Σε συνεντεύξεις με πάνω από 100 γυναίκες και παιδιά, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, επισημαίνεται στην έκθεση της UNICEF
«Εδώ μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κότες. Μας δέρνουν, δεν μας δίνουν καλό νερό και καλή τροφή». Ο Τζον, ένα 14χρονο ασυνόδευτο αγόρι από τη Νιγηρία, δίνει μια γεύση της κόλασης που βιώνουν στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη για πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Στη σχετική έκθεσή της η UNICEF περιγράφει τα κέντρα αυτά ως πραγματικά κολαστήρια και καταγγέλλει βιασμούς, ξυλοδαρμούς και λιμοκτονίες, με θύματα κυρίως γυναικόπαιδα.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες βρίσκονται στη Λιβύη, οι περισσότεροι σε ανθυγιεινά κέντρα κράτησης που μαστίζονται από αρρώστιες και, σύμφωνα με τη UNICEF, «δεν απέχουν από στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας (...) και αυτοσχέδιες φυλακές».
Ο ΟΗΕ επίσης καταγγέλλει ότι οι ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν πια στην πραγματικότητα τα επίσημα κέντρα κράτησης για τους μετανάστες, ενώ έχουν φτιάξει και δικά τους, ανταγωνιζόμενες ή συνεργαζόμενες με εγκληματικές συμμορίες και διακινητές.
Σε συνεντεύξεις με πάνω από 100 γυναίκες και παιδιά, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, επισημαίνεται στην έκθεση της UNICEF.
Αυτά τα ανατριχιαστικά έρχονται στο φως ενώ τον Φεβρουάριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού καταδίκασαν την κακομεταχείριση των μεταναστών, συμφώνησαν να χορηγήσουν 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να σφραγίσουν τη λεγόμενη «διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου», από τις ακτές της Λιβύης στη νότια Ευρώπη.
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν το σχέδιο λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μια χώρα με εμφύλια σύρραξη.
Πέρυσι, ένας αριθμός-ρεκόρ 181.000 μεταναστών διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία. Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι πνίγηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 700 παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας