Από το 2021 η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει την οξύτατη οικονομική (και πολιτική) κρίση στον Λίβανο ως μια από τις τρεις χειρότερες διεθνώς από το 1850. Η κλίμακά της είναι τέτοια που «οδηγεί στην αποσύνθεση βασικών πυλώνων της μετεμφυλιακής πολιτικής οικονομίας» της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο του 2022.
«Αυτή εκδηλώνεται με την κατάρρευση των πιο βασικών δημόσιων υπηρεσιών, την επίμονη και παραλυτική εσωτερική πολιτική διχόνοια και τη μαζική φυγή επιστημόνων [brain drain]». Κάνοντας δε λόγο για «σκόπιμη οικονομική ύφεση», η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμιζε ότι «αυτή ενορχηστρώνεται από την ελίτ της χώρας, η οποία εδώ και καιρό έχει καταλάβει το κράτος και ζει από τα οικονομικά του έσοδα.
Η κατάληψη αυτή εξακολουθεί να υφίσταται παρά τη σοβαρότητα της κρίσης […] Εχει φτάσει να απειλεί τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη της χώρας. Το μεταπολεμικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης του Λιβάνου [...] έχει χρεοκοπήσει».
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει «πάτο» το «βαρέλι» της παρατεταμένης κρίσης για τον λιβανέζικο λαό – όμηρο πρακτικά ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που έχει βυθίσει κάτω από όριο της φτώχειας το 80% του πληθυσμού των 6 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μετά την οικονομική καθίζηση του 2019 –αποτέλεσμα διαχρονικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από τους κυβερνώντες– η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει πάνω από το 98% της αξίας της, ενώ οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν ατύπως επιβάλει ασφυκτικά capital controls (που δεν έχουν επισημοποιηθεί διά νόμου), εμποδίζοντας τις αναλήψεις μετρητών και οδηγώντας πολλούς καταθέτες σε τέτοια απόγνωση ώστε να διεκδικούν πρόσβαση στα λεφτά τους μέσω δικαστικών προσφυγών και συχνά πλέον διά της βίας, ακόμα και με απόπειρες ληστείας.
Τη ζοφερή κατάσταση επιτείνει η υποχρεωτική κατανομή των θέσεων εξουσίας ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, όπως ορίζει ανελαστικά το Εθνικό Σύμφωνο (προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου θα πρέπει να είναι μαρωνίτης χριστιανός, ο πρωθυπουργός σουνίτης μουσουλμάνος και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης μουσουλμάνος).
Εν μέσω ατέρμονων δε ανατιμήσεων και εκτεταμένων ελλείψεων σε βασικά αγαθά, τους τελευταίους μήνες υπάρχει ουσιαστικά και κενό εξουσίας, καθώς η χώρα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι (επιχειρηματία και πλουσιότερο άνθρωπο στον Λίβανο, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και αθέμιτα κέρδη), ενώ το Κοινοβούλιο έχει αποτύχει να εκλέξει νέο πρόεδρο της χώρας στη θέση του Μισέλ Αούν, η θητεία του οποίου έληξε τον Οκτώβριο.
Βάζοντας ένα ακόμα «κερασάκι» σε μια πελώρια πικρή «τούρτα», την 1η του Φλεβάρη η κυβέρνηση Μικάτι προχώρησε –πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια περίπου– σε επίσημη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος κατά 90% –15.000 λιβανέζικες λίρες προς 1 δολάριο– όταν στην παράλληλη μαύρη αγορά η ισοτιμία άγγιζε τις 60.000 λίρες προς 1 δολάριο. Η ραγδαία κάθοδος συνεχίστηκε, όμως, φτάνοντας πια σε αρνητικό ρεκόρ 80.000 λιρών προς 1 δολάριο και πυροδοτώντας νέα έκρηξη οργής. Την περασμένη Πέμπτη δεκάδες διαδηλωτές έσπασαν και πυρπόλησαν τράπεζες στη Βηρυτό, απαιτώντας ξανά πρόσβαση στις καταθέσεις τους.
«Εκλεψαν, κατέσχεσαν και λεηλάτησαν τα λεφτά μας», ξέσπασε ένας καταθέτης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπάρχουν κάτοχοι εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσά μας, χωρίς να έχουν ούτε σεντ στην τσέπη τους. Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα κλιμακώσουμε μέχρι να αποκτήσουμε πάλι τα δικαιώματά μας».
Σημειωτέον πως τον Απρίλιο του 2022 η κυβέρνηση Μικάτι έκλεισε επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ για πακέτο «διάσωσης», ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να έχει καταφέρει ωστόσο να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας