Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινοί κατέβηκαν τη Δευτέρα στους δρόμους, στην επέτειο των 49 χρόνων από την εγκαθίδρυση της πιο βάναυσης δικτατορίας της Λατινικής Αμερικής. Μια λαοθάλασσα διαδηλωτών ενάντια στη λήθη αλλά και σε μια κυβέρνηση που στον έναν χρόνο θητείας του ακροδεξιού διαταραγμένου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι έχει αλώσει κάθε δικαίωμα και απεργάζεται να επιβάλει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τη σχετικοποίηση μιας κρατικής τρομοκρατίας που άφησε πίσω της 30.000 αγνοούμενους.
«Η κυβέρνηση δεν μας σέβεται, μας ταπεινώνει, μας προσβάλλει», έλεγε η 95χρονη Εστέλα ντε Καρλότο –πρόεδρος των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, της εμβληματικής οργάνωσης που έχει ανακτήσει 139 από τα περίπου 500 παιδιά κρατουμένων που «οικειοποιήθηκαν» οι στρατιωτικοί– καταγγέλλοντας ένα καθεστώς απολογητή της δικτατορίας, που επιχείρησε να επισκιάσει την αλήθεια με ψεύδη και επικοινωνιακές φούσκες.
Στο επίσημο βίντεο που δημοσιοποίησε η προεδρία για την 24η Μαρτίου 1976, μιλά ο ακροδεξιός Αγουστίν Λάχε, ιδεολόγος του Μιλέι, υποστηρίζοντας πως υπήρξε ένας πόλεμος αντάρτικων ομάδων εναντίον του κράτους (παρότι αυτές είχαν ηττηθεί στρατιωτικά και πολιτικά πριν γίνει το πραξικόπημα) και πως μετά τη μεταπολίτευση επικράτησε ένα ψευδές προπαγανδιστικό αφήγημα που δαιμονοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις. Διεκδικώντας «ολόκληρη την αλήθεια» –βασικό σύνθημα των στρατιωτικών που βρέθηκαν στο εδώλιο και κατήγγελλαν τα δικαστήρια για μεροληψία– εξισώνει τις λίγες απόπειρες των ένοπλων ομάδων πολιτών με το σχέδιο εξόντωσης μιας ολόκληρης γενιάς από τον δικτατορικό κρατικό μηχανισμό.
Σαρώνοντας τη μνήμη
Είναι τουλάχιστον κοροϊδία η υπόσχεση που έδωσε ο Μιλέι για αποχαρακτηρισμό των εγγράφων της πρώην μυστικής υπηρεσίας «ώστε να υπάρξει άπλετο φως». Οχι μόνο γιατί αυτό έχει γίνει με διάταγμα από το 2010 και πολλά από αυτά τα έγγραφα υπήρξαν η νομική βάση για τη δίωξη βασανιστών και δολοφόνων. Αλλά κυρίως γιατί από όταν ανέλαβε, το αλυσοπρίονό του έχει σαρώσει τους μηχανισμούς απόδοσης ευθυνών και τις δημόσιες πολιτικές για τη Μνήμη που έχουν κάνει την Αργεντινή παράδειγμα στον κόσμο.
Ανάμεσα στα πολλά άλλα κατήργησε στο υπουργείο Αμυνας τις ERyA, τις ομάδες Εντοπισμού και Ανάλυσης των αρχείων των Ενόπλων Δυνάμεων, που διερευνούσαν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χαρακτηρίζοντάς τες «εκδικητικά παραδικαστικά κυκλώματα». Οπως κατήργησε και την υπηρεσία έρευνας της Εθνικής Επιτροπής για το Δικαίωμα στην Ταυτότητα (Conadi) που αναζητά αυτά τα κλεμμένα παιδιά, κι είχε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία της κυβέρνησης, ενώ έκλεισε και την Τράπεζα Γενετικών Στοιχείων, που συνέβαλλε στην ταυτοποίησή τους.
Η δε Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει αποδεκατιστεί με την απόλυση των μισών της υπαλλήλων και τη μείωση της χρηματοδότησής της, έχει θέσει υπό αστυνομικό κλοιό και υπό «έλεγχο φρονημάτων» τη λειτουργία των τόπων μνήμης, όπως η Σχολή Μηχανικών του Ναυτικού (ESMA), παράνομου κέντρου κράτησης από όπου πέρασαν περισσότεροι από 5.000 αντιστασιακοί, κλείνοντας κατά βούληση κάποιους χώρους και απαγορεύοντας εκδηλώσεις και συναυλίες μη αρεστών.
«Δεν θα μας πτοήσουν», έλεγε η 95χρονη Τάτι Αλμέιδα από τις Μητέρες της Πλατείας του Μάη, «γιατί παρά τα καροτσάκια και τα μπαστούνια, οι “τρελές”, όπως μας αποκαλούσαν, είμαστε εδώ. Εχουμε τόσα να κάνουμε, είναι τόσα τα μέτωπα που ανοίγει αυτή η κυβέρνηση κατά τόσων δικαιωμάτων μας».
Ενας χρόνος ακροτήτων
Εναν χρόνο στην προεδρία, ο Μιλέι γιορτάζει που εξάλειψε το έλλειμμα με πρωτόγνωρες περικοπές δημοσίων δαπανών που φτάνουν το 5% του ΑΕΠ και τιθάσευσε τον πληθωρισμό. Η άλλη όψη είναι πως παραμένει η οικονομική ύφεση και επί της θητείας του χάθηκαν 12.638 μικρές επιχειρήσεις, κάτι που οδήγησε σε 243.000 νέους ανέργους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής της Αργεντινής (Cepa).
Η Αργεντινή του Μιλέι είναι η χώρα όπου οι κινητοποιήσεις, όπως η τεράστια διαδήλωση των συνταξιούχων πριν από δεκαπέντε ημέρες, συνιστούν «ένα είδος πραξικοπήματος» και καταλήγουν σε ακραία καταστολή με περισσότερες από 120 συλλήψεις και 46 τραυματίες, ανάμεσα σε ηλικιωμένους που κατά 60% παίρνουν σύνταξη 300 ευρώ, όταν το βασικό καλάθι μιας οικογένειας ξεπερνά τα 970 ευρώ.
Είναι αυτή η χώρα όπου ένας πρόεδρος μπορεί να διαφημίζει ένα κρυπτονόμισμα, που μετά από τρεις ώρες καταποντίζεται οδηγώντας το 86% των επενδυτών να χάσουν μεγάλα ποσά και τους απατεώνες να κερδίσουν 180 εκατ. δολάρια. Ο Μιλέι, που διερευνάται πλέον δικαστικά σε Αργεντινή και ΗΠΑ και στη Βουλή συγκροτείται εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο, λέει πως δεν είχε ιδέα. Αλλά οι New York Times αποκάλυψαν πως ο επιχειρηματίας Μαουρίσιο Νοβέλι, του στενού περιβάλλοντος του προέδρου, στο πλαίσιο τεχνολογικού φόρουμ που οργάνωσε χρέωνε 50.000 δολάρια σε «επενδυτές» κρυπτονομισμάτων για μια «συμβουλευτική συνάντηση» με τον Μιλέι.
Οπως είναι επίσης η χώρα όπου ο πρόεδρος αποφασίζει να κόβονται τα επιδόματα σε άτομα και η χρηματοδότηση σε κοινωνικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και «εμποδίζουν την κυκλοφορία».
Ενας πρόεδρος που απαιτεί από τους πολίτες να δανειστούν για να πληρώσουν π.χ. μια ασφαλτόστρωση έξω από το σπίτι τους, αφήνοντας τις πιο φτωχές συνοικίες στο έλεος, χωρίς απαραίτητες υποδομές· που θέλει να μειωθεί η ηλικία καταλογισμού ποινικής ευθύνης των ανηλίκων στα 10 έτη· που σε επίσημο κυβερνητικό κείμενο αναφέρεται σε ανθρώπους με αναπηρία με όρους όπως «ηλίθιοι», «ανόητοι», «καθυστερημένοι»· και που θεωρεί εαυτόν «γκρίζο άνθρωπο» που ο εσωτεριστής Παραβισίνι, γνωστός ως ο Νοστράδαμος της Αργεντινής είχε προαναγγείλει πως θα «φέρει επανάσταση στη χώρα». Τόσο τον θαυμάζει ο Μιλέι, που υιοθέτησε τα σύμβολά του για να ιδρύσει μια παραστρατιωτική ομάδα φασιστικής κοπής, τις «Δυνάμεις του Ουρανού».
Τα σκάνδαλα, οι κρίσεις παροξυσμού του, η απερίγραπτη βία κατά των συνταξιούχων μαζί με την οικονομική δυσχέρεια έχουν για πρώτη φορά αυξήσει πάνω από το 50% το ποσοστό όσων απορρίπτουν τον Μιλέι. Είναι λόγος να ανησυχεί, καθώς τον Οκτώβριο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, όπου προσδοκά το κόμμα του, LLA, να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να πάψει να χρειάζεται να διαπραγματεύεται συστηματικά με την «κάστα» την οποία καταγγέλλει, δίχως αυτήν ωστόσο δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. Δύσκολο, αν όχι αδύνατο εγχείρημα έχει μπροστά του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας