«Μας πυροβολούσαν επανειλημμένα. Είδα ανθρώπους να σκοτώνονται με τρόπο που δεν είχα φανταστεί ποτέ. Είδα τριάντα ανθρώπους να σκοτώνονται επιτόπου. Χώθηκα κάτω από έναν βράχο και κοιμήθηκα εκεί. Μπορούσα να νιώσω ανθρώπους να κοιμούνται γύρω μου. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που νόμιζα ότι ήταν κοιμισμένοι άνθρωποι γύρω μου ήταν στην πραγματικότητα πτώματα. Ξύπνησα και ήμουν μόνη» - Χαμντίγια, 14 ετών
«Είκοσι άτομα ήταν στην ομάδα μας και μόνο δέκα επέζησαν. Κάποιοι όλμοι χτύπησαν τους βράχους και μετά τα [θραύσματα από τα] βράχια χτύπησαν εμάς... Το όπλο έμοιαζε με εκτοξευτή ρουκετών, είχε έξι “στόμια”, έξι τρύπες από όπου πυροβολούσε και πυροδοτήθηκε από το πίσω μέρος ενός οχήματος –πυροβολούσε απανωτά. Μας πυροβολούσαν σαν βροχή» - Μουνίρα, 20 ετών
Την τελευταία φράση απ’ όσα αποτρόπαια καταμαρτυρεί μια νεαρή επιζήσασα από την Αιθιοπία επέλεξε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch / HRW) για να τιτλοφορήσει τη νέα σοκαριστική έκθεσή του δίνοντάς τη χθες στη δημοσιότητα. Μετά από ενδελεχή έρευνα, συνεντεύξεις με δεκάδες θύματα, ανάλυση πληθώρας βίντεο, φωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων, η έγκριτη οργάνωση κατηγορεί το σαουδαραβικό απολυταρχικό καθεστώς για ακόμα μία κτηνωδία: τις μαζικές δολοφονίες «εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων» προσφύγων και μεταναστών από την Αιθιοπία μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου 2023 στη μεθόριο Σαουδικής Αραβίας - Υεμένης, στοιχειοθετώντας ότι συνοροφύλακες όχι απλώς τους πυροβολούν για να τους σκοτώσουν -συχνά σχεδόν εξ επαφής-, αλλά τους βομβαρδίζουν πρακτικά με όλμους και άλλες οβίδες, ακόμα κι όταν τρέπονται σε φυγή για να επιστρέψουν στο έδαφος της Υεμένης.
«Η HRW πιστεύει ότι η φύση και η κλίμακα των παραβιάσεων που διαπράχτηκαν από τους Σαουδάραβες συνοροφύλακες, ακολουθώντας ένα μοτίβο το οποίο αναγνωρίστηκε από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και γνωστοποιήθηκε στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας τον Οκτώβριο του 2022» -αναφέρει η έκθεση- «υποδηλώνουν ότι οι παραβιάσεις αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Καλύπτω τη βία στα σύνορα, αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ κάτι αυτής της φύσης –τη χρήση όπλων που προκαλούν εκρήξεις, μεταξύ άλλων, ενάντια σε γυναίκες και παιδιά» τόνισε η Νάντια Χάρντμαν, επικεφαλής ερευνήτρια της HRW και υπεύθυνη για την έκθεση. «Σαουδάραβες αξιωματούχοι σκοτώνουν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε μια απόμερη συνοριακή περιοχή, μακριά από τα μάτια του υπόλοιπου κόσμου» κατήγγειλε, επισημαίνοντας τις απόπειρες ξεπλύματος και εξωραϊσμού του Ριάντ μέσω του αθλητισμού (sports-washing): «Η δαπάνη δισεκατομμυρίων για την εξαγορά του επαγγελματικού γκολφ, ποδοσφαιρικών συλλόγων και μεγάλων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της Σαουδικής Αραβίας, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα».
Σαδισμός
«Σε κάποιες περιπτώσεις, Σαουδάραβες συνοροφύλακες ρωτούσαν τους μετανάστες ποιο άκρο του σώματος να πυροβολήσουν και στη συνέχεια τους έριχναν από κοντινή απόσταση. […] Αγόρι 17 ετών ανέφερε ότι συνοροφύλακες ανάγκασαν εκείνον και άλλους επιζώντες να βιάσουν δύο κορίτσια που είχαν επίσης επιζήσει, αφότου οι φύλακες είχαν εκτελέσει άλλον μετανάστη που αρνήθηκε να βιάσει κάποιον άλλον επιζώντα» καταγράφει σε ορισμένα από τα πιο ανατριχιαστικά σημεία της η έκθεση. «Ανθρωποι περιέγραψαν μέρη που μοιάζουν με τοποθεσίες θανάτου –πτώματα διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πλαγιά λόφου» δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC η Χάρντμαν.
«Περίπου 750.000 Αιθίοπες ζουν και εργάζονται στη Σαουδική Αραβία. Ενώ πολλοί μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους, αρκετοί έχουν διαφύγει λόγω σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βάναυσης ένοπλης σύγκρουσης στον Βορρά» εξηγεί η HRW, που έχει στοιχειοθετήσει ήδη από το 2014 τις φονικές πρακτικές της σαουδαραβικής συνοροφυλακής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριο Σαουδικής Αραβίας - Υεμένης, όχι όμως σε τόσο μαζική κλίμακα όπως τώρα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, πολλοί διαπλέουν με καρυδότσουφλα τον Κόλπο του Αντεν για να φτάσουν στην (εξαθλιωμένη, εμπόλεμη μέχρι πρότινος) Υεμένη, όπου διακινητές τούς μεταφέρουν στη συνοριακή επαρχία Σαάντα που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι (υποστηριζόμενους από το Ιράν, με τους οποίους πολεμούσε από το 2014 η Σαουδική Αραβία και ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη διοίκησή της, προτού κηρυχθεί εκεχειρία την άνοιξη). Οπως καταγγέλλεται επίσης, δυνάμεις των Χούτι συνεργάζονταν με τους διακινητές, φυλακίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα κράτησης όπου τους κακοποιούσαν μέχρι να πληρώσουν εκβιαστικά ένα «τέλος εξόδου».
Με βάση αποδεικτικά στοιχεία που αποκάλυψε το BBC, οι φονικές πρακτικές των σαουδαραβικών αρχών συνεχίζονται ακόμα. Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ριάντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι καταγγελίες είναι «αστήρικτες και δεν βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές». Απαντώντας δε στη HRW οι Χούτι ανέφεραν σε επιστολή τους ότι γνωρίζουν πως διαπράττονται «σκόπιμες δολοφονίες μεταναστών και Υεμενιτών» από Σαουδάραβες συνοροφύλακες, αρνούνται όμως ότι συνεργάζονται με διακινητές, υποστηρίζοντας ότι τους θεωρούν εγκληματίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας