Αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και να επιτρέψει την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δοκιμάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.
Η διπλωματική κινητικότητα είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες, καθώς έδωσε νέα ώθηση η έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ξεκαθάρισε πως η κατάσταση των αμάχων έχει επιδεινωθεί δραματικά και ότι ο λιμός είναι απλώς θέμα χρόνου.
Ψήφισμα στο Σ.Α. φέρνουν οι ΗΠΑ
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συνέταξαν νέο ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εντείνει πλέον τις προσπάθειες για να σταματήσει τουλάχιστον προσωρινά τις μάχες, παράλληλα, με την προειδοποίηση που έχει απευθύνει στο Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει και βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί 1,3 εκατ. άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει προηγούμενες προσπάθειες στο Σ.Α. να εγκριθεί ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός – και έτσι το νέο προσχέδιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα, όσον αφορά τη θέση τους στο ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους προκειμένου να πιέσουν όλοι μαζί για την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε χθες (Τετάρτη) την περιοδεία από τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον οποίο συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα. «Πιέζουμε για μια άμεση εκεχειρία που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό θα προσφέρει αμέσως ανακούφιση σε τόσους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα – παιδιά, γυναίκες, άνδρες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στον αραβικό σταθμό al Hadath.
Οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, αφού το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές συζητούν μια εκεχειρία διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Ευρωπαϊκές έριδες για τη λέξη εκεχειρία
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν την Πέμπτη συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, με το θέμα της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται στην ατζέντα. Οι 27 ηγέτες κάλεσαν για «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη εκεχειρία». Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 5 μήνες διαφωνιών που η Ουγγαρία προσυπέγραψε τη δήλωση αυτή, ενώ η «παρέμβαση» της Γερμανίας συμπεριέλαβε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων στο κείμενο.
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία λόγω των δυσανάλογων επιπτώσεων στους αμάχους και ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο λιμού λόγω της μη επαρκούς εισόδου βοήθειας προς τη Γάζα. Ειδική αναφορά υπάρχει στην πρωτοβουλία της Κύπρου «Αμάλθεια» για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο στη Γάζα.
Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο (το Βέλγιο έχει την προεδρία της Ε.Ε.) δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Ε.Ε. πρέπει να ηγηθεί και όχι να ακολουθήσει τις ΗΠΑ». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική. Βλέπουμε κάθε μέρα ανθρώπους να τρώνε χορτάρια. Ήρθε η ώρα να είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση εκεχειρία, να απαιτήσουμε την απελευθέρωση των ομήρων και να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών».
Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή διπλωματία εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει να εμποδίζει την είσοδο τροφίμων στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, οι ηγέτες ισορρόπησαν τις διαφορές τους στο συγκεκριμένο ζήτημα ως εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Μίνι σύνοδος στο Κάιρο
Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμμετείχαν σε μια υπουργική σύνοδο στο Κάιρο, πριν από τη συνάντησή τους με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ, στη σύνοδο μετείχε επίσης ο Χουσέιν αλ Σέιχ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που πρόσκειται στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι αναγκαίες προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να διασφαλιστεί η παράδοση όλης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, όπου ο ΟΗΕ φοβάται ότι επίκειται λιμός, έπειτα από πέντε μήνες συγκρούσεων.
Οι υπουργοί θα συναντηθούν αργότερα με τον Μπλίνκεν, ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη επαφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν «στις προσπάθειες προστασίας των άμαχων Παλαιστινίων» και τα μέσα για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων.
Ανυποχώρητο εμφανίζεται το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθύνθηκε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές χθες και τους δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να νικήσει τη Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ μιλώντας στο αμερικανικό podcast “Call Me Back with Dan Senor” δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει τα σχέδιά του για χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις της.
«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο – όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και από ανθρωπιστικής άποψης», δήλωσε. Ο Ντέρμερ, που έχει διατελέσει πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι η χώρα του θα ακούσει τις αμερικανικές απόψεις για τη Ράφα, αλλά θα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση εκεί ακόμη κι αν η Ουάσινγκτον διαφωνεί: «Θα συμβεί. Και θα συμβεί ακόμη κι αν το Ισραήλ αναγκαστεί να πολεμήσει μόνο του. Ακόμη κι αν όλος ο κόσμος στραφεί εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να κερδίσουμε τη μάχη».
Ο Ντέρμερ εκτίμησε ότι αν διατηρηθούν πυρήνες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυτό θα αποτελέσει ανοικτή πρόσκληση για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από όλη την περιοχή: «Και γι’ αυτό η αποφασιστικότητά μας να τους εξαλείψουμε είναι τόσο ισχυρή, ακόμη κι αν οδηγήσει σε πιθανή ρήξη με τις ΗΠΑ».
Ο Ισραηλινός υπουργός εκτίμησε ότι στη Ράφα παραμένουν τέσσερα άθικτα τάγματα της Χαμάς, ενισχυμένα από μαχητές που υποχώρησαν από άλλες περιοχές της Γάζας, το 25% των δυνάμεων της παλαιστινιακής οργάνωσης πριν το ξέσπασμα του πολέμου. «Δεν θα αφήσουμε το ένα τέταρτο από αυτούς στη θέση του. Θα πάμε στη Ράφα διότι πρέπει (…) Και πιστεύω ότι αυτό που δεν κατανοούν οι άνθρωποι για την 7η Οκτωβρίου είναι ότι αποτέλεσε μια υπαρξιακή στιγμή για το Ισραήλ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας