«Αυτό το γενναίο Εκουαδόρ, αυτό το Εκουαδόρ με το πατριωτικό συναίσθημα, κινητοποιήθηκε, ξεπέρασε τον φόβο και ψήφισε μια γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Εκουαδόρ που μια γυναίκα κερδίζει τέτοιο ποσοστό στον πρώτο γύρο… Θα ξαναέχουμε μια πατρίδα με ελπίδα, αξιοπρέπεια, ασφάλεια». Η Λουίσα Γκονσάλες, με το 33% των ψήφων που κέρδισε έναντι 24% του (απρόσμενου) outsider πολυεκατομμυριούχου Ντανιέλ Νομπόα και με ούριο τον άνεμο των πρώτων δημοσκοπήσεων που της δίνουν την πρωτιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 15 Οκτωβρίου, υπόσχεται να επαναφέρει στο Εκουαδόρ τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα και του κόμματός του Επανάσταση των Πολιτών.
Εξι χρόνια μετά την αποδόμηση από τον άλλοτε ιδεολογικό του σύντροφο και διάδοχό του στην προεδρία Λενίν Μορένο του σχεδίου του Κορέα για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα (γνωστό και ως «κορεϊσμός») και την αυτοεξορία του στο Βέλγιο και τρία μετά τη μεθοδευμένη καταδίκη του (ερήμην) σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για υποτιθέμενη διαφθορά, η 46χρονη επίγονός του, με σημαία τα πεπραγμένα του πρώην προέδρου, κεφαλαιοποίησε την απογοήτευση των πολιτών για την αυξανόμενη βία των συμμοριών και των καρτέλ των ναρκωτικών που έχουν αλώσει τον κρατικό μηχανισμό και απειλούν και δολοφονούν ανενόχλητοι, αλλά και για την οικονομία σε βαθιά κρίση.
Αριστερή θρησκευόμενη, κοινωνικά συντηρητική
Η Λουίσα Γκονσάλες γεννήθηκε το 1977 στο Κίτο και έζησε ώς την εφηβεία της με τους παππούδες της στο Κανούτο, ένα από τα προπύργια του κορεϊσμού. Φοίτησε σε ένα θρησκευτικό σχολείο που καθόρισε τις απόψεις της. Γέννησε το πρώτο της παιδί στα 15 της και χώρισε στα 22 της, αλλά κατάφερε ως μητέρα, μόνη, δύο παιδιών να πάρει πτυχίο Νομικής από το Διεθνές Πανεπιστήμιο του Εκουαδόρ και ένα μεταπτυχιακό στη Διεθνή Οικονομία και Ανάπτυξη από το ισπανικό Πανεπιστήμιο Κουμπλουτένσε.
Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του υπερσυντηρητικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος ώς το 2007, όταν με την άνοδο του Ραφαέλ Κορέα στην κυβέρνηση στράφηκε στο πείραμα του σοσιαλισμού και κατάφερε σε σύντομο χρόνο να γίνει ένα από τα στελέχη του στενού κύκλου του προέδρου.
Επί της προεδρίας του διατέλεσε πρόξενος στην Ισπανία το 2014, δούλεψε στην κρατική πετρελαϊκή, έγινε υφυπουργός Τουρισμού και υπουργός Εργασίας, ήταν αναπληρώτρια συντονίστρια της «στρατηγικής ατζέντας» του Κορέα και εθνική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης. Εκλέχτηκε βουλεύτρια στις εκλογές του 2021, θέση που κατείχε ώς τον Μάιο, όταν ο πρόεδρος Γκιγέρμο Λάσο για να αποφύγει την πολιτική του δίκη και πιθανή καθαίρεση διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε αυτές τις πρόωρες εκλογές.
Εκπέμποντας τον αέρα της ανεξάρτητης, αυτοδημιούργητης και ικανότατης γυναίκας, η Γκονσάλες, με την αμέριστη στήριξη του Ραφαέλ Κορέα, κέρδισε άνετα τις εσωκομματικές για το προεδρικό χρίσμα της Επανάστασης των Πολιτών τον Ιούνιο, όταν και υποσχέθηκε πως «θα πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα και θα αντιμετωπίσουμε όλες τις αιτίες που γεννούν τη βία και την εγκληματικότητα, όπως η πείνα, η φτώχεια, η έλλειψη παιδείας, η απουσία ευκαιριών».
Κι ενώ μετά τις δολοφονίες του προεδρικού υποψηφίου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο και του στελέχους της Επανάστασης των Πολιτών Πέδρο Μπριόνες, αλλά και τις απόπειρες εναντίον άλλων δύο υποψηφίων, όλοι τους κυκλοφορούσαν με αλεξίσφαιρο, εκείνη αρνήθηκε να το φέρει. Δεν ήταν πράξη γενναιότητας, αλλά πίστης. «Εμπιστεύομαι τον Θεό, εκείνος μας προστατεύει… Ο Χριστός με προσέχει σε κάθε μου βήμα», δήλωσε η πολιτικός που θέλει να κυβερνήσει μια κοσμική Δημοκρατία, σχολίαζε η El País.
Κι είναι ακριβώς αυτή της η αυστηρή καθολική πίστη που, όπως και ο μέντοράς της, την κάνει να αρνείται την άμβλωση και επιδεικνύει δημόσια το μπλε μαντίλι που έχουν υιοθετήσει οι πολέμιοί της. Μια στάση που θεωρεί ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τον προοδευτισμό: «Κανείς δεν έχει πει πως το να είσαι προοδευτική ή φεμινίστρια σημαίνει να είσαι υπέρ της άμβλωσης».
Αβέβαιες προγνώσεις
Η Γκονσάλες έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν εκλεγεί ο Ραφαέλ Κορέα θα είναι σύμβουλός της, ιδίως σε οικονομικά θέματα. Παρότι λέει πως κατ’ αρχήν δεν σκέφτεται να του προσφέρει χάρη ή αμνηστία, αυτή της η επιμονή μπορεί να συσπειρώνει τη βάση των κορεϊστών, αλλά απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν τον Κορέα παρόντα στις εξελίξεις και τους στρέφει στον αντίπαλό της Ντανιέλ Νομπόα.
Αλλωστε αυτό το 33,3% που κατέκτησε στον πρώτο γύρο είναι ίδιο σχεδόν με εκείνο (32,7%) που κέρδισε ο νυν συνυποψήφιος για αντιπρόεδρος, ο Αντρές Αράους, στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2021. Και απέναντί της έχει το ευρύ συνονθύλευμα φανατικών αντι-κορεϊστών που τώρα μιλούν για συσπείρωση γύρω από τον αντίπαλό της. Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντανιέλ Νομπόα είναι πρωτότοκος γιος του πλουσιότερου Εκουαδοριανού, του Αλβαρο Νομπόα, πέντε φορές προεδρικού υποψηφίου και ιδιοκτήτη ενός ομίλου 128 επιχειρήσεων, που μπορεί να πληρώσει και να κινητοποιήσει μηχανισμούς για να επηρεάσει αλλά και εξασφαλίσει την ψήφο των πολιτών. Ηδη, ο Τζαν Τόπικ, επιχειρηματίας στον τομέα της ασφάλειας και πρώην μισθοφόρος, που κατέκτησε ένα 14,7% ανακοίνωσε ότι τον στηρίζει στον δεύτερο γύρο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως υπάρχει ακόμη μια ισχυρή και πιστή στον κορεϊσμό βάση, έλεγε στους New York Times η Ράιζα Γκρέις, διευθύντρια για τη Λατινική Αμερική του ερευνητικού ινστιτούτου Eurasia Group. «Aλλά υπάρχει μια άλλη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που θέλει κάτι τελείως διαφορετικό από όσα έζησε με τον Κορέα, θέλουν ένα νέο πρόσωπο». Και ο 35χρονος Νομπόα φαίνεται πως ήταν το νέο πρόσωπο που προσέλκυσε πολύ τους νέους. «Ως τις 15 Οκτωβρίου το εκλογικό κλίμα μπορεί να αλλάξει και όλα μπορεί να συμβούν: οι προγνώσεις είναι αβέβαιες».
Η Λουίσα Γκονσάλες το ξέρει, όπως γνωρίζει ότι έχει απέναντί της όλο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αλλά δεν παύει να ελπίζει. Την επομένη του πρώτου γύρου, έλεγε στην εφημερίδα Página12 πως ξεκίνησε την ημέρα της όπως κάθε άλλη μέρα: «Προσευχήθηκα, τηλεφώνησα στη μητέρα μου και ήπια έναν σκέτο καφέ». Κι έπειτα έγραψε στα κοινωνικά δίκτυά της: «Διακυβεύεται η επείγουσα αλλαγή για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ασφάλειας, έργων και ευκαιριών. Υπολείπεται λίγος χρόνος για την αναγέννηση της πατρίδας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας