Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να πει «όχι» σε μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη Βιέννη. Ωστόσο, επισήμανε, οι όροι της συμφωνίας θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι από αυτούς της προηγούμενης συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, κατά τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, που πνίγουν την οικονομία του.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού, ο Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία. Γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους. Αλλά πρέπει να τηρηθεί αυστηρή στάση», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι το Ιράν «διαπραγματεύεται ενώ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αλλά ο κόσμος το αντιμετωπίζει σαν να βρίσκεται σε θέση ισχύος».
Ο έβδομος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν επικεντρωθεί στην άρση των κυρώσεων υπό τον όρο ότι η Τεχεράνη θα αναστείλει τις πυρηνικές δραστηριότητές της.
Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις χώρες της Δύσης, προχωρούν αργά και θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα και να μη χάσουν το νόημα τους.
Ο απεσταλμένος της Ε.Ε. στη σύνοδο, Ενρίκε Μόρα, έπειτα από μια συνάντηση με τα άλλα μέλη της συμφωνίας του 2015 (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) δήλωσε ότι «αν εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα πρέπει να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις».
«Υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος σε όλες τις αντιπροσωπείες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση», εξήγησε ο Μόρα. «Χωρίς να θέλω να θέσω χρονικά όρια, θα έλεγα ότι έχουμε μπροστά μας εβδομάδες, όχι μήνες».
Το Ιράν έχει αρνηθεί να έχει άμεση συνάντηση με τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι άλλες χώρες πρέπει να κινούνται από τη μία ομάδα στην άλλη, μεταφέροντας θέσεις και επιχειρήματα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης προκαλεί καθυστερήσεις και είναι αντιπαραγωγικός, ενώ πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Ιράν απλώς ροκανίζει τον χρόνο.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντλάχ, φέρεται να δήλωσε ότι αυτό που θέλει η Τεχεράνη είναι «να μπορεί να πωλείται εύκολα το ιρανικό πετρέλαιο, χωρίς να αντιμετωπίζει εμπόδια». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. τόσο οι κυρώσεις όσο και οι περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα τεθούν στο τραπέζι, με τις Δυτικές αντιπροσωπείες να επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισορροπημένα βήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας