Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου στην Αργεντινή «βρήκαν» ακόμη ένα από τα παιδιά που είχαν απαχθεί στα οκτώ χρόνια δικτατορίας του Βιντέλα στην Αργεντινή (1976-1983) για να δοθούν σε οικογένειες άκληρων στρατιωτικών και άλλων χουντικών.
«Με ευτυχία ανακοινώνουμε μια νέα ανακάλυψη (αληθινής) ταυτότητας», ανέφεραν οι «Abuelas» («Γιαγιάδες») για το παιδί, που είχε κλαπεί από τους γονείς του, δύο μαρξιστές αγωνιστές.
«Έπειτα από περίπου τρία χρόνια, γιορτάζουμε για μια φορά ακόμη τον εντοπισμό ενός εγγονιού» αναφέρει η οργάνωση καθώς παρόμοια υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2019.
Η εμβληματική πρόεδρος των Αμπουέλας, Εστέλα ντε Καρλότο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το «εγγόνι υπ’ αρ. 131» έχει σήμερα ηλικία 44 ετών. Το ζευγάρι Λουσία Ναντίν και Άλντο Κεβέδο, από τη Μεντόσα, συνελήφθη στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1977. Η νεαρή, 19 ετών τότε, ήταν έγκυος σχεδόν τριών μηνών.
Η 92χρονη Εστέλα εκτίμησε πως πιθανόν το μωρό γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού, όπου πτέρυγα είχε μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων της στρατιωτικής χούντας.
Ακριβώς στην πρώην ESMA, που έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρο μνήμης, ανακοίνωσε τον εντοπισμό του παιδιού, που έμαθε ποια είναι η αληθινή του ταυτότητα. «Ο άνδρας αυτός δέχθηκε να κάνει εξέταση (σ.σ. DNA) και χθες η εθνική τράπεζα γενετικών δεδομένων μας ενημέρωσε για το ευτυχές νέο: είναι ο γιος της Λουσίας Ναντίν και του Άλντο Κεβέδο», είπε η ντε Καρλότο, επιδεικνύοντας μια φωτογραφία του ζευγαριού.
Επί στρατιωτικής δικτατορίας σχεδόν 500 παιδιά αποσπάστηκαν από μητέρες που κρατούνταν και κατόπιν «εξαφανίζονταν». Στα 45 χρόνια των ερευνών είχαν «επιλυθεί» 130 υποθέσεις. Η εξακρίβωση έχει συχνά οδηγήσει σε συγκινητικές συναντήσεις, ωστόσο ενίοτε γίνεται μετά τον θάνατο.
«Ξαναρχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ πιο σπάνιες οι εντοπισμοί, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που για καιρό έκανε πιο δύσκολες τις επαφές και τις έρευνες. Η οργάνωση των «Γιαγιάδων», στην οποία πρωτοστατεί πλέον νεότερη γενιά ακτιβιστριών, ξανάρχισε τις «αυθόρμητες» προσπάθειες πηγαίνοντας από επαρχία σε επαρχία και καλώντας όποιον ή όποια αμφιβάλλει για την ταυτότητά του/της να πάει να συζητήσει, με πλήρη εμπιστευτικότητα, με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, προτείνεται κατόπιν να γίνει εξέταση DNA.
Οι Αμπουέλας αναζητούν ακόμη περίπου «300 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας περίπου 45 ετών, που ζουν ανάμεσά μας με ψευδή ταυτότητα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η κυρία ντε Καρλότο. «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης». «Ξαναρχίζουμε να ονειρευόμαστε», κατέληξε, δανειζόμενη έναν στίχο από το τραγούδι-ύμνο των οπαδών της εθνικής ποδοσφαίρου της Αργεντινής, του «Μουτσάτσος».
Κατά εκτιμήσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας