Ηταν μια μικρή είδηση την περασμένη Παρασκευή: «Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο Οντιάνγκα»... Στην εποχή της διαδικτυακής «είδησης», που τρέχει σαν αστραπή ερήμην της ενημέρωσης, το επίθετο Οντιάγκα απαλείφθηκε. Και αντί του χαμού του 41χρονου ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κένυας, πήραν φωτιά τα tweets με τις «τελευταίες ειδήσεις» για τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.
Οι φήμες αναπαράχθηκαν από σωρεία ΜΜΕ, με την κουβανική κοινότητα του Μαϊάμι να μεταδίδει πλείστες όσες «αποκλειστικές πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές και αυτόπτες μάρτυρες». Οτι στολίζονται οι λεωφόροι που οδηγούν στο νεκροταφείο της Αγίας Ιφιγένειας, όπου βρίσκεται το Πάνθεον των Ενόπλων Δυνάμεων. Οτι ο τάφος του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί γιατί απομάκρυναν τις σκεπαστές σκαλωσιές που επί μήνες έκρυβαν τα έργα που γίνονταν. Οτι μάλιστα κλήθηκαν οι ξένοι δημοσιογράφοι σε έκτακτη (ανύπαρκτη) συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα. Και το καλύτερο: το κουβανικό λόμπι στο Μαϊάμι μετέδωσε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ρήγμα και ένταση ανάμεσα σε «συγκλονισμένα» μέλη της οικογένειας Κάστρο και την ηγεσία του στρατού, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την εξημμένη φαντασία των αντικαστρικών: μια σύρραξη που θα αποσταθεροποιούσε το καθεστώς υπονομεύοντας τη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την οποία καταγγέλλουν ως «προδοσία».
Οπως κάθε παραπληροφόρηση που θέλει να φαίνεται σοβαροφανής άρα και έγκυρη, η φημολογία συνοδευόταν και από αληθή στοιχεία, όπως ότι ο Φιντέλ Κάστρο δεν εμφανίστηκε την 8η Ιανουαρίου -την ημέρα που ανακοίνωσαν τον θάνατό του- στον γιορτασμό των 56 χρόνων από τη θριαμβευτική του είσοδο στην Αβάνα, ενώ έχει περίπου ένα χρόνο να κάνει δημόσια εμφάνιση και δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για ένα θέμα τόσο καίριο όσο οι ιστορικές εξελίξεις στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που απέχει για κάποιο διάστημα ο Κάστρο, ο οποίος αυτή τη φορά επέλεξε να διαψεύσει την παραπληροφόρηση στέλνοντας μια ευχητήρια κάρτα στον Ντιέγκο Μαραντόνα για τη νέα του αθλητική τηλεοπτική εκπομπή.
Φήμες κάθε χρόνο
Δεν έχει υπάρξει χρόνος που να μην κυκλοφορήσει φήμη για τον θάνατό του, ιδίως από το 2006 όταν επιδεινώθηκε η υγεία του και την ηγεσία της χώρας ανέλαβε ο αδελφός του Ραούλ. Αδιασταύρωτα στοιχεία ιστοσελίδων ανεβάζουν σε 300 τις φορές που οι φήμες τον έχουν «πεθάνει» ενώ πολλαπλές είναι και οι φορές που το hashstag «#Πέθανε ο Φιντέλ» σπάει ρεκόρ tweets.
Δεν υπάρχει ηγέτης στον κόσμο που να έχει πολιορκηθεί περισσότερο από τον θάνατο, είτε πρόκειται για ψηφιακό είτε για απόπειρες δολοφονίας. Αξιες αυτές οι τελευταίες για ένα ρεκόρ Γκίνες αφού, σύμφωνα με τις κουβανικές μυστικές υπηρεσίες, από το 1959 έως το 2006 επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν 638 φορές: από αυτές 197 επί Ρέιγκαν και 184 επί Νίξον. Εκτελεστές ήταν πράκτορες της CIA, της κουβανικής κοινότητας στο Μαϊάμι και της Μαφίας που έχασε τεράστια κέρδη με την επανάσταση. Και τα μέσα ήταν τόσο συμβατικά, όπως μια σφαίρα από ελεύθερο σκοπευτή ή ένας δηλητηριασμένος καφές από πρώην ερωμένη του, όσο και μυθιστορηματικά, όπως εκρηκτικά τοποθετημένα στα παπούτσια του, ένα πούρο εμποτισμένο με τοξικές ουσίες ή ένας βομβιστικός μηχανισμός σε μια μπάλα του σόφτμπολ.
Ο θάνατος είναι η μόνη πραγματικά αναπότρεπτη συνθήκη. Είναι βέβαιο ότι κάποια μέρα η είδηση θα είναι αληθινή. Κι όταν αυτό συμβεί, θα ανακοινωθεί επίσημα από τις αρχές. Οποιος κι αν το μεταδώσει πρώτος, τίποτα δεν θα αλλάξει. Αλλωστε, ας είναι προσεκτικοί στη σπουδή τους, προειδοποιεί ο ιστότοπος Naked Security, αποκαλύπτοντας πως το «Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο» πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, έχει χρησιμοποιηθεί και ως καμουφλάζ για τη μετάδοση κακόβουλου λογισμικού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας