Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ιστορική απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας να αποπέμψει τελικά από την προεδρία την Ντίλμα Ρούσεφ | AP PHOTO/ LEO CORREA

Το «πραξικόπημα» ολοκληρώθηκε

«Με την επικύρωση της αποπομπής μου, πολιτικοί οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χέρια της Δικαιοσύνης, θα πάρουν την εξουσία ενωμένοι με τους ηττημένους των εκλογών. Δεν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση με άμεσες εκλογές, όπως εγώ και ο Λούλα.

»Οικειοποιούνται την εξουσία μέσω πραξικοπήματος. Πρόκειται για αμετάκλητες έμμεσες εκλογές, στις οποίες 61 γερουσιαστές υποκαθιστούν τη λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε από 54 εκατομμύρια ψήφους. Είναι μια απάτη, κόντρα στην οποία θα παλέψουμε με όλα τα δυνατά μέσα» απάντησε η Ρούσεφ μέσω twitter

Υστερα από μια δραματική, μαραθώνια συζήτηση στη Γερουσία, το θέλημα της δεξιάς βραζιλιάνικης πολιτικής ελίτ που είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα έγινε πραγματικότητα: η εκλεγμένη πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, που δεν κατηγορείται για κανένα σκάνδαλο, καθαιρέθηκε και στη θέση της μπαίνει ο επίσης αμφιλεγόμενος Μισέλ Τέμερ

«Η καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ εγκρίνεται με 61 ψήφους και βάζει τέλος στην εποχή του Κόμματος των Εργατών. Εναν χρόνο και οχτώ μήνες μετά την ανάληψη της δεύτερης θητείας της, η πρόεδρος χάνει τον πόλεμο της καθαίρεσης και κλείνει έναν κύκλο μεγαλύτερο των 13 χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα των Εργατών»...

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ιστορική απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας να αποπέμψει τελικά από την προεδρία την Ντίλμα Ρούσεφ και η παραπάνω αναφορά της εφημερίδας O Globo είναι αποκαλυπτική των πολιτικών κινήτρων που κρύβονται πίσω από την «καρατόμησή» της.

«Με την επικύρωση της αποπομπής μου, πολιτικοί οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χέρια της Δικαιοσύνης, θα πάρουν την εξουσία ενωμένοι με τους ηττημένους των εκλογών. Δεν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση με άμεσες εκλογές, όπως εγώ και ο Λούλα. Οικειοποιούνται την εξουσία μέσω πραξικοπήματος.

Πρόκειται για αμετάκλητες έμμεσες εκλογές, στις οποίες 61 γερουσιαστές υποκαθιστούν τη λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε από 54 εκατομμύρια ψήφους. Είναι μια απάτη, κόντρα στην οποία θα παλέψουμε με όλα τα δυνατά μέσα» απάντησε η Ρούσεφ μέσω twitter.

«Νομίζουν πως μας νίκησαν, αλλά κάνουν λάθος», διακήρυξε αργότερα διά ζώσης σε ομάδα υποστηρικτών της. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συντριπτικό: σε σύνολο 81 γερουσιαστών, 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής της -πολύ περισσότεροι από τους 54 ή τα δύο τρίτα του σώματος που απαιτούνταν- και μόλις 20 ψήφισαν κατά.

Ωστόσο, σε δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε, η Γερουσία με 42 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 3 αποχές αποφάσισε τελικά να μην της στερήσει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα τα επόμενα οχτώ χρόνια, αφού δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Η Ρούσεφ «θα αντικατασταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια και τρεις μήνες της θητείας της από τον Μισέλ Τέμερ, έναν κεντροδεξιό πατρίκιο που υπήρξε μεταξύ όσων ηγήθηκαν της συνωμοσίας εναντίον της πρώην προέδρου του», σχολίασε η βρετανική Guardian.

Ο νεοφιλελεύθερος Τέμερ ορκίστηκε ήδη πρόεδρος χθες βράδυ. Ηταν όμως τέτοια η φούρια των πολιτικών αντιπάλων της Ντίλμα, ώστε πριν περάσει μισή ώρα από την ανακοίνωση της απόφασης αποκαθηλώθηκαν όλα τα πορτρέτα και οι φωτογραφίες της από το προεδρικό μέγαρο.

Ο δικηγόρος της, Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά της απόφασης καθαίρεσης.

Αντίθετα, ο γερουσιαστής Ρονάλντο Καϊάντο ανήγγειλε με τη σειρά του ότι θα προσφύγει κι αυτός στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση για μη στέρηση του δικαιώματος υποψηφιότητάς της για δημόσιο αξίωμα την επόμενη οχταετία.

Αμεσα αντέδρασαν οι ηγέτες του Εκουαδόρ και της Βολιβίας, ανακοινώνοντας πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από την Μπραζίλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τον Βολιβιανό πρόεδρο Εβο Μοράλες να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Είχε προηγηθεί μια δραματική, μαραθώνια συζήτηση στη Γερουσία με τους αντιπάλους της Ρούσεφ να ξεσαλώνουν εναντίον της στις 10λεπτες ομιλίες τους, επικαλούμενοι άλλοι τον Θεό, άλλοι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ (!), άλλοι να τραγουδούν κι άλλοι να βουρκώνουν.

Κλαίγοντας σχεδόν η γερουσιαστής Ζαναΐνα Πασκοάλ, που συνέταξε μαζί με άλλους την αίτηση για αποπομπή της, έφτασε στο σημείο να της ζητήσει συγγνώμη από το βήμα, λέγοντας πως ψηφίζει υπέρ της καθαίρεσης «για χάρη των εγγονιών» της Ρούσεφ, εννοώντας προφανώς τις επόμενες γενιές.

Το τελευταίο «καρφί» στο «φέρετρο», έγραφε η Guardian, το έβαλε ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν γερουσιαστής Ρομάριο, ο οποίος φημολογούνταν έντονα πως θα επιχειρούσε να διασώσει την πρόεδρο. Τελικά ψήφισε εναντίον της.

Ποιοι μιλάνε

Η τραγικότερη ειρωνεία της πολύκροτης υπόθεσης είναι πως μια Γερουσία και μια δεξιά πολιτική ελίτ, βουτηγμένη ώς τον λαιμό στον βούρκο της διαφθοράς λόγω και του τεράστιου σκανδάλου με τις μίζες στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras -σκάνδαλο για το οποίο έχει καταδικαστεί και πληθώρα στελεχών του Κόμματος των Εργατών- αποπέμπει μια εκλεγμένη πρόεδρο, που δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα διαφθοράς αλλά για το «έγκλημα ευθύνης» -κατά το Σύνταγμα της Βραζιλίας- της παραποίησης στοιχείων του προϋπολογισμού. Πρακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν χωρίς συνέπειες.

Ο άνθρωπος δε που ανέλαβε πλέον τα ηνία της χώρας, Μισέλ Τέμερ, έχει ήδη καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2014, ενώ φέρεται να εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras.

Εκτός από τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος αν πράγματι οι επόμενες εκλογές γίνουν το 2018 κι όχι νωρίτερα, αφού λόγω της καταδίκης του έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα οχτώ χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «πραξικόπημα» ολοκληρώθηκε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας