Σαν «παράθυρο ευκαιρίας» για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα τερματίσει τον εμφύλιο βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές το πρώτο ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, που συνυπογράφτηκε επιτέλους και από τη Ρωσία.
Οπως ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν, «πρόκειται για το πρώτο πολιτικό σχέδιο με στόχο τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης που εγκρίνεται ομόφωνα από το Σ.Α. του ΟΗΕ», ενώ και ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αλεξίς Λαμέκ, χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση.
Το κείμενο καλεί να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος και να αρχίσει «επειγόντως» μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία με στόχο τη συμμετοχή όλων των πλευρών σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας «με πλήρεις εξουσίες, σχηματισμένη στη βάση μιας αμοιβαίας συναίνεσης», στην οποία θα παραδώσει την εξουσία ο Μπασάρ αλ Ασαντ, με βάση τον ξεχασμένο πια «οδικό χάρτη» του 2012.
Το υπέγραψε τελικά και η Βενεζουέλα, η κυβέρνηση της οποίας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Δαμασκό: η βενεζουελάνικη αντιπροσωπεία διαχώρισε ωστόσο τη θέση της από αρκετά σημεία της απόφασης του Συμβουλίου, εκτιμώντας ότι δημιουργεί «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», αφού η διαδικασία πολιτικής μετάβασης που σκιαγραφείται σ’ αυτό «παραβιάζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοδιάθεση»...
Οπως σημειώνουν αναλυτές, το «ξεπαγωμένο» σχέδιο έχει πλέον την υποστήριξη σχεδόν όλων των ισχυρών «παικτών» που έχουν παίξει διάφορους ρόλους στη δημιουργία και τη διαιώνιση της συριακής κρίσης, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε., των περισσότερων αραβικών κρατών του Κόλπου και φυσικά του Ιράν, που μετά την πρόσφατη ιστορική συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα φαίνεται πως έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο συριακό πεδίο -εν μέρει χάρη και στις πρωτοβουλίες του δραστήριου υπουργού Εξωτερικών του, Μουχάμαντ Ζαρίφ, που επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες τη Βηρυτό και τη Δαμασκό.
Ο Ασαντ και οι άνθρωποί του βέβαια δεν παρακολουθούν το παιχνίδι άπραγοι και σπεύδουν να δημιουργήσουν νέα στρατιωτικά τετελεσμένα στο έδαφος, και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη Δαμασκό και τα σύνορα με τον Λίβανο, πριν ενεργοποιηθεί ξανά το διπλωματικό παζάρι: οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν σήμερα μόλις το ένα τέταρτο του συριακού εδάφους, αλλά σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα αστικά και οικονομικά κέντρα, όπου ζει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Μετά την τρομερή αεροπορική επίθεση της Κυριακής στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα, το ματωμένο προάστιο της Δαμασκού, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από εκατό άμαχοι, χθες το πρωί καθεστωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και πάλι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε σημεία της διαφιλονικούμενης πεδιάδας Σαλ αλ Γαμπ, μια περιοχή που αποτελεί το ιστορικό λίκνο της μειονότητας των αλαουιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας