Εφερε το Ισραήλ «στην κόψη του ξυραφιού» αλλά δεν υπαναχωρεί εντελώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την πρωτόγνωρη λαϊκή κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει εδώ και τρεις μήνες η αντιδημοκρατική απόπειρα του ίδιου και των εξτρεμιστών κυβερνητικών του εταίρων να χειραγωγήσουν νομοθετικά το δικαστικό σύστημα και δη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ξελασπώνοντάς τον παράλληλα από τις δικαστικές του περιπέτειες για σκάνδαλα διαφθοράς. Καταφεύγοντας σε νέο ελιγμό, μέσω μιας «φαινομενικής συνθηκολόγησης» στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαβόητης δικαστικής μεταρρύθμισης, όπως σχολίαζαν διεθνή ΜΜΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός -δεχόμενος ασφυκτικές πιέσεις και εκβιαστικές απειλές για πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού- συμφώνησε, χθες, με το συγκυβερνών ακροδεξιό κόμμα, Εβραϊκή Δύναμη, του εξτρεμιστή σιωνιστή υπουργού του για την Εθνική Ασφάλεια, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να καθυστερήσει για κάποιες εβδομάδες -και όχι να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά- την έγκριση της επίμαχης νομοθεσίας στην ισραηλινή Βουλή, την Κνεσέτ.
Μετά το χθεσινό θρίλερ από την πρωινή αναβολή του έκτακτου διαγγέλματός του (προφανώς εξαιτίας πυρετωδών ενδοκυβερνητικών παζαριών) αλλά και τη νέα ένταση στους δρόμους της χώρας που πυροδότησε η κυριακάτικη απόλυση του υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, επειδή ζήτησε να «παγώσει» η μεταρρύθμιση (όπως κι έγινε προσωρινά), ο Νετανιάχου ανήγγειλε επίσημα, το βράδυ, πως «από θέληση να αποτρέψω το ρήγμα στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση [του σχετικού νομοσχεδίου], ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση» μέσω διαλόγου. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι οι «περισσότεροι» κυβερνητικοί εταίροι του υποστηρίζουν την κίνηση αυτή, την οποία και χαρακτήρισε ως «ευκαιρία να αποφευχθεί εμφύλιος πόλεμος», καθώς ο ίδιος δεν είναι «έτοιμος να διχάσει το έθνος σε κομμάτια». Με το γνωστό θράσος του, μάλιστα, απέδωσε τέτοιες διχαστικές προθέσεις σε μια «εξτρεμιστική μειονότητα» που αντιτίθεται στα σχέδιά του, λοιδορώντας τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις στα χρονικά του Ισραήλ. Αποκάλεσε δε «μεγάλο έγκλημα» την άρνηση υπηρεσίας στρατιωτικών και εφέδρων, καθώς το κύμα εναντίωσης στη δικαστική μεταρρύθμιση έχει επεκταθεί ακόμα και στις τάξεις του ισραηλινού στρατού.
Η Εβραϊκή Δύναμη είχε γνωστοποιήσει, νωρίτερα, ότι το φλέγον ζήτημα παραπέμπεται στην επόμενη σύνοδο του κοινοβουλίου (αφού διακόπτει τις εργασίες του από τις 2 Απριλίου, λόγω εβραϊκού Πάσχα), προκειμένου «να περάσει η μεταρρύθμιση μέσω διαλόγου». Σε αντάλλαγμα για τη χρονοτριβή, ο Νετανιάχου συναίνεσε στη συγκρότηση «εθνοφυλακής» που θα υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας. «Επικίνδυνη» χαρακτήρισε την εξέλιξη η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Haaretz, Νόα Λαντάου. «Απ’ το κακό στο χειρότερο: ο Μπεν-Γκβιρ λέει τώρα ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Νετανιάχου για να καθυστερήσει η δικαστική μεταρρύθμιση, με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέας αστυνομικής δύναμης υπό την άμεση διοίκησή του», τουίταρε χαρακτηριστικά. «Ιδιωτικές ένοπλες δυνάμεις του Μπεν-Γκβιρ. Ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν...». Αλλοι επικριτές του πρωθυπουργού τον κατήγγειλαν ότι δίνει στον εξτρεμιστή υπουργό «τη δική του πολιτοφυλακή».
Σε μια επίδειξη συνοχής της κυβέρνησης συνασπισμού και εν μέσω εκτιμήσεων από αναλυτές, ότι αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει και το Ισραήλ θα οδηγηθεί ξανά σε πρόωρες εκλογές, η Κνεσέτ έδωσε, χθες, την πρώτη έγκριση στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023-2024. Η χώρα, πάντως, είχε παραλύσει τόσο από τη χθεσινή γενική απεργία που προκήρυξε το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Histadrut, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση, προτού την αναστείλει το βράδυ, μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, όσο και από νέα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Τελ Αβίβ και έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι και ισραηλινές πρεσβείες στο εξωτερικό έκλεισαν χθες, με το προσωπικό τους να λαμβάνει μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση.
Παρότι ο Νετανιάχου έκανε μισό βήμα πίσω, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν αναμένεται να κοπάσουν, ενώ εντείνονται οι φόβοι για ξέσπασματα αιματηρής βίας έπειτα από καλέσματα για αντιδιαδηλώσεις με τη συμμετοχή ακροδεξιών αλλά και οπλισμένων χούλιγκαν. Για να μην ξεχνιόμαστε, επίσης, «το θέμα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών δεν έχει παίξει μεγάλο ρόλο στις διαμαρτυρίες, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο πιεστικό διεθνές ζήτημα» για τη χώρα, σημείωνε η Guardian. Η ισραηλινή αντιπολίτευση εμφανίστηκε επιφυλακτική απέναντι στις εξαγγελίες Νετανιάχου. Ο δε Λευκός Οίκος τις καλωσόρισε, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση έγκρισης της μεταρρύθμισης αποτελεί «ευκαιρία να δημιουργηθεί πρόσθετος χρόνος και χώρος για συμβιβασμό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας