δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη της Νυρεμβέργης και πέθανε στη Βηρυτό το 1974.
Ο ισχυρισμός ότι υποκίνησε την Τελική Λύση για τους Εβραίους έχει γίνει αντικείμενο μελέτης στις παρυφές των ερευνών για το Ολοκαύτωμα, απορρίπτεται όμως από τους περισσότερους ιστορικούς, που επικαλούνται πρωτίστως την ομιλία του Χίτλερ στο Ράιχσταγκ τον Ιανουάριο του 1939, στην οποία κατέστησε απόλυτα σαφή την πρόθεσή του να αφανίσει την εβραϊκή φυλή.
«Υποβαθμίζει το Ολοκαύτωμα, τον ναζισμό και την ευθύνη του Χίτλερ για την τρομερή συμφορά του λαού μας. [...] Ο γιος ενός ιστορικού πρέπει να είναι ακριβής με την Ιστορία» κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό (τέκνο του ιστορικού Μπενζιόν Νετανιάχου) ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ, κατηγορώντας τον για επικίνδυνη παραποίηση της Ιστορίας, που γίνεται βούτυρο στο ψωμί των αρνητών του Ολοκαυτώματος.
Να ζητήσει άμεσα συγγνώμη για τη «φτηνή προπαγάνδα» και το «ντροπιαστικό ψέμα» απαίτησαν άλλοι βουλευτές και πολιτικοί. Ακόμα και ο σκληροπυρηνικός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόμ δήλωσε απερίφραστα πως «σίγουρα δεν ήταν [ο Χουσέινι] που επινόησε την Τελική Λύση. Ηταν διαβολικό γέννημα του ίδιου του Χίτλερ».
Ο Μαχμούντ Αμπάς
«Ο Νετανιάχου δίνει άφεση στον Χίτλερ για τα εγκλήματά του και ρίχνει την ευθύνη στον Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι. Θέλει έτσι να την χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στον λαό μας» υπογράμμισε ο Μαχμούντ Αμπάς, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν στη Ραμάλα.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε «διεθνή προστασία» για τους Παλαιστίνιους απέναντι «στους εποίκους, τον ισραηλινό στρατό και τα πυροβόλα του».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ καλωσόρισε τις δεσμεύσεις του Ισραήλ πως δεν προτίθεται να αλλάξει το status quo στο ιερό Τέμενος Αλ Ακσα, προειδοποιώντας για την απαρχή μιας «θρησκευτικής σύρραξης» που πρέπει να αποφευχθεί και από τις δύο πλευρές.
Και ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δήλωσε κατηγορηματικά πως η ευθύνη του Ολοκαυτώματος ανήκει εξ ολοκλήρου στη Γερμανία.
Στις συνομιλίες με τον Νετανιάχου η καγκελάριος τού ζήτησε να επανεξετάσει τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού, χαρακτηρίζοντάς την «αντιπαραγωγική» για τη λύση των δύο κρατών, ενώ κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να κάνουν τα πάντα» για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας