Χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την... «κατόπιν εορτής» στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και την επιμελητειακή υποστήριξη των ΗΠΑ, μια συμμαχία 10 μουσουλμανικών κρατών σουνιτικών ηγεσιών και υπό το γενικό πρόσταγμα της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε χθες τα ξημερώματα την «Αποφασιστική Καταιγίδα» της στα εδάφη της φτωχότερης αραβικής χώρας: της Υεμένης.
Στο «στόχαστρο» της στρατιωτικής επέμβασης με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σαναά και στις βόρειες επαρχίες βρίσκονται άμεσα οι σιίτες αντάρτες Χούθι (που έχουν πια θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλο το δυτικό τμήμα της χώρας) κι έμμεσα η περιφερειακή επιρροή του σιιτικού Ιράν, που αποτελεί «αντίπαλο δέος» για το ουαχαμπίτικο Ριάντ. Ισως όχι τυχαία, άλλωστε, η ανάληψη δράσης από τη μουσουλμανική «συμμαχία των προθύμων» (βλέπε χάρτη) συνέπεσε με τις κρίσιμες διαβουλεύσεις των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ιράν, στη Λωζάννη της Ελβετίας, εν όψει των τελικών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (με καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Τρίτη)...
Αιτιολογώντας την επέμβαση -για την οποία είχαν υποβάλει προχθές αίτημα στον μεν ΟΗΕ ο σουνίτης πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στον δε Αραβικό Σύνδεσμο ο Υεμενίτης ΥΠΕΞ- ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον έκανε λόγο για «αποτροπή κατάρρευσης της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης», εξαιτίας «της επιθετικότητας των Χούθι που στηρίζεται από περιφερειακές δυνάμεις», όπως εξήγησε από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Αλ Φάιζάλ, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Τεχεράνη.
Την απάντηση έδωσε από τη Λωζάννη ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Ζαρίφ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό «των υπό τη Σαουδική Αραβία επιχειρήσεων, που στρέφονται κατά της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια», προσέθεσε, «για τον έλεγχο της κρίσης»...
Στο τραπέζι της σουνιτικής συμμαχίας έχουν ήδη πέσει εν τω μεταξύ σχέδια και για χερσαίες επιχειρήσεις. Προλειαίνοντας το «έδαφος», οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου υιοθέτησαν χθες προσχέδιο απόφασης για τη δημιουργία μιας ενιαίας αραβικής δύναμης ταχείας επέμβασης, δίκην ενός «αραβικού ΝΑΤΟ» (βλ. «Εφ.Συν.», 20/9/2014).
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο, στην προγραμματισμένη ετήσια σύνοδο κορυφής του οργανισμού, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου -όπως ανακοινώθηκε χθες- θα δώσει το «παρών» και ο Υεμενίτης πρόεδρος, ο οποίος φυγαδεύτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τη χώρα του, υπό σαουδαραβική προστασία...
Πίσω στην Υεμένη, οι ηγέτες των Χούθι κατήγγειλαν ότι στην πρώτη ημέρα της «Αποφασιστικής Καταιγίδας» χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της Σαναά, με απολογισμό 13 νεκρούς αμάχους. Ενώ διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της πρωτεύουσας, με κυρίαρχο το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική».
Σε όλη τη χώρα διετάχθη το «σφράγισμα» όλων των μεγάλων λιμανιών. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι θα προσπαθήσουν σε συνεννόηση με Ευρωπαίους και Αραβες συμμάχους να κρατήσουν ανοιχτά για την εμπορική ναυσιπλοΐα τα στρατηγικής σημασίας στενά στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας. Στο μεσοδιάστημα πάντως το πετρέλαιο μπρεντ είχε πάρει την ανιούσα, ξεπερνώντας χθες το βράδυ τα 59 δολ. το βαρέλι.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί διχασμένη τις εξελίξεις στον Νότο της Αραβικής Χερσονήσου. Υπέρ της επέμβασης τάχθηκαν, εκτός των ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία -παρά τη διαφοροποίηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την επισήμανση ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν συνιστά λύση»- καθώς και η Τουρκία.
Κατόπιν μάλιστα τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να παράσχει «υλικοτεχνική βοήθεια» στην υπό το Ριάντ συμμαχία, προειδοποιώντας παράλληλα το Ιράν ότι «οι ενέργειές του στην περιοχή εξαντλούν τα όρια υπομονής»!
Αντίθετα, κατά της στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε το -«καμένο» από τις έξωθεν παρεμβάσεις- Ιράκ, που τελεί υπό σιιτική ηγεσία. Οργισμένη ήταν η αντίδραση των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν. Το συριακό καθεστώς έκανε λόγο για «ωμή επιθετικότητα κατά της Υεμένης». «Αδικαιολόγητη» τη χαρακτήρισε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Ρουχανί, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής δράσης». Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το έτερο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ, η Κίνα.
Οσο για τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη; Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, αρκέστηκε να υπενθυμίσει διπλωματικά, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας