Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ως συνέπεια της εισβολής Ισραηλινών στρατιωτών στο τέμενος Αλ-Ακσά και της εκδίωξης των πιστών που προσεύχονταν, την Τετάρτη. Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Γάζα και τον Λίβανο εκτόξευσαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τα σοβαρά επεισόδια στο τέμενος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ την Τετάρτη που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.
Η εκτόξευση ρουκετών έγινε μετά από δύο τεταμένες νύχτες στο Al-Aqsa, όπου η ισραηλινή αστυνομία συγκρούστηκε με μουσουλμάνους πιστούς που προσπαθούσαν να μείνουν εκεί τη νύχτα.
Τα νέα αυτά γεγονότα καταγράφονται κατά τη διάρκεια μιας ασταθούς περιόδου για το Ισραήλ, αλλά και επειδή συμβαίνουν καθώς ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων και η εβραϊκή γιορτή του Πάσχα. Επίσης, στην Ιερουσαλήμ εκτυλίσσονται και τα τελετουργικά του Πάσχα των Καθολικών. Σήμερα Πέμπτη, ξεκινά για τους Εβραίους η εβδομαδιαία αργία του Πάσχα, εκατοντάδες Χριστιανοί στην Παλιά Πόλη συγκεντρώθηκαν για τη Μεγάλη Πέμπτη στον Πανάγιο Τάφο, για τις τελετουργίες του Μυστικού Δείπνου, ενώ οι Μουσουλμάνοι τιμούν το Ραμαζάνι.
Το πρωί της Πέμπτης, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη, ενώ αργότερα η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος ήταν πίσω από τη σπάνια εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο, εκτιμάται ότι πρόκειται για Παλαιστίνιους μαχητές. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στην περιοχή της δυτικής Γαλιλαίας.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον νότιο Λίβανο
Το Ισραήλ στη συνέχεια βομβάρδισε τον νότιο Λίβανο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.
Σύμφωνα με το ANI, το ισραηλινό πυροβολικό εκτόξευσε «αρκετές οβίδες από τις θέσεις του στα σύνορα», οι οποίες έπεσαν στα περίχωρα δύο χωριών του νοτίου Λιβάνου, μετά την εκτόξευση «αρκετών ρουκετών Κατιούσα» στο Ισραήλ. Κανείς δεν έχει αναλάβει επί του παρόντος την ευθύνη για τις ρίψεις των ρουκετών.
Από τότε που ξεκίνησε το Ραμαζάνι, στις 22 Μαρτίου, δεκάδες μουσουλμάνοι προσπάθησαν επανειλημμένα να διανυκτερεύσουν στο τζαμί, μια πρακτική που συνήθως επιτρέπεται μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες των μηνιαίων διακοπών. Η ισραηλινή αστυνομία έμπαινε κάθε βράδυ στο τέμενος για να εκδιώξει τους πιστούς, αλλά τη νύχτα από Τρίτη προς Τετάρτη ξέσπασε βία.
Η αστυνομία εισέβαλε στο τζαμί για να απομακρύνει τους παρευρισκόμενους με τη βία, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών που άφησαν δεκάδες ανθρώπους αιμόφυρτους. Αντιδρώντας, μερικοί από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονταν μέσα στο τζαμί πέταξαν πέτρες και κροτίδες και εκατοντάδες συνελήφθησαν.
Οι νέες αυτές εξελίξεις έχουν προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί η σύγκρουση στην περιοχή. Μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλη τη Μέση Ανατολή επέκριναν τις ισραηλινές ενέργειες στο τέμενος Αλ-Ακσά, ενώ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πλέον αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, καταδίκασε τη βία σε τηλεοπτική συνέντευξη αργά την Τετάρτη.
«Οι παρεμβάσεις και οι απειλές κατά της ιστορικής θέσης και της πνευματικότητας του τζαμιού Al-Aqsa καθώς και του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να προστατεύουμε ό,τι είναι ιερό για εμάς. Το Ισραήλ πρέπει να το ξέρει αυτό».
Ανακοινώσεις από τη Χεζμπολάζ
Μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα, το ισλαμιστικό, φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι στηρίζει «όλα τα μέτρα» που θα λάβουν οι παλαιστινιακές οργανώσεις μετά την επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Λλ-Άκσα και κατήγγειλε «έντονα την επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον της πλατείας του τεμένους Αλ-Άκσα και τις επιθέσεις τους εναντίον πιστών».
Στην ανακοίνωσή της τονίζει επίσης ότι «δηλώνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό και τα κινήματα αντίστασης και διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε όλα τα μέτρα που θα λάβουν προκειμένου να προστατεύσουν τους πιστούς και το τέμενος Αλ-Άκσα και να αποτρέψουν τον εχθρό να συνεχίσει τις επιθέσεις του».
Πρέπει να σημειωθεί ότι Χεζμπολάχ, που διαθέτει και ισχυρό ένοπλο βραχίονα, διατηρεί καλές σχέσεις με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, και με τον Ισλαμικό Τζιχάντ. Το 2006, στην πιο πρόσφατη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι από τη λιβανέζικη πλευρά, κυρίως άμαχοι, και 160 από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως στρατιωτικοί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας