Μετά τα ευχολόγια και την ευγενική κριτική προς ισραηλινή κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τις συναντήσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Γιάβ Γκάλαντ, μίλησε για πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων και ζήτησε… αυτοσυγκράτηση, κάτι που έφερε ενόχληση στο Τελ Αβίβ και αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε συνέντευξη Τύπου μόνος του.
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κρύβεται μέσα στον άμαχο πληθυσμό σε σχολεία και νοσοκομεία, προκαλώντας την αντίδραση της ισλαμιστικής οργάνωσης που τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τη γενοκτονία.
Εκτός από τις επαφές που θα έχει ο Μπλίνκεν με τον Μαχμούτ Αμπάς, ο διπλωματικός παράγοντας μπαίνει εκ νέου σε κίνηση με τον βασιλιά Αμντάλα της Ιορδανίας να ανακοινώνει πως θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Το ισραηλινό σχέδιο για την επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έλαβε ενημέρωση και για το ισραηλινό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι μετά τον πόλεμο δεν θα υπάρχει «ούτε Χαμάς», αλλά «ούτε ισραηλινή διοίκηση» και πως την Λωρίδα θα κυβερνήσουν «Παλαιστίνιοι που δεν θα είναι εχθρικοί απέναντι στο Ισραήλ».
Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν μια απόσταση της κυβέρνησης Νετανιάχου από τις ακροδεξιές κραυγές που ζητούν εδώ και εβδομάδες πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους και επιστροφή στην πρακτική του εποικισμού.
Για το θέμα, ωστόσο αναμένεται σήμερα σύσκεψη του πολεμικού συμβουλίου του Μπένιαμιν Νετανιάχου.
«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ευθύνη να μεταρρυθμιστεί, να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της», κάτι που «σχεδιάζω να εγείρω στον πρόεδρο Αμπάς» στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.
Εντείνονται τα χτυπήματα
Στο πεδίο των μαχών, παρά τις τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που «έδειχναν» αλλαγή τακτικής από τον IDF και νέα φάση στον πόλεμο, τα αιματηρά χτυπήματα όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά εντείνεται.
Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει μπαράζ αεροπορικών χτυπημάτων με αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνιοι να χάσουν τις ζωές τους.
Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια δύο σπίτια χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν παιδιά και γυναίκες, ενώ στην κεντρική Γάζα ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν από χτύπημα σε αυτοκίνητο. Σε άλλο σημείο της πόλης της Γάζας καταγράφηκαν άλλοι τρεις νεκροί.
Στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ ένα drone επιτέθηκε σε αγορά τραυματίζοντας πολλούς αμάχους, ενώ στα νότια, στην Χαν Γιουνίς, εντοπίστηκαν τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που φέρονται να εκτελέστηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.
Τέλος, στη Ράφα τρεις αγρότες σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού.
«Χάθηκαν όλα»
Διεθνείς οργανισμοί δεν σταματούν να προειδοποιούν ότι εκτυλίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί αναγκαστικά και η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε χθες ότι οι δυνατότητες που έχει να βοηθήσει τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας «μειώνονται» την ώρα που χειροτερεύει η «ανθρωπιστική καταστροφή».
«Εξαιτίας της έλλειψης νερού, δεν πλενόμαστε παρά μια φορά τον μήνα, υποφέρουμε ψυχολογικά ενώ οι ασθένειες εξαπλώνονται παντού», περιέγραψε ο Ιμπραήμ Σαντάτ, Παλαιστίνιος που έχει εκτοπιστεί.
«Δεν έχουν περάσει ούτε εκατό μέρες, αλλά είναι λες και πέρασαν εκατό χρόνια», πρόσθεσε ο Αμπντουλαζίζ, άλλος εκτοπισμένος στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου αναζήτησαν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
«Όλα τα όνειρά μας χάθηκαν, ως νέες ονειρευόμασταν να βρούμε δουλειά, να σπουδάσουμε. Τα παιδιά θα χάσουν χρόνια από τη ζωή τους ζώντας εδώ. Κάποια πήγαιναν σχολείο, κάποια νηπιαγωγείο, άλλα όλ’ αυτά δεν είχαν καμιά σημασία, χάθηκαν όλα», αναστέναξε η Χαντίλ Σεχάτα, 23χρονη εκτοπισμένη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας