Σοκαριστικά νέα στοιχεία για το βαρύτατο «φόρο αίματος» που έχει πληρώσει ο παιδικός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
«Ζοφερό. Ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να σκοτώθηκαν μόλις σε τέσσερις μήνες στη Γάζα είναι πιο μεγάλος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τέσσερα χρόνια σε όλες τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο», έγραψε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, στην πλατφόρμα Χ, καταγγέλλοντας έναν «πόλεμο εναντίον των παιδιών».
Το μήνυμά του αναφέρεται στα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία 12.193 παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις παγκοσμίως μεταξύ 2019 και 2022.
Ο Λαζαρινί συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με τις αναφορές του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 12.300 παιδιά σκοτώθηκαν στο παλαιστινιακό έδαφος μεταξύ Οκτωβρίου και τέλους Φεβρουαρίου.
«Ο πόλεμος αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών. Είναι ένας πόλεμος κατά της παιδικής τους ηλικίας και του μέλλοντός τους», δήλωσε ο Λαζαρινί.
Τουλάχιστον 17.000 παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειες τους
Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) εκτιμά ότι τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι «τώρα ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους», εν μέσω του πεντάμηνου πολέμου του Ισραήλ στον παράκτιο θύλακα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κρατούν «συστηματικά» Παλαιστίνια παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οδηγώντας στην κράτηση τουλάχιστον 200 παιδιών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Υποβάλλονται συχνά σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια, όπως τονίζεται σε έκθεση που υπέβαλε στον ΟΗΕ το Κέντρο Παλαιστινίων Επιστροφών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα βάσανα των παιδιών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν πρέπει να ξεθωριάσουν στο παρασκήνιο της τρέχουσας σύγκρουσης – είναι μέρος της», αναφέρει η έκθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας