Στο κενό έχουν πέσει μέχρι τώρα οι προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο μέτωπο που έχει ανοίξει το Ισραήλ με τον Λίβανο, παράλληλα με το αιματοκύλισμα που διαπράττει στη Γάζα.
Αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ χτυπά τη Χεζμπολάχ «με πλήρη δύναμη» και δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, ακολούθησε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό μάλιστα κατά το χτύπημα αυτό σκοτώθηκε ένας από τους επικεφαλής της αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ, ο Μοχάμαντ Σουρούρ.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενέκρινε την αεροπορική επιδρομή από το αεροπλάνο του που κατευθυνόταν προς τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το γραφείο του.
«Η πολιτική του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ με πλήρη δύναμη. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, με κυριότερο την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε ο Νετανιάχου καθώς προσγειωνόταν στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Associated Press.
Ένα μέλος της συνοδείας του Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός τώρα» εν μέσω κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το θέμα δεν συζητήθηκε στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος στους Times of Israel. «Συνεχίζουμε το σχέδιο για τον πόλεμο που ενέκρινε ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ. «Περιμέναμε αυτή την ευκαιρία εδώ και χρόνια», φέρεται να δήλωσε στους Times of Israel.
Νωρίτερα το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε τις αναφορές πως είχε δώσει το «πράσινο φως» για μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών και να μειωθεί η ένταση των επιχειρήσεων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο ενώνονται υπό την επιθυμία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Ο Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στο MSNBC προώθησε την πρόταση των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, λέγοντας ότι θα βοηθούσε στην επίτευξη διπλωματικής επίλυσης μεγαλύτερης διάρκειας.
Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη αργότερα σήμερα. Ανάμεσά τους ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ.
Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο.
Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξασφάλισε ένα πακέτο βοήθειας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη στήριξη των συνεχιζόμενων στρατιωτικών προσπαθειών του.
Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την πόλη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ με 80 πυραύλους. Σε ανάρτησή της στο Telegram, η οργάνωση λέει ότι η επίθεση είναι για «υποστήριξη του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας» και για την υπεράσπιση «του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στη βάρβαρη ισραηλινή παραβίαση πόλεων».
Λίβανος... όπως Γάζα
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσαρί, έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου είπε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των συνομιλιών εκεχειρίας στη Γάζα και των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Το Κατάρ λαμβάνει «φρικτές αναφορές» από τον Λίβανο ότι το Ισραήλ «στοχεύει ολόκληρες οικογένειες με τρόπο παρόμοιο με τις φρικαλεότητες στη Γάζα», είπε επίσης ο αλ-Ανσαρί στους δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ δεν βλέπει «καμία διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών σε αυτές τις επιθέσεις».
Φεύγουν κατά χιλιάδες προς Συρία

Λόγω της εντατικοποίησης των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο, από τις αρχές της εβδομάδας, 90.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανέφερε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις λιβανέζικες Αρχές, περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι, οι 15.000 εκ των οποίων είναι Σύροι, πέρασαν στη Συρία τις δύο τελευταίες ημέρες.
Για κάποιους είναι ένα «άλμα στο άγνωστο», για άλλους είναι η επιστροφή σε μια χώρα από την οποία έφυγαν εν μέσω του πολέμου. Είναι χιλιάδες οι Λιβανέζοι και οι Σύροι που περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν στη Συρία, ώστε να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.
Ο Λιβανέζος Χασάν Σλιμ έφυγε από τον νότιο Λίβανο μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του και θα αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς του στη Συρία, μια χώρα ρημαγμένη από τον εμφύλιο, την οποία δεν γνωρίζει.
«Αποφεύγαμε τη Συρία λόγω του πολέμου, αλλά σήμερα ο πόλεμος χτυπά τη δική μας πόρτα και είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε», εξήγησε ο 24χρονος άνεργος που περιμένει τη σειρά του στο μεθοριακό φυλάκιο Τζντεϊντέτ Γιαμπούς.
«Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μείνω στη Συρία, φοβάμαι αυτό το άλμα στο άγνωστο», είπε ο Σλιμ, καθισμένος στην άκρη του δρόμου, περιμένοντας να του δοθεί η άδεια να μπει στη Συρία, μια κατακερματισμένη χώρα που ακόμη συγκλονίζεται από μάχες σε ορισμένες ζώνες.
Καθισμένες στο πεζοδρόμιο ή μέσα σε αυτοκίνητα γεμάτα με αποσκευές, γυναίκες και παιδιά περιμένουν τους άνδρες να ολοκληρώσουν τις τυπικές διατυπώσεις. Εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου μοιράζουν νερό και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από την κοιλάδα Μπεκάα, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, όπως διαπίστωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το 2006, περίπου 250.000 άνθρωποι κατέφυγαν από τον Λίβανο στη Συρία. Από αυτούς, οι 70.000 συνέχισαν την πορεία τους προς άλλες χώρες ενώ 180.000 φιλοξενήθηκαν από οικογένειες ή από δημόσια κέντρα υποδοχής.
Αυτή τη φορά το κυβερνείο της Δαμασκού έχει προετοιμάσει τρία κέντρα φιλοξενίας και άνοιξε τρία ξενοδοχεία στην περιοχή Σαγέντα Ζεϊνάμπ. Το προάστιο αυτό, όπου βρίσκεται και ένα σημαντικό σιιτικό ιερό, το υπερασπίζονται φιλοϊρανοί μαχητές, κυρίως μέλη της Χεζμπολάχ, η οποία πολεμά στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος από το 2013.
Τραγική ειρωνεία, εκατοντάδες οικογένειες Σύρων που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σήμερα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για τον ίδιο λόγο. «Πίστευα ότι δεν θα άκουγα ποτέ ξανά τον κρότο των βομβαρδισμών και των πυραύλων», είπε ο Άμπου Μοχάμεντ Ριφάι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας