Ως τελική αντίστροφη μέτρηση σε μια επίγεια κόλαση και συνάμα «ανοιχτή φυλακή» στη νότια Λωρίδα της Γάζας φάνταζε το περασμένο 24ωρο για τα περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιους αμάχους στη Ράφα – πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του μαρτυρικού θύλακα και στη συντριπτική πλειονότητα ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Στο φόντο ήταν η κατάρρευση των ενδιάμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο. Οι όψιμες –πρωτίστως επικοινωνιακά προεκλογικού χαρακτήρα– απειλές της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Τελ Αβίβ για «φρένο» στην αποστολή όπλων. Και, φυσικά, η νέα διακήρυξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι η εισβολή στη Ράφα θα ολοκληρωθεί, ακόμη κι εάν χώρα του «χρειαστεί να πολεμήσει με τα νύχια».
Ηδη από χθες ισραηλινά τανκς είχαν ουσιαστικά περικυκλώσει τον ανατολικό τομέα της πόλης, εν μέσω εντολής προς τους αμάχους να τον εγκαταλείψουν και αναφορών για σφοδές μάχες με δυνάμεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Υπολογίζεται ότι περίπου 110.000 άνθρωποι έχουν κατευθυνθεί προς άλλες ζώνες εντός της σχεδόν ισοπεδωμένης Γάζας. «Οι περισσότεροι έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν ήδη 5 ή 6 φορές» στους επτά μήνες του πολέμου, υπογράμμισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για τη Γάζα, Γεώργιος Πετρόπουλος.
Ομως με όλα τα περάσματα προς τον νότο να είναι πια κλειστά, ο παλαιστινιακός θύλακας έχει μετατραπεί από τις ισραηλινές δυνάμεις με παγίδα θανάτου. Οι προμήθειες σε ανθρωπιστική βοήθεια έχουν διακοπεί, ενώ εμποδίζονται οι ιατρικές εκκενώσεις και η μετακίνηση του προσωπικού αρωγής.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει να εξαντληθούν σήμερα κιόλας τα τρόφιμα για διανομή στη νότια Γάζα. Ελλείψει καυσίμων, η UNICEF προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει προσωρινά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της στην περιοχή, ενώ υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία.
Την ίδια ώρα, στον βορρά, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για κατάσταση «πλήρους πείνας». Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού χτυπούν «καμπανάκι» για τις ιατρικές εγκαταστάσεις, την παροχή νερού και τα συστήματα αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών αγγίζει πια το εφιαλτικό ορόσημο των 35.000.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς έγιναν δεύτερη φορά στόχος εμπρηστικής επίθεσης από Ισραηλινούς διαδηλωτές. Δημοσιοποιώντας βίντεο από την τελευταία επίθεση της Πέμπτης, όπου πλήθος φωνάζει «Κάψε τον ΟΗΕ» στα εβραϊκά, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, κατήγγειλε ότι η πυροσβεστική και η αστυνομία του Ισραήλ άργησαν να φτάσουν.
Απτόητος, δε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει τώρα αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή τη φορά τις διαφωνίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Προς επίρρωσιν, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ κατέστησε a priori σαφές την αντίθεση της Ουάσγινκτον στο μη δεσμευτικό ψήφισμα, που αναμενόταν να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της χορήγησης στην Παλαιστίνη νέων «δικαιωμάτων και προνομίων», συνοδεία έκκλησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει «ευνοϊκά» το αίτημα η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Ψήφισμα, στο οποίο οι ΗΠΑ άσκησαν μόλις πρόσφατα βέτο.
Σε αντίθετη πορεία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα» που πιθανόν θα ακολουθήσουν το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σε αυτό το φόντο, κι ενώ εξαπλώνεται ανά τον κόσμο το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ της Παλαιστίνης και της αποεπένδυσης από το Ισραήλ, η αστυνομία της Βοστώνης έκανε χθες νέα έφοδο και συλλήψεις στο διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το γνωστό MIT.
«Δεν μπορούν να συλλάβουν το κίνημα», δήλωσε στο πρακτορείο A.P. ο Κουίν Πέριαν, συντονιστής της φοιτητικής ομάδας «ΜΙΤ Εβραίοι για την Εκεχειρία». «Το MIT θα προτιμούσε να συλλάβει και να αποβάλει ορισμένους φοιτητές, παρά να τερματίσει τη συνενοχή του στη γενοκτονία στη Γάζα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας