Μηδέν εις το πηλίκον, τουλάχιστον βάσει των όσων φαίνονται στο διπλωματικό προσκήνιο. Ετσι ερμηνεύεται προσώρας το αποτέλεσμα της νέας περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή, ενόσω η ηγεμονική ισχύς των ΗΠΑ δοκιμάζεται διπλά στα πολεμικά πεδία της Λωρίδας της Γάζας και της… λησμονημένης Ουκρανίας.
Αφού λοιπόν εισέπραξε την άρνηση του Ισραήλ για ανθρωπιστική «παύση» στον αιματοβαμμένο παλαιστινιακό θύλακα «χωρίς απελευθέρωση των ομήρων μας» -θέμα που βρέθηκε αργά χθες στο επίκεντρο νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν- και επισκέφτηκε φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο την αντιαμερικανικών ρυθμών Βαγδάτη, ο Μπλίνκεν ένιωσε χθες έντονη διπλωματική «ψύχρα» στη ΝΑΤΟϊκή «άσπονδη» σύμμαχο Τουρκία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ήταν καν εκεί στην Αγκυρα -έλειπε σε περιοδεία στη Ριζούντα. Τον Μπλίνκεν υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι και στους δρόμους έξω από το τουρκικό ΥΠΕΞ διαδηλωτές. Με το πέρας 2,5 ωρών συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, δεν υπήρξε καν κοινό ανακοινωθέν, πολλώ μάλλον συνέντευξη Τύπου.
Ηταν μια «πολύ καλή, μακρά και παραγωγική» συζήτηση, που «κάλυψε πολλά από τα σημαντικά θέματα στα οποία οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας επέκτασης του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από την πίστα του αεροδρομίου λίγο πριν αναχωρήσει για το ασιατικό σκέλος της περιοδείας του.
Δήλωσε «ικανοποιημένος που το Πρωτόκολλο Επικύρωσης» ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν και τώρα είναι ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου». Δεν είπε κουβέντα για τα F-16. Μίλησε γενικόλογα για «προσπάθειες να θέσουμε τις προϋποθέσεις για δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη ειρήνη» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Τόνισε πάντως ότι στην παρούσα φάση η «έντονη εστίαση» των ΗΠΑ είναι στο θέμα των ομήρων της Χαμάς.
Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, ο Μπλίνκεν ζήτησε την άσκηση πιέσεων από την Τουρκία για την απελευθέρωσή τους. Αυτό πάντως που πήρε ως απάντηση, αναφέρει το καταριανό δίκτυο, ήταν μια υπενθύμιση από την Αγκυρα του όρου της Χαμάς για την παράλληλη απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ. Η τουρκική πλευρά επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός (που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ απορρίπτουν εν χορώ) και την αξίωσή της για ρόλο εγγυητή της επόμενης μέρας στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο φόντο της περιοδείας Μπλίνκεν εξελίσσεται εν τω μεταξύ ένα διπλωματικό «γαϊτανάκι», πλην όμως συνοδεία ανησυχητικής κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο με εκτοξεύσεις ρουκετών από τον τοπικό κλάδο της Χαμάς και ισραηλινά αντίποινα με επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ.
Με τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης στο μυαλό όλων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός μετέβη χθες στην Τεχεράνη όπου είχε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Ραΐσι . Αυτός με τη σειρά του θα μεταβεί την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία: μια περιφερειακή αντίπαλο μεν, που αποκατέστησε ωστόσο πρόσφατα τις σχέσεις της με το Ιράν με κινεζική μεσολάβηση.
Αφορμή για την επίσκεψη Ραΐσι στο Ριάντ είναι η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, το Παλαιστινιακό και την αποτροπή περιφερειακής αποσταθεροποίησης και ανάφλεξης.
Θα προηγηθεί την Πέμπτη διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα που οργανώνει στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
Εστιάζοντας αντίθετα σε θέματα ασφαλείας και συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών, στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο διεθυντής της CIA, Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, με πρώτο γνωστό σταθμό του το Ισραήλ. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, δε, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε, σε μια σπάνια κοινοποίηση-προειδοποιητικό μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν και πυρηνικό υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων στην περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας