Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πανικός έξω από σχολεία του Ιράν, γονείς σπεύδουν να πάρουν τα κορίτσια τους με προορισμό το νοσοκομείο | @1500tasvir

Ποιος δηλητηριάζει τα κορίτσια του Ιράν;

Κύμα επιθέσεων δηλητηρίασης κοριτσιών σε δεκάδες σχολεία έχει συνταράξει το Ιράν, με τις αρχές να σιωπούν επί μήνες και να υποβαθμίζουν, αν μη τι άλλο, τα μυστηριώδη αλλεπάλληλα χτυπήματα που δεν έχουν προκαλέσει μεν θανάτους, έχουν επιτείνει όμως την εγχώρια κατακραυγή ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς των μουλάδων λόγω και της πολύνεκρης καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, όσο και τις εκτελέσεις διαδηλωτών μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών πέρσι τον Σεπτέμβρη.

Προσπαθώντας τώρα να μη ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της κοινωνικής αναταραχής καθώς οι μισογυνικές επιθέσεις συνεχίζονται, οι ιρανικές αρχές διά του υφυπουργού Υγείας, Γιουνές Παναχί, τις απέδωσαν σε απόπειρα κλεισίματος των σχολείων θηλέων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, χωρίς να διευκρινίζουν πάντως πού στρέφονται οι υποψίες για τους υπαίτιους.

Από το ξέσπασμα των μαζικών δηλητηριάσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας τον Νοέμβρη, τουλάχιστον 1.200 μαθήτριες χρειάστηκε να νοσηλευτούν με αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, καρδιακή αρρυθμία, αίσθημα υπνηλίας και έντονο πονοκέφαλο, αν και δεν έχει αναφερθεί ότι υπέστησαν σοβαρή βλάβη. Μόνο την Τετάρτη πάνω από εκατό κορίτσια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αφού, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, στοχοποιήθηκαν τουλάχιστον άλλα δέκα σχολεία θηλέων, εφτά στη βορειοδυτική πόλη Αρνταμπίλ και τρία στην Τεχεράνη. Η αύξηση των επιθέσεων προκάλεσε την παρέμβαση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, που έσπασε τη σιωπή του και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί να του παράσχει «συνεχή πληροφόρηση για τα αποτελέσματα της έρευνας» που ξεκίνησαν όψιμα η γενική εισαγγελία και η αστυνομία, ώστε να «κατευναστούν οι ανησυχίες των οικογενειών» των κοριτσιών που δηλητηριάστηκαν.

Οι αρχές διέψευσαν ότι έχει εντοπιστεί συγκεκριμένη τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις. Οπως ανέφερε πάντως η ιστοσελίδα του ιρανικού κοινοβουλίου, από αναλύσεις του υπουργείου Υγείας σε ουσία που βρέθηκε σε σχολεία της -ιερής για το σιιτικό Ισλάμ- πόλης Κομ εντοπίστηκαν ίχνη αζώτου το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε λιπάσματα. Θέλοντας να επιδείξουν ότι αναγνωρίζουν πλέον τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι κόπτονται για το γυναικείο φύλο που καταπιέζουν ωμά και συστηματικά, οι αρχές συνέλαβαν χθες τέσσερα άτομα σε σχέση με επίθεση και ξυλοδαρμό γυναίκας έξω από σχολείο θηλέων στην Τεχεράνη, όπου δεν αναφέρθηκαν όμως κρούσματα δηλητηρίασης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ματζίντ Μιραχμαντί, απέδωσε τις επιθέσεις σε «ψυχολογικό πόλεμο» από εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας που δεν κατονόμασε. «Ο στόχος τους», επανέλαβε, «ήταν να αναγκάσουν τα σχολεία να κλείσουν». Το καθεστώς πάντως επικρίνεται ακόμα και από κληρικούς, βουλευτές και πολιτικούς ότι έχει αποτύχει να σταματήσει το κύμα επιθέσεων. «Αξιωματούχοι κάνουν αντιφατικές δηλώσεις. Ενας λέει ότι είναι εσκεμμένο, άλλος λέει ότι συνδέεται με την ασφάλεια και ένας άλλος ρίχνει την ευθύνη στα συστήματα θέρμανσης των σχολείων», κατήγγειλε ο ανώτερος κληρικός Μοχαμάντ Τζαβάντ Ταμπαταμπαϊ-Μπορουτζερντί, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Τέτοιες δηλώσεις», συμπλήρωνε, «εντείνουν τη δυσπιστία των πολιτών».

«Οι υποψίες έχουν πέσει σε σκληροπυρηνικές ομάδες που λειτουργούν ως αυτο-ανακηρυγμένοι θεματοφύλακες της ερμηνείας του Ισλάμ», σημείωνε το Reuters. Θύμιζε μάλιστα ότι «το 2014 κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της πόλης Ισφαχάν έπειτα από κύμα επιθέσεων με οξύ, οι οποίες φαίνεται ότι αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση γυναικών που παραβίαζαν τον αυστηρό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας». «Αν οι δράστες των επιθέσεων με οξύ είχαν εντοπιστεί και τιμωρηθεί τότε, σήμερα μια ομάδα αντιδραστικών δεν θα είχε οργανωθεί σε συμμορία εναντίον των αθώων κοριτσιών μας στα σχολεία», τουίταρε ο μεταρρυθμιστής πολιτικός Αζάρ Μανσουρί. «Δεν υπάρχει ωστόσο καμία εναντίωση στην εκπαίδευση των γυναικών στο σιιτικό Ισλάμ», σχολίαζε το Associated Press, «και το Ιράν έχει καλέσει μάλιστα τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να αφήσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποιος δηλητηριάζει τα κορίτσια του Ιράν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας