Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Συρία, στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία | AP Photo/Ghaith Alsayed, File

Συρία: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για καταστροφή αν σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια

Τον ερχόμενο μήνα λήγει η διασυνοριακή επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει καμπανάκι κινδύνου, αν δεν ανανεωθεί, να προκληθεί καταστροφή, κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα βορειοδυτικά της χώρας.

Στη Συρία, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση σχεδόν μία δεκαετία, εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη βοήθεια που διοχετεύεται μέσω της Τουρκίας απευθείας στη βορειοδυτική Συρία, έπειτα από μια διευθέτηση που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΠΟΥ καλεί σε κινητοποίηση τώρα και ενώ αναμένεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας η τελική σύγκρουση ανάμεσα στις δυτικές χώρες μέλη του, που υποστηρίζουν την ανανέωση της διέλευσης, και τη Ρωσία που έχει μπλοκάρει στο παρελθόν άλλες διασυνοριακές επιχειρήσεις. Η Μόσχα, που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει στηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών, υποστηρίζει πως η βοήθεια μπορεί να διανεμηθεί στο βόρεια Συρία από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε στη Γενεύη ότι «μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή απάντηση του ΟΗΕ για άλλους 12 μήνες παραμένει απαραίτητη προκειμένου να σωθούν ζωές» και ότι «η μη ανανέωση της διασυνοριακής εξουσιοδότησης του ΟΗΕ θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις κεντρικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και θα βυθίσει τη βορειοδυτική Συρία σε μια ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή».

Περίπου 1.000 φορτηγά χρησιμοποιούν κάθε μήνα τη διάβαση της Μπαμπ αλ-Χάουα προκειμένου να διανείμουν βοήθεια και φάρμακα, περιλαμβανομένων εμβολίων κατά της COVID-19, σε περίπου 2,4 εκατ. ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η διακοπή αυτών των εφοδιασμών μπορεί μόνο να οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών και των θανάτων», είπε ο Λιντμάιερ, εξηγώντας πως οι προσπάθειες του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια διαδρομή εφοδιασμών από τη Δαμασκό δεν ήταν επιτυχείς και πως τους τελευταίους 11 μήνες δεν έχουν περάσει τα σύνορα τέτοιες αυτοκινητοπομπές.

Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους σε σύνολο 15 μελών, και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) και στο παρελθόν το Συμβούλιο έχει διχαστεί για τον πόλεμο της Συρίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συρία: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για καταστροφή αν σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας