Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε, σήμερα, στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας του Ιουλίου επιβάλλοντας κυρώσεις σε 16 συμμάχους του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κατηγορώντας τους ότι παρεμπόδισαν την ψηφοφορία και διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, οι ηγέτες των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας και οι εισαγγελείς.
Η κίνηση ήρθε μέρες μετά την αναχώρηση στην εξορία του Εντμούντο Γκονζάλεθ Ουρουτία, του πρώην διπλωμάτη που εκπροσωπούσε τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου με μεγάλη διαφορά.
Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας ανακήρυξαν τον Μαδούρο νικητή λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, δεν δημοσίευσαν ποτέ αναλυτικούς καταλόγους ψήφων για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους, λέγοντας ότι η ιστοσελίδα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου παραβιάστηκε.
Προς έκπληξη των υποστηρικτών και των αντιπάλων, ο Γκονζάλεθ και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Μασάδο ανακοίνωσαν λίγο αργότερα όχι μόνο ότι η εκστρατεία τους είχε συγκεντρώσει ψηφοφορίες από πάνω από τα δύο τρίτα των ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές, αλλά και ότι τις είχαν δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο, κάτι που αποδείκνυε ότι ο Μαδούρο είχε χάσει.
Η παγκόσμια καταδίκη για την έλλειψη διαφάνειας ώθησε τον Μαδούρο να ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας, γεμάτο με πιστούς του κυβερνώντος κόμματος, να ελέγξει τα αποτελέσματα. Το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νίκη του.
Εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη και το Κέντρο Κάρτερ, που παρακολούθησαν τις εκλογές μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Μαδούρο, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις εκλογικές αρχές δεν είχαν αξιοπιστία.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ σταμάτησαν να επικυρώσουν τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης για νίκη, αλλά είπαν ότι τα αρχεία ψηφοφορίας της παράταξης που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο φαίνεται να παρουσιάζουν όλα τα αρχικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.
«Αντί να σέβονται τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας όπως εκφράζεται στις κάλπες, ο Μαδούρο και οι εκπρόσωποί του ισχυρίστηκαν ψευδώς τη νίκη ενώ καταστέλλουν και εκφοβίζουν τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε μια παράνομη προσπάθεια να παραμείνουν στην εξουσία με τη βία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. σε δήλωσή του.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θέτει νέους περιορισμούς στην έκδοση βίζας στους συμμάχους του Μαδούρο που κατηγορούνται ότι εμπόδισαν την ψηφοφορία και καταπιέζουν τους Βενεζουελάνους. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν κατονόμασε αυτά τα άτομα.
Η πιθανή επίδραση των μεμονωμένων κυρώσεων και των περιορισμών έκδοσης θεωρήσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη δεν είναι σαφής.
Οι πιστοί του Μαδούρο που είχαν τιμωρηθεί στο παρελθόν εξακολουθούν να διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μεταξύ άλλων ως αντιπρόεδροι, γενικός εισαγγελέας και υπουργός Άμυνας.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Η.Π.Α. αναμένει ότι η τελευταία ανακοίνωση θα «προκαλέσει βαθύτερο προβληματισμό» μεταξύ των συμμάχων του Μαδούρο σχετικά με το πόσο μακριά θα τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει τιμωρήσει περισσότερους από 140 νυν ή πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εντοπίσει σχεδόν 2.000 άτομα ως πιθανώς αντιμετωπίζουν περιορισμούς έκδοσης βίζας λόγω καταγγελιών για διαφθορά, υπονόμευση της δημοκρατίας ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βενεζουελάνων.
Μια κοινή δήλωση από περισσότερες από 50 χώρες που δόθηκε την Πέμπτη στα Ηνωμένα Έθνη από τον υπουργό Εξωτερικών του Παναμά, Χαβιέρ Μαρτίνεθ-Ατσα Βάσκεθ, κάλεσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας να «δημοσιεύσει αμέσως» τους καταλόγους και να «επιτρέψει την αμερόληπτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων από ανεξάρτητους παρατηρητές για την προώθηση της αξιοπιστίας, της νομιμότητας και μιας διαφανούς εκλογικής διαδικασίας».
Οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Χιλής και της Νότιας Κορέας, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα καταστολής που η κυβέρνηση του Μαδούρο έχει κατηγορηθεί ότι έλαβε μετά τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων κρατήσεων, τακτικών εκφοβισμού και δολοφονιών.
«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για το ένταλμα σύλληψης με πολιτικά κίνητρα από τις αρχές της Βενεζουέλας» που εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου για τον Γκονζάλεθ και «τον ανάγκασε σε εξορία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Γκονζάλεθ, σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους για τη δέσμευσή του να δει μια κυβερνητική μετάβαση στη Βενεζουέλα. «Η δέσμευσή μου στην εντολή που έχω λάβει από τον κυρίαρχο λαό της Βενεζουέλας είναι ακλόνητη», έγραψε. «Η μάχη της Μαρίας Κορίνα Ματσάντο και εγώ παραμένει ακλόνητη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας