Κωμικός της τηλεόρασης επί 14 χρόνια ήταν ο Τζίμι Μοράλες μέχρι που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γουατεμάλας, μετά την αναγκαστική παραίτηση και σύλληψη του τελευταίου ηγέτη Οτο Πέρεζ, λόγω σκανδάλου διαφθοράς.
Παίζοντας το χαρτί του «ουτσάιντερ» και υποσχόμενος να κυβερνήσει με «καθαρά χέρια», ο 46χρονος Μοράλες -που δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία διακυβέρνησης- κυριάρχησε γρήγορα στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να κερδίσει εύκολα τη σημερινή αναμέτρηση, με αντίπαλο την Σάντρα Τόρες, η οποία επίσης έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά για πολλούς ψηφοφόρους θεωρείται μέρος του «παλαιοκομματικού συστήματος».
Προσερχόμενοι στις κάλπες πολλοί είπαν ότι ο κωμικός είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για ένα «νέο ξεκίνημα» και για να δοθεί τέλος στις παρασκηνιακές πολιτικές συναλλαγές, που ήταν η αιτία για τις μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα και τελικώς, την εκδίωξη του Πέρες από την εξουσία.
Προσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους με ιστορίες από την ταπεινή καταγωγή του και αστεία από την 14χρονη καριέρα του ως κωμικού, ο Μοράλες έγινε πολλές φορές στόχος ειρωνικών επιθέσεων για διάφορες ιδέες του, όπως το να παρακολουθούνται οι δάσκαλοι με GPS προκειμένου να βεβαιώνονται οι αρμόδιες αρχές ότι παρουσιάζονται στην τάξη.
Το μανιφέστο του είναι μόλις έξι σελίδες και δεν δίνει πολλά στοιχεία για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα, ενώ το κόμμα του, το Εθνικό Μέτωπο Σύγκλησης (FCN), θα έχει μόνο 11 έδρες από τις 158 του Κογκρέσου.
«Δεν έχει πρόγραμμα και δεν έχει συνεργάτες» λέει ο Χιούγκο Νοβάλες, πολιτικός αναλυτής στο think tank, ASIES. «Αλλά η δυσαρέσκεια είναι τόσο μεγάλη που αυτά τα θέματα δεν αποτελούν προτεραιότητες για τον μέσο ψηφοφόρο».
Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Πέρεζ, ο Μοράλες ήταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Τόσο ο πρώην πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος βρίσκονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην καρδιά μιας υπόθεσης γνωστής ως La Linea.
Παραπέμφθηκε, καθαιρέθηκε και συνελήφθη τον περασμένο μήνα και τώρα περιμένει στη φυλακή την εκδίκαση της υπόθεσης του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας