Επαφές με την ισραηλινή ηγεσία και το επικεφαλής της Μοσάντ είχε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα, αλλά και να γίνει μια νέα προσπάθεια διαπραγμάτευσης για εκεχειρία, ενώ η Γάζα έζησε ακόμη μία νύχτα κόλασης λόγω των επιχειρήσεων.
Το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας πως ο πόλεμος ενδέχεται να κρατήσει «πάνω από μερικούς μήνες». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο για «μάχες» στη Σουτζάια (βόρεια Γάζα), με τον εκπρόσωπό του, Ντανιέλ Χαγκάρι να προειδοποιεί ότι «θα γίνουν κι άλλες δύσκολες μάχες τις επόμενες μέρες».
Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ για μια ακόμη φορά διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων. Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, έρευνας και διάσωσης, με τη Χαμάς να προειδοποιεί ότι αυτό θα οδηγήσει στην «αύξηση του αριθμού» των θυμάτων από τις ισραηλινές επιδρομές.
Ήδη οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν φτάσει τους 18.800, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η επίσκεψη Σάλιβαν
Ο Τζέικ Σάλιβαν βρίσκεται από την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μεταφέροντας την -αργοπορημένη πάντως- ανησυχία της Ουάσιγκτον για τον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα. Σύμφωνα με τις διαρροές, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στους Ισραηλινούς ηγέτες και συζήτησε την πιθανότητα ο στρατός να προχωρά σε «επιχειρήσεις πιο χαμηλής έντασης» στο «εγγύς μέλλον», χωρίς πάντως να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό.
«Θέλω (σ.σ. οι ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες) να επικεντρωθούν στην προστασία της ζωής αμάχων. Όχι να σταματήσουν (να καταδιώκουν) τη Χαμάς, αλλά να δείχνουν περισσότερη προσοχή», δήλωσε την Πέμπτη και ο Τζο Μπάιντεν, που έχει προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή στήριξη εξαιτίας των απωλειών σε ζωές μεταξύ των αμάχων.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι πόλεμος μπορεί να παραταθεί, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με το ενδεχόμενο να μειωθεί η ένταση των πληγμάτων στη Γάζα. Η Χαμάς έχει δημιουργήσει «υπόγειες υποδομές» που «δεν είναι εύκολο να καταστραφούν. Αυτό θα πάρει χρόνο —περισσότερο από μερικούς μήνες— αλλά θα νικήσουμε και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς», είπε.
Το πρωί της Παρασκευής ο Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπαρνέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Σάλιβαν και Μπαρνέα συζήτησαν «ευρεία στρατηγικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένης της απειλής από το Ιράν, της ανάγκης δημιουργίας νέων δεσμών στην περιοχή και της συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα των αιχμαλώτων στη Γάζα, αναφέρεται στη δήλωση, με τον Μπαρνέα να ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τη «βοήθειά τους στο θέμα».
Ο Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται στη συνέχεια να πάει στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για επαφές με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.
Χαμάς: Δεν μπορεί να υπάρξει επαύριο χωρίς εμάς
Την ίδια ώρα, που η διεθνής κοινότητα αναρωτιέται πώς θα είναι το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, εξόριστος στο Κατάρ, χαρακτήρισε «αυταπάτη» οποιοδήποτε σχέδιο που περιγράφει τη Γάζα χωρίς την οργάνωσή του και τα υπόλοιπα «κινήματα αντίστασης».
Άλλωστε, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητο ινστιτούτο με έδρα τη Ραμάλα, το 64% των Παλαιστινίων που ερωτήθηκαν βρίσκουν πιο πιθανό να διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας η Χαμάς, παρά να αναλάβει την εξουσία η Παλαιστινιακή Αρχή.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σκοπός του δεν είναι να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μεταπολεμικά, ενώ διάφοροι σχολιαστές διερωτώνται αν είναι πιθανό να επιστρέψει και να κυβερνήσει η Παλαιστινιακή Αρχή στον θύλακα από όπου την εκδίωξε η Χαμάς το 2007.
Συνάντηση Γκουτέρες με οικογένειες ομήρων
Μέλη οικογενειών των ομήρων της Χαμάς συναντήθηκαν με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, είχε πολλή ένταση, καθώς οι συγγενείς επέκριναν τον Γκουτέρες για σχόλιά του σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και για το γεγονός ότι δεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά από το Ισραήλ επειδή είπε ότι η επίθεση στο νότιο Ισραήλ «δεν έγινε στο κενό», υπενθυμίζοντας την επί δεκαετίες κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών του Ισραήλ.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την επίθεση της Χαμάς και ότι έχει πει ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Το Ισραήλ ανέκτησε τα πτώματα δύο στρατιωτών και ενός ομήρου
Τα πτώματα δύο ισραηλινών στρατιωτών και ενός Γαλλοϊσραηλινού ομήρου ανακτήθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
«Στη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα, τα πτώματα των ομήρων Νικ Μπέιζερ (19 ετών) και Ρον Σέρμαν (19 ετών) ανακτήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες και επιστράφηκαν στο Ισραήλ», ανακοίνωσε ο στρατός.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ανέκτησε το πτώμα ενός Γαλλοϊσραηλινού ομήρου, του Ελιά Τολεντανό, ο οποίος είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Tribe of Nova στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της αιματηρής επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος.
Ο στρατός έχει ανακτήσει συνολικά οκτώ πτώματα και εκτιμά ότι 132 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ζωντανοί ή νεκροί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας