Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.9° 14.8°
0 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 16.0°
0 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 16.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.8°
2 BF
94%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 14.9°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 15.6°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
94%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για τον πόλεμο στη Γάζα | Debbie Hill/Pool Photo via AP

Ρήγματα στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκαλεί η έλλειψη στρατηγικής για τη Γάζα

Πυρά από την Αίγυπτο για τη στάση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις • Η Ισπανία αρνείται να ελλιμενίσει πλοία με πολεμικό υλικό για το Ισραήλ

Ακόμη ένα μέτωπο έχει ανοίξει για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που βρίσκεται μπροστά σε σφοδρή κριτική για την αδυναμία του να εκπονήσει ένα σχέδιο για το μέλλον της Γάζας, όταν και αν τελειώσει ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χαμάς, που όμως έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές αμάχων.

Πλέον, εκτός από τους συγγενείς των ομήρων, που επιμένουν να διαδηλώνουν μαζί με χιλιάδες πολίτες ζητώντας την απομάκρυνσή του και τη λήξη του πολέμου, βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι λόγοι είναι τρεις: ο ισραηλινός στρατός, που υποτίθεται ότι είχε κατορθώσει να «εκκαθαρίσει» τη Λωρίδα της Γάζας σε όλες τις περιοχές, πλην της Ράφα, επιστρέφει πραγματοποιώντας επιχειρήσεις στα βόρεια και τα κεντρικά του παλαιστινιακού θύλακα. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι, όταν τελειώσει ο πόλεμος, διαφωνεί με την επιβολή στρατιωτικής κυβέρνησης στη Γάζα, προκαλώντας την οργή των υπερορθόδοξων και υπερεθνικιστών. Και τρίτον, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου και για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και διακυβέρνησης.

Εν μέσω πυρών

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το πρωτοσέλιδο της ακροδεξιάς ταμπλόιντ εφημερίδας με τίτλο «Αυτός δεν είναι τρόπος διαχείρισης πολέμου» και φωτογραφία του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που πάντως εξακολουθεί να έχει τη στήριξη των ακροδεξιών, και του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ να κοιτούν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Από τις κινητοποιήσεις στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων | AP Photo/Ariel Schalit

Οι ακροδεξιοί Μπεν-Γκβιρ και Σμότριχ, που ουσιαστικά ηγούνται του εποικιστικού κινήματος στη Δυτική Οχθη, απορρίπτουν κάθε ανάμειξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη μεταπολεμική Γάζα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατηγορείται ότι πρωτίστως αγωνίζεται να διασωθεί πολιτικά, επιμένει να υποστηρίζει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί «καθολική νίκη» επί της Χαμάς, ισχυριζόμενος επίσης ότι, μεταπολεμικά, η Γάζα μπορεί να κυβερνηθεί από μια πολιτική διοίκηση, συγκροτημένη από Παλαιστίνιους μέλη της κοινωνίας των πολιτών, που δεν θα έχει σχέση με τη Χαμάς, με ισραηλινή στρατιωτική ευθύνη, συνολική στρατιωτική ευθύνη.

Το σχέδιο αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμο, καθώς στην παρούσα φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται να αναδεικνύονται τέτοιες ηγετικές προσωπικότητες μεταξύ των Παλαιστινίων και οι αραβικές χώρες αρνούνται να βοηθήσουν τον Νετανιάχου στα σχέδιά του.

Υψηλό το κόστος του πολέμου και της μεταπολεμικής εποχή

Αλλά και οι υπάρχουσε έρευνες δείχνουν ότι, πέρα από το υπάρχον κόστος συνέχισης του πολέμου, πολύ ακριβά θα κοστίσει στο Ισραήλ να επιβάλει και να διατηρήσει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η οποία πιθανώς αιτιολογεί και τη στάση του Γιοάβ Γκάλαντ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, υπολογίζει ότι το κόστος της εγκαθίδρυσης και παραμονής στρατιωτικής διακυβέρνησης στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 20 δισ. σεκέλ (5,43 δισ. δολάρια) ετησίως, χωρίς το κόστος της ανοικοδόμησης. Οι ανάγκες για επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στον παλαιστινιακό θύλακα θα τραβήξουν δυνάμεις από τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και από τον κεντρικό τομέα, πράγμα που θα σημαίνει μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των εφέδρων.

Η ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Γάζας θα απαιτήσει τουλάχιστον τέσσερις μεραρχίες, περί τους 50.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλσταϊν, επικεφαλής του Palestinian Studies Forum στο Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies.

Αγκάθι ο ανταρτοπόλεμος

Και μπορεί, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και να έχουν διαλυθεί πολλές οργανωμένες ένοπλες μονάδες, ωστόσο μικρότερες ένοπλες ομάδες ξεφυτρώνουν στις περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός υποστήριζε ότι είχε καταγάγει συντριπτικές νίκες.

Και αυτό σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να ανταποκριθεί σε συνθήκες ανταρτοπόλεμου.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι δουλειά του στρατού είναι «να διαλύσει αυτές τις ζώνες όπου η Χαμάς επιστρέφει και προσπαθεί να αναταχθεί».

Πυρά από την Αίγυπτο για τη στάση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις

Η Ισπανία αρνείται να ελλιμενίσει πλοία με πολεμικό υλικό για το Ισραήλ

Και ενώ στο Διεθνές Δικαστήριο συνεχίζεται η προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ με την καταγγελίας της γενοκτονίας, το Κάιρο επισημαίνει ότι το Τελ Αβιβ κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, μιλώντας στους ηγέτες των αραβικών χωρών, είπε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, και πως χρησιμοποιεί το συνοριακό πέρασμα της πόλης από την παλαιστινιακή πλευρά «για να σφίξει την πολιορκία» του παλαιστινιακού θύλακα.

Επίσης, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, το Κάιρο ότι απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ να συντονιστούν οι δύο χώρες για να ανοίξουν ξανά το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μετά το τέλος του πολέμου. Η ισραηλινή πρόταση προέβλεπε έναν μηχανισμό διαχείρισης της διέλευσης στο πέρασμα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, αλλά η Αίγυπτος επιμένει ότι η διαχείριση της διέλευσης θα πρέπει να γίνεται μόνο από τις παλαιστινιακές αρχές.

Κλειστά λιμάνια για τα όπλα

Στο μεταξύ η Μαδρίτη, η οποία έχει δηλώσει την απόφασή της να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν οπλισμό στο Ισραήλ να δένουν στα λιμάνια της χώρας. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, αφότου οι ισπανικές αρχές αρνήθηκαν την άδεια σε πλοίο που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ να ελλιμενιστεί.

«Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό, γιατί είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε πλοίο που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ να θέλει να φτάσει σε ισπανικό λιμάνι», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Αλμπάρες.

Και πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι μια συνεπής πολιτική με οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ που θέλει να καταπλεύσει σε ισπανικά λιμάνια. Το υπουργείο Εξωτερικών θα απορρίπτει συστηματικά τέτοιες στάσεις για έναν προφανή λόγο: η Μέση Ανατολή δεν χρειάζεται περισσότερα όπλα, χρειάζεται περισσότερη ειρήνη».

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, επρόκειτο για το πλοίο Marianne Danica, που ζήτησε άδεια να δέσει στο λιμάνι της Καρθαγένης στις 21 Μαΐου. Το πλοίο με σημαία Δανίας μεταφέρει 27 τόνους εκρηκτικού υλικού από το Τσενάι της Ινδίας και έχει προορισμό το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρήγματα στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκαλεί η έλλειψη στρατηγικής για τη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας