Συναντήσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δέχεται διαρκείς πιέσεις να ενεργήσει ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι και η επαπειλούμενη διάχυση του πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά τη δολοφονία ενός από τους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου από ισραηλινό χτύπημα. Τον θάνατο του Ουισάμ Χασάν Ταουίλ επιβεβαίωσε η οργάνωση, που δήλωσε ότι ο Ταουίλ «διαδραμάτιζε καίριο ρόλο» στις επιχειρήσεις της Χεζμπολά στον νότο. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως επλήγησαν «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της Χεζμπολά στη λιβανική επικράτεια, χωρίς να σχολιάσει τον θάνατο του αξιωματούχου της οργάνωσης. Το χτύπημα αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό μέσα σε λιβανέζικο έδαφος, καθώς στις αρχές του μήνα στη Βηρυττό δολοφονήθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.
Ταυτόχρονα με τις αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την ανησυχία για μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη.
Μετά τα ταξίδια του σε Τουρκία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να ελέγξει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Επιτακτική ανάγκη η προστασία των αμάχων»
Εκτός από τον Νετανιάχου και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη στο Τελ Αβίβ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωνε τις χώρες της Μέσης Ανατολής ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί μαζί τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση και τη σταθεροποίηση στον παλαιστινιακό θύλακα, υποστηρίζοντας ότι στο Ισραήλ θέλει να συζητήσει «την κατεύθυνση που θα πάρουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Γάζα και ότι θα «επιμείνει στην απόλυτα επιτακτική ανάγκη» το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων».
Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να ζητήσει να ληφθούν «άμεσα μέτρα» για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπαναχωρήσει στη στήριξη προς το Ισραήλ, παρά την πολιτική λιμού που ακολουθεί στη Γάζα και τα χωρίς έλεος χτυπήματα, που πλήττουν κυρίως αμάχους (οι νεκροί ξεπέρασαν τις 23.000), άρχισαν πλέον να εκφράζουν πιο έντονα ανησυχία για τον πελώριο αριθμό των θυμάτων. Ο Τζο Μπάιντεν είπε χθες πως συζητά «διακριτικά» με την ισραηλινή κυβέρνηση για να την πείσει να «μειώσει» την παρουσία των στρατευμάτων της στον παλαιστινιακό θύλακα.
Μάχες όλο το 2024
Αλλά το Ισραήλ δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις θέσεις του παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ανήγγειλε πως θα περάσει σε νέα «φάση» του πολέμου στη Γάζα. Ο εκπρόσωπός του, Ντανιέλ Χαγκαρί, δήλωσε στους New York Times ότι σε αυτή τη «φάση» θα επιχειρούν λιγότεροι στρατιώτες. Διευκρίνισε πως ο αριθμός τους θα μειωθεί εντός Ιανουαρίου.
«Αν και υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες και όπλα στον βορρά, δεν πρόκειται πλέον για οργανωμένο στρατιωτικό πλαίσιο», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του στρατού «επιχειρούν πια με διαφορετικό τρόπο σε αυτή την περιοχή. Πρόκειται πάντα για περίπλοκες επιχειρήσεις, με σκληρές μάχες που διεξάγονται στο κεντρικό και στον νότιο τομέα. Οι μάχες θα συνεχιστούν όλο το 2024».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας