Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Μπενιαμίν Νετανιάχου | Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιθυμούν συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα, παρά την κατακραυγή

Μπορεί να βοά ο κόσμος για την ακραία χρήση βίας κατά των αμάχων από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος να προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή στήριξη και στον ΟΗΕ να υιοθετήθηκε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση πυρός, αλλά οι Ισραηλινοί δεν το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Την ώρα που οι οικογένειες των ομήρων πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε να απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι, δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί στηρίζουν τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι χάνονται ζωές αθώων ανθρώπων. Σημειωτέον ότι οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 18.600, και από αυτούς το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Επίσης, 115 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με την πολιτικό επιστήμονα Ταμάρ Χέρμαν, του Israel Democracy Institute, που κάνει συχνά δημοσκοπήσεις για τον πόλεμο, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, αναβίωσε τους φόβους των Ισραηλινών ότι οι γείτονες και εχθροί τους ενδέχεται να θελήσουν να καταστρέψουν εντελώς το εβραϊκό κράτος. «Η αίσθηση των ανθρώπων είναι ότι πρόκειται για απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι για περισσότερες απώλειες μεταξύ των στρατιωτών.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Ohad Zwigenberg

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Israel Democracy Institute, μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις του στρατού πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να γίνουν τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις απώλειες μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων ή να μειώσουν τη διεθνή πίεση. 

Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται πολύ λιγότερο στις επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους στη Γάζα απ’ ό,τι τα διεθνή μέσα και σύμφωνα με την Ταμάρ Χέρμαν δήλωσε ότι, αν και οι απόψεις για τις απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων διαφέρουν ανάλογα με τις πολιτικές απόψεις, κάποιοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι οι θάνατοι αυτοί είναι ένα αποδεκτό τίμημα για τη μελλοντική τους ασφάλεια.

«Υπάρχει μια αίσθηση πρώτα εκδίκησης, κυρίως από τα δεξιά, και από τα αριστερά και το κέντρο τους θεωρούν (σ.σ. τους θανάτους άμαχων Παλαιστίνιων), θα έλεγα, δευτερεύοντες σε σχέση με τα επιτεύγματα του πολέμου (…) θεωρούνται παράπλευρες απώλειες», σημείωσε.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, μόνο το 10% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο στρατός κάνει υπερβολική χρήση πυρομαχικών. Ο Άνταμ Σάβιλ, εργαζόμενος σε μη κυβερνητικό ακαδημαϊκό ινστιτούτο που ζει στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να σκοτώσει αμάχους. «Είναι φρικτό. Είναι φρικτό ότι υπάρχουν τόσες απώλειες μεταξύ των αμάχων», δήλωσε. «Αλλά είναι πόλεμος και αυτό συμβαίνει στον πόλεμο».

Οι οικογένειες των ομήρων ζητούν διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς ζητούν επείγουσα συνάντηση και εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς αναρωτιούνται γιατί δεν διερευνά κάθε πιθανότητα για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Αφίσες με τα πρόσωπα των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Γάζα | AP Photo/Bebeto Matthews, File

Ωστόσο, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισράηλ, επιμένει στη συνέχιση του πολέμου. Δύο στους τρεις στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισαν ότι δεν ήταν καλή ιδέα να στείλουν κάποιον από τη Μοσάντ στο Κατάρ για να αρχίσει διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε μόνο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπένι Γκαντζ. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει την επίδειξη δύναμης στη Γάζα και να αναγκάσει τη Χαμάς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ από θέση ισχύος.

Ωστόσο, οι οικογένειες των ομήρων ζητούν απαντήσεις και θα ήθελαν να δουν κάποιον από το Ισραήλ να κατευθύνεται στο Κατάρ για να εξετάσει τουλάχιστον την πιθανότητα να απελευθερωθούν το συντομότερο οι άνθρωποί τους από τη Γάζα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο

Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο:

  • Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών λέει ότι περισσότερο από το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Σχεδόν οι μισοί από τους σχεδόν 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν το τέμενος Αλ-Μινμπάρ, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.
  • Το Παρατηρητήριο Πολέμου λέει ότι «σύνθετη ενέδρα» της Χαμάς προκάλεσε σοβαρές απώλειες σε ισραηλινή περίπολο στην πόλη Σουτζάγια της Γάζας.
  • Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές τη νύχτα σε δύο κτίρια κατοικιών στη νότια Γάζα (Ράφα).
  • Δεκαεπτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Οι 13 από αυτούς που σκοτώθηκαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο η οργάνωση σημειώνει ότι «63 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους συνολικά (εκ των οποίων 56 στη Γάζα) αν συμπεριλάβουμε τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε συνθήκες που δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τα καθήκοντά τους».
  • Ένας νεαρός άνδρας πέθανε από τα τραύματά του έπειτα από ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη για τρίτη συνεχή ημέρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 11, με τουλάχιστον 10 τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιθυμούν συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα, παρά την κατακραυγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας