Εμπορικό πλοίο, με πορτογαλική σημαία, αλλά ισραηλινών συμφερόντων κατέλαβε ομάδα κομάντο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που κρατούν το 25μελές πλήρωμά του, αυξάνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου όλοι φοβούνται ότι επίκειται κλιμάκωση του πολέμου.
Στην εκτίμηση αυτή συνέτεινε και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκοψε το διήμερό του στο Ντελαγουέαρ και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον. Όπως ανακοινώθηκε θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.
Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η κατάληψη είναι μέρος των αντιποίνων του Ιράν, για τη φονική επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματικοί, την 1η Απριλίου. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι το μοναδικό.
Την κατάληψη του πλοίου, από ομάδα κομάντο που έφτασαν σ' αυτό με ελικόπτερο, επιβεβαίωσε η Τεχεράνη, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το πλοίο έπλεε σε περιοχή που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια του Ιράν, εντός των χωρικών υδάτων του, στα στενά του Ορμούζ.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται οι κομάντο να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου που είναι φορτωμένο με κοντέινερ, ενώ μέλος του πληρώματος καλεί τους συναδέλφους του να μείνουν μέσα και να πάνε όλοι στη γέφυρα.
Την κατάληψη του πλοίου επιβεβαίωσε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Zodiac Maritime, που ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ, σύμφωνα με την οποία το πλοίο με τους 25 Φιλιππινέζους πλήρωμα έχει αλλάξει πορεία και κατευθύνεται προς το Ιράν, ενώ σημείωσε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία του πληρώματος και την ασφαλή επιστροφή του πλοίου».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η κατάληψη του πλοίου θα κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, αλλά να επιλέχθηκε προσεκτικά από την Τεχεράνη, ώστε να μην οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες.
Αντιδρώντας στο περιστατικό, η κυβέρνηση του Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, αλλά και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκράτες».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, είπε ότι «το καθεστώς του αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι εγκληματικό και στηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς, ενώ πλέον προχώρησε σε πειρατεία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι «το Ιράν θα έχει συνέπειες», καθώς όπως είπε «επέλεξε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης». Και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε το Ισραήλ από περαιτέρω ιρανική επιθετικότητα. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».
Λονδίνο: «Η κλιμάκωση δεν συμφέρει κανέναν»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι μίλησε με τον Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, και κύριο αντίπαλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για «τις κοινές ανησυχίες σχετικά με τις ιρανικές απειλές για επίθεση στο Ισραήλ».
Αν και στην ανάρτησή του στο Χ δεν καθίσταται σαφές αν η επικοινωνία έγινε πριν ή μετά την κατάληψη του εμπορικού πλοίου, ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι «περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι να χαθούν ζωές αμάχων».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, χαρακτήρισε το περιστατικό στα στενά του Ορμούζ «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ζητώντας «την άνευ όρων απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος του χωρίς καθυστέρηση».
«Εργαζόμαστε με εταίρους για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του», είπε επίσης.
Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες
Ο Καναδάς προστέθηκε στις χώρες που καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση κινδύνου για την περιοχή λόγω της αυξημένης απειλής επιθέσεων στο ισραηλινό έδαφος.
Επίσης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι οικογένειες των μελών της διπλωματικής αποστολής της Γερμανίας στην Τεχεράνη έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ιράν. Όπως ανέφερε, λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των γερμανικών πρεσβειών τόσο στην Τεχεράνη όσο και στο Τελ Αβίβ, ενώ στο Βερολίνο συνεδριάζει η «ομάδα διαχείρισης κρίσεων» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Επιπλέον, αναβαθμίζοντας την ταξιδιωτική του οδηγία, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράν, σημειώνοντας ότι «οι τρέχουσες εντάσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ενέχουν τον κίνδυνο ξαφνικής κλιμάκωσης», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η κατάσταση να επιδεινωθεί «γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση».
Είχαν προηγηθεί με ταξιδιωτικές οδηγίες οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία και Ελλάδα.
Επιπλέον και η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει στις πτήσεις της να κάνει χρήση του εναέριου χώρου πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν. Το ίδιο έχει ανακοινώσει η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, ενώ η γερμανική Lufthansa και η αυστριακή θυγατρική της Austrian Airlines ανακοίνωσαν την Παρασκευή την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη 18η Απριλίου.
Τι σημαίνει η επιχείρηση στο πλοίο
Για την ώρα, οι διεθνείς αναλυτές δεν έχουν καταλήξει ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας της κατάληψης του πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Πολλοί εκτιμούν ότι αν αυτή ήταν η απάντηση στη φονική επίθεση της Δαμασκού, τότε αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να αποφύγει ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Γιος Μέκελμπεργκ, συνεργάτη στο πρόγραμμα του Chatham House για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η κατάσχεση του εμπορικού πλοίου στα στενά του Ορμούζ «δεν ήταν ακριβώς η απάντηση που περιμέναμε, είναι σχετικά μικρή». Και εξήγησε ότι το Ιράν είτε ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει κάτι, αλλά δεν ήθελε να κλιμακώσει την κατάσταση, είτε αυτή είναι η «πρώτη μεταξύ άλλων πράξεων».
Επισήμανε δε ότι είναι δύσκολο να μάθουμε ποιες ήταν οι προτεραιότητες του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν απόφασίστηκε η επίθεση στη Δαμασκό και έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας στη Γάζα, «προκαλώντας το Ιράν να αντιδράσει». «Ήταν τόσο κραυγαλέα», είπε αυτή η επιχείρηση, «σαν να υπήρχε μια προσδοκία... για απάντηση, το ερώτημα είναι τι είδους απάντηση».
Από την άλλη, αναλυτές όπως Σίνα Τούσι, συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, υποστηρίζει ότι αυτή η ενέργεια δεν ήταν παρά μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι, αν αναμιχθούν στη σύγκρουση, τότε η Τεχεράνη να διακόψει τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο, όπως και στην Ερυθρά Θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία.
Οι ΗΠΑ επιμένουν πάντως, επικαλούμενες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ότι το Ιράν θα κάνει μια άλλη, σοβαρότερη και μεγαλύτερη επίθεση, ακόμη και με πύραυλο που θα φύγει από ιρανικό έδαφος και θα χτυπήσει το Ισραήλ. Και σε αυτή την περίπτωση η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι δραματική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας