«Το λιντσάρισμα του Ερυθραίου πρόσφυγα Χαφτόμ Zαρχούμ κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής [sic] επίθεσης την Κυριακή στην Μπερσέβα αποτελεί συνέχιση μιας διαφαινόμενης πολιτικής, που στηρίζεται από την κυβέρνηση και την αστυνομία και επιτρέπει μια απαράδεκτη απάντηση στο πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών [sic] επιθέσεων. [...]
Το μόνο του έγκλημα φαίνεται να ήταν το χρώμα του δέρματός του και το γεγονός πως έτυχε να βρεθεί σε κοντινή απόσταση», έγραφε χθες στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης η Haaretz.
Και στην ανάλυσή του ο Αεγιάλ Γκρος στοιχειοθετεί πώς η εμπρηστική ρητορεία εν ενεργεία υπουργών, πολιτικών και της ηγεσίας της αστυνομίας πυροδοτεί την αυτοδικία και τον ρατσισμό (πρωτίστως βέβαια κατά των Παλαιστινίων αλλά και) ενάντια σε Αφρικανούς πρόσφυγες που ζουν στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας την κοινή γνώμη να ασπαστεί την κουλτούρα «trigger-happy», δηλαδή «τραβάω τη σκανδάλη και νιώθω χαρούμενος», μια έκφραση προερχόμενη φυσικά από την ατέρμονη ένοπλη -και δη αστυνομική- βία στις ΗΠΑ, η οποία συνίσταται λίγο-πολύ στο: σκότωσε πριν σε σκοτώσουν, αν αισθανθείς ότι απειλείσαι έστω και για ψύλλου πήδημα.
Σε άλλο χθεσινό ρεπορτάζ της εξάλλου η εφημερίδα καταγράφει τη ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις όπλων τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισραήλ, μετά την πρόσφατη χαλάρωση της νομοθεσίας για την απόκτηση άδειας οπλοφορίας με αφορμή το κύμα τυφλών επιθέσεων Αράβων με μαχαίρια κατά Ισραηλινών ενστόλων και πολιτών.
Ο φρικαλέος φόνος του αθώου 29χρονου Ερυθραίου Χαφτόμ Zαρχούμ στο σημείο του προχθεσινού ένοπλου χτυπήματος Βεδουίνου πολίτη του Ισραήλ, που έπεσε νεκρός από πυρά αφότου σκότωσε έναν στρατιώτη, πήρε το αυτόματο όπλο του και γάζωσε άλλους 10 ανθρώπους, σόκαρε το Ισραήλ πολύ περισσότερο από τις (τουλάχιστον 20) επιτόπιες εκτελέσεις Αράβων φερόμενων δραστών επιθέσεων με μαχαίρια.
Ο μελαψός πρόσφυγας, εργάτης γης που είχε πάει στην Μπερσέβα για να ανανεώσει την άδεια εργασίας του, βρέθηκε συμπτωματικά στον σταθμό λεωφορείων την ώρα του μακελειού. Ενας στρατιώτης τον πέρασε για συνεργό του δράστη, τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε.
Ο ανυπεράσπιστος νεαρός, πεσμένος στο έδαφος, δέχτηκε στη συνέχεια κι άλλες απανωτές σφαίρες από αστυνομικό, με τους παριστάμενους να μετατρέπονται σε αχαλίνωτο όχλο, που άρχισε να τον λιντσάρει με μίσος, κλοτσώντας τον στο κεφάλι, πετώντας πάνω του καθίσματα και φτύνοντάς τον κραυγάζοντας «Θάνατος στους Αραβες».
Βαρύτατα τραυματισμένος, ο 29χρονος υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.
«Είμαστε ένα κράτος δικαίου. Κανείς δεν θα παίρνει τον νόμο στα χέρια του», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να ακολουθήσουν οι όψιμες λεκτικές καταδίκες υπουργών και πολιτικών.
Οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν όσους συμμετείχαν στο λιντσάρισμα, που καταγράφηκε σε βίντεο κινητών τηλεφώνων.
Ομως οι έρευνες δεν γίνονται στο πλαίσιο απαγγελίας κατηγοριών για ανθρωποκτονία ή δολοφονία, αλλά διεξάγονται με τη «δέουσα προσοχή» ώστε να μην πληγούν τα κίνητρα των Ισραηλινών πολιτών, που αντιδρούν σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις!
Κι ενώ ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ κατέγραφαν χθες τις χρόνιες διώξεις και τη συστηματική καταπίεση που υφίστανται οι τουλάχιστον 40.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία και το Σουδάν στο Ισραήλ, με υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου να τους αποκαλούν μεταξύ άλλων «καρκίνο» και «εγκληματίες», ο αποτρόπαιος φόνος του μελαψού νεαρού αποτελεί κορυφή του παγόβουνου στην πολιτική της ωμής και θανατηφόρας καταστολής ενάντια στα εκατομμύρια των Παλαιστίνιων και των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, που ζουν υπό καθεστώς κατοχής, εποικισμού και αποκλεισμού εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένας από τους (συχνά ανήλικους) νεαρούς δράστες των επιθέσεων με μαχαίρια δεν είχε διασυνδέσεις με παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Φατάχ και η Χαμάς, παρά τα καλέσματα της τελευταίας για «τρίτη Ιντιφάντα».
Αρκετοί μάλιστα, με μηνύματά τους στα social media που έχουν πάρει φωτιά, ζητούν οι πράξεις τους να μη συνδεθούν με πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, απηυδισμένοι και από τις φανατικές και από τις μετριοπαθείς φωνές, που δεν τους προσφέρουν καμιά προοπτική για το μέλλον τους.
Καταγγέλλουν απαρτχάιντ
Απαρτχάιντ χαρακτηρίζουν οι Αραβες κάτοικοι της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ την απόφαση ανέγερσης «προσωρινού» τσιμεντένιου φράχτη, που χωρίζει από την Κυριακή τις γειτονιές τους από τις εβραϊκές στον δυτικό τομέα της πόλης.
Και καταγγέλλουν για πολλοστή φορά τα μέτρα συλλογικής τιμωρίας που τους επιβάλλονται, αφού οι ισραηλινές αρχές τούς αντιμετωπίζουν πάγια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στερώντας τους βασικά δικαιώματα και υπηρεσίες κι εξευτελίζοντάς τους καθημερινά με εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους και μπλόκα σε κάθε γωνιά.
Η προκλητική απόφαση για το στήσιμο του φράχτη έγινε δεκτή με θύελλα αντιδράσεων και στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς αρκετά στελέχη του κατηγόρησαν ανοιχτά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι παγιώνει de facto τον διαχωρισμό της διαφιλονικούμενης πόλης, την οποία παραδοσιακά το Ισραήλ αποκαλεί «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας