Το μέγεθος της σφαγής στη Γάζα αντικατοπτρίζει η χθεσινή τραγωδία από ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, όπου ξεκληρίστηκε μια ακόμα οικογένεια. Μία έγκυος 7,5 μηνών, ο σύζυγός της και η κόρη τους σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα κατά δύο κατοικιών μαζί με ακόμα 16 ανθρώπους εκ των οποίων οι 13 ήταν συγγενείς.
Ωστόσο, το παιδί της γυναίκας γεννήθηκε ύστερα με καισαρική χάρη στις προσπάθειες Παλαιστίνιων γιατρών. Το βρέφος ζυγίζει 1,4 κιλό και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση σε θερμοκοιτίδα και η υγεία του βελτιώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Σαλάμα που το φροντίζει. Η φράση «το μωρό της μάρτυρα Σαμπρίν αλ Σακάνι» είναι γραμμένη σε ταινία πάνω στο στήθος του.
Το βρέφος θα παραμείνει στο νοσοκομείο τρεις με τέσσερις εβδομάδες, διευκρίνισε ο Σαλάμα. «Στη συνέχεια θα δούμε πού θα πάει αυτό το παιδί, στην οικογένεια, στη θεία, τον θείο ή τους παππούδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία: ακόμη κι αν το παιδί αυτό επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», εξήγησε.
Η Μαλάκ, η μικρή κόρη της Σακάνι, ήθελε να ονομάσει την αδελφή της Ρουχ, που σημαίνει «πνεύμα» στα αραβικά, δήλωσε ο θείος της Ράμι αλ Σέιχ. O παππούς τους , Μοχάμενταλ Μπεχάιρι, τόνισε ότι η κόρη και η εγγονή του εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
«Έχουμε ένα αίσθημα λύπης, κατάθλιψης, δεν μας έχει μείνει τίποτα στη ζωή για να κλάψουμε, τι άλλο να νιώσουμε; Όταν χάνεις τα παιδιά σου, όταν χάνεις αυτούς που αγαπάς περισσότερο, πώς να νιώσεις;», διερωτήθηκε ρητορικά.
«Όλοι είναι γυναίκες και παιδιά»
Δεκατρία παιδιά και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν από το πλήγμα στο δεύτερο σπίτι, που ανήκε στην οικογένεια Άμπντελ Άαλ, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
«Είδατε κανέναν άνδρα μεταξύ των νεκρών;», διερωτήθηκε ο Σακρ Άμπντελ Άαλ, ένας Παλαιστίνιος η οικογένεια του οποίου είναι μεταξύ των νεκρών, θρηνώντας πάνω από τη σορό ενός παιδιού τυλιγμένη σε λευκό σάβανο. «Όλοι είναι γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απαντώντας σε ερώτηση για τα θύματα στη Ράφα ισχυρίστηκε πως επλήγησαν στη Γάζα διάφοροι στρατιωτικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων στρατιωτικές υποδομές, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και ένοπλοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας