Την ανάγκη συνεργασίας με την Αίγυπτο στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Κάιρο, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Συνόδου στην οποία συμμετέχουν επίσης, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ως επικεφαλής της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ειδικά για το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δε θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων». Αναφέρθηκε εξάλλου στο έγκλημα που συντελείται στη Γάζα, για το οποίο μέχρι σήμερα επισήμως η χώρα αποφεύγει να πάρει θέσει, αλλά υπό την απειλή, η Ελλάδα να επιβαρυνθεί με πρόσφυγες και από εκείνο το μέτωπο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δε θα ανεχθούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
H δήλωση που θα υπογράψουμε σήμερα θέτει τα θεμέλια ουσιαστικά για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία αρκετά βαθιά. Να την εμβαθύνουμε τόσο όσο πρέπει για να καλύψουμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα ενέργειας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά.
Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε, όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας, αλλά να δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας για τους νεαρούς Αιγύπτιους, μέσω των επενδύσεων.
Επενδύσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με την ενέργεια, είτε με έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και φυσικά, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά τα έργα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή μας ασφάλεια.
Είτε μιλάμε για καινούργια και πιο καινοτόμα έργα, όπως για παράδειγμα ίσως η ικανότητα στο μέλλον να αποθηκεύουμε το διοξείδιο του άνθρακα από τις δικές σας κατασκευές και το δικό σας υπέδαφος, είτε πρόκειται για θέματα όπως η μετανάστευση.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε φυσικά την τεράστια δουλειά, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Αίγυπτος για την υποδοχή μεταναστών από πολλές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.
Θα ήταν επίσης καλό, πιστεύω, να υπογραμμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι μία σταθερή χώρα και η σταθερότητα της Αιγύπτου θα βοηθήσει στη σταθερότητα της Λιβύης, του Σουδάν και άλλων χωρών, στις οποίες οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να φεύγουν λόγω της κακής οικονομίας ή της κακής πολιτικής κατάστασης.
Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που εμπορεύονται άλλους ανθρώπους. Να βεβαιωθούμε ότι δε θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να παρέχουμε ασφαλείς δρόμους για νέους Αιγύπτιους, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για παράδειγμα, είμαστε πολύ κοντά στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα ανοιχτοί γι’ αυτή τη διμερή συνεργασία. Στην Ελλάδα εργάζονται πολλοί Αιγύπτιοι, όπως το γνωρίζετε και φυσικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε.
Όσον αφορά το θέμα της Γάζας, θα ήθελα να σας πω ότι ανησυχούμε και εμείς πάρα πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει εκεί. Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων και επίσης υποστηρίζω βεβαίως αυτό που είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Δε θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».
Γι’ αυτό ελπίζω πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος μαζί για να μπορέσουμε να βρούμε καινούργιες λύσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μόνο ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα λύσει την παλαιστινιακή τραγωδία.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους εξέχοντες συναδέλφους μου και το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ μαζί σήμερα, δείχνει το πόσο ενδιαφερόμαστε φυσικά για την προώθηση αυτής της συνεργασίας».
Νωρίτερα, κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο επίκεντρο της συνόδου βρίσκεται μια συμφωνία Βρυξελλών – Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου που θα υπερβαίνει τα 7 (7,4) δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με αλ Σίσι
Το δικό της τετ α τετ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο είχε η πρόεδρος της Κομισιόν. Συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο την υπογραφή της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης για την έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εμπόριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιοποίηση και γεωργία. Και όλα αυτά, προκειμένου να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξουν την Αίγυπτο στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Σύμφωνα με το Reuters τα χρήματα του πακέτου στήριξης θα δοθούν την τριετία 2024-2027 στο πλαίσιο της συμφωνίας για διευρυμένη συνεργασία. Από τα χρήματα αυτά τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν μακροοικονομική βοήθεια, τα 1,8 δισ. ευρώ θα αφορούν επενδύσεις και τα 600 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συζήτησαν επίσης την περιφερειακή κατάσταση, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να τονίζει την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τασσόμενος παράλληλα κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων στη χώρα του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας