Μαζικές συλλήψεις πριγκίπων -τουλάχιστον έντεκα-, δεκάδων αξιωματούχων, τέως και νυν υπουργών, πρώην πρωθυπουργών και δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης-σκούπα κατά της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία.
Όλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, που ανέφεραν επίσης ότι έχει κλείσει το ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Ριάντ για να μη διαφύγει κανείς με το προσωπικό του τζετ.
Ο πρίγκιπας Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ, μεγάλος επενδυτής σε Apple, Twitter, Citygroup, Kingdom Holding και πολλές άλλες πολυεθνικές, είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 18 δισ. δολάρια.
Τις συλλήψεις μετέδωσε πρώτα το Αλ Aράμπια χθες λίγες ώρες αφότου ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής κατά της διαφθοράς και όρισε επικεφαλής της τον 32χρονο γιο και διάδοχό του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν και το κανάλι αρχικά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ταυτότητες των συλληφθέντων. Το Reuters όμως επικαλούμενο ανώνυμες πηγές επιβεβαίωσε τη σύλληψη του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιμπραΐμ Αλ Ασαφ και του πρίγκιπα Αλουάλιντ.
Παράλληλα με τις συλλήψεις έγινε ένας μικρής έκτασης ανασχηματισμός με την απομάκρυνση από τον βασιλιά ενός άλλου πρίγκιπα, του Μιτέμπ Μπιν Αμπντουλάχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εθνοφρουράς. Πρόκειται για τον γιο του βασιλιά Αμπντουλάχ, που θεωρούνταν πιθανός διεκδικητής του θρόνου.
Επίδειξη ισχύος
Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς αποτελεί μέχρι στιγμής την πιο δραματική επίδειξη ισχύος του διαδόχου του θρόνου, ο οποίος προσπαθεί να εδραιώσει τη δύναμή του μέσα στη χώρα, ενώ παράλληλα προωθεί ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την οικονομία ως αντιστάθμισμα στα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο.
Οι New York Times σχολιάζουν ότι η ταχύτητα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί ο διάδοχος του θρόνου, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ μελών της βασιλικής οικογένειας που φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους.
Στις αρχές του χρόνου ο πρίγκιπας Μοχάμεντ πήρε τη θέση του μεγαλύτερου σε ηλικία και πιο έμπειρου εξαδέλφου του στη διαδοχή του θρόνου, εν μέσω προσδοκιών ότι ο βασιλιάς Αλμαν σύντομα θα παρατηρηθεί από τον θρόνο υπέρ του.
Πολλοί στη Σαουδική Αραβία παροτρύνουν εδώ και καιρό να αναληφθεί δράση κατά της διαφθοράς στα υψηλότερα επίπεδα, την ώρα που μια σειρά από μέτρα λιτότητας έχουν αυξήσει το κόστος ζωής για τους υπόλοιπους Σαουδάραβες.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε ήδη προειδοποιήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι όλοι οι διεφθαρμένοι θα πληρώσουν το τίμημα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
«Κανείς από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς δεν πρόκειται να γλιτώσει, ασχέτως εάν είναι υπουργοί ή πρίγκιπες» είχε δηλώσει.
Η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την αναχαίτιση από τους Σαουδάραβες βαλλιστικού πυραύλου κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ, μία κλιμάκωση στον αιματηρό πόλεμο που κάνει το βασίλειο κατά της Υεμένης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας