Ακόμη και εκτελέσεις επιφυλάσσει για τους «αντιφρονούντες» το καθεστώς της Τεχεράνης στο πλαίσιο της άγριας κατασταλτικής αντιμετώπισης της εξέγερσης των γυναικών που ξέσπασε μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθικής, πριν από ενάμιση μήνα.
Ένας από αυτούς είναι και ο Κούρδος ράπερ Σαμάν Γιάσιν, ο οποίος συνελήφθη βίαια στο σπίτι του στις 30 Σεπτεμβρίου απλά επειδή έγραψε τραγούδια αλληλεγγύης στην εξέγερση και υπέρ της απελευθέρωσης των γυναικών, στηρίζοντας ανοιχτά το κίνημά τους. Την πρόθεσή τους να τον δικάσουν τις επόμενες μέρες με το ενδεχόμενο επιβολής της ποινής εκτέλεσης γνωστοποίησαν οι ιρανικές αρχές, επικαλούμενες τη διάπραξη του αδικήματος «διεξαγωγής πολέμου εναντίον του Θεού» (μοχαραμπέ).
Ο ίδιος θα δικασθεί πλάι σε χιλιάδες ακόμη κρατούμενους διαδηλωτές και υποστηρικτές των διαδηλώσεων, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι το καθεστώς μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές αιματηρές εκτελέσεις με σκοπό να τρομοκρατήσει όσους κατεβαίνουν στο δρόμο και ζητούν μεταρρυθμίσεις εδώ και έξι βδομάδες.
Ο Οργανισμός Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι γνωστοί κρατούμενοι όπως ο Γιάσιν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ιρανικό καθεστώς ως θύματα για τον παραδειγματισμό όσων δεν συμμορφώνονται.
Ο Γιάσiν, γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης και ράπερ, είναι ένας από τους ένθερμους επικριτές του καθεστώτος.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκοτώνει εύκολα ανθρώπους και καταδικάζει απευθείας τους κρατούμενους σε θάνατο», δήλωσε ο Sσόμα Ροστάμι, μέλος της Hengaw. «Ο Σαμάν Γιάσιν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και πρέπει να είμαστε η φωνή του», επεσήμανε ο ίδιος.
Άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές προσπάθησαν να φιμώσουν την οικογένεια του Γιασιν, που δεν έχει καμία ενημέρωση για την τύχη του από τότε που κατηγορήθηκε για το αδίκημα της μοχαραμπέ.
Μαζί με την είδηση για το ενδεχόμενο της επιβολής θανατικής ποινής στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και πληροφορίες για βασανιστήρια εις βάρος του Γιάσιν και άλλων κρατουμένων.
Σε «βαριά βασανιστήρια» έχει υποβληθεί και ο 32χρονος ράπερ Τουμάζ Σαλεχί, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη φυλακή από τις 30 Σεπτέμβρη, όπως δήλωσε η οικογένειά του, επειδή ανήρτησε φωτογραφίες που τον δείχνουν να συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και έγραψε επίσης τραγούδια υπέρ της εξέγερσης. Η σύλληψη του δημοφιλούς καλλιτέχνη προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο με το hashtag #FreeToomaj να χρησιμοποιείται ευρέως. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 14.000 άνθρωποι, εκ των οποίων και παιδιά, έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.
Πάνω από 14.000 οι συλληφθέντες
«Τις τελευταίες έξι βδομάδες, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά –οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 14.000 άτομα– έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο Τζαβάιντ Ρεμάν, ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιωμάτων στο Ιράν, την Τετάρτη.
«Σε μια άλλη πιο ανησυχητική εξέλιξη, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα διεξάγουν δημόσιες δίκες για πάνω από 1.000 συλληφθέντες στην Τεχεράνη και έναν παρόμοιο αριθμό εκτός της πρωτεύουσας… Οι κατηγορίες εναντίον αυτών των προσώπων μπορεί να φέρουν ακόμη και τη θανατική ποινή. Ελλείψει εγχώριων μηχανισμών λογοδοσίας, υπερθεματίζω τη σημασία του ρόλου και της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν», δήλωσε ο ίδιος. Υπενθυθμίζεται ότι στις 6 Νοεμβρίου, 227 Ιρανοί βουλευτές προέτρεψαν το δικαστικό σώμα να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους δράστες αυτών των εγκλημάτων καθώς και όσοθς βοήθησαν στα εγκλήματα και προκάλεσαν ταραχές», με τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να φοβούνται ότι αναμένεται κύμα εκτελέσεων και ποινών ισόβια κάθειρξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας