Εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί, με στιλ που θυμίζει από Τσακ Νόρις και πάνω. Ολο αυτό που βλέπετε με το που εμφανίζονται οι Ταλιμπάν το βάζει στα πόδια... μαζί με τους αστυνομικούς. Νομίζω όμως ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μία χώρα. Είναι παγκόσμιο. Βλέπεις αστυνομικούς σε αμερικανική ταινία και λες τι κρίμα που δεν έγινα κι εγώ. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Στην καλή περίπτωση είναι γκραν μετρ του καφέ και του ντόνατ, στη μέτρια κατάσταση δέρνουν υπερήλικες συνταξιούχους, την κακή τη συναντάμε τακτικά τελευταία στις ΗΠΑ. Διατηρούν από την εκπαίδευση και τις ταινίες την καλή σκοποβολή, μόνο που την εξασκούν, με μεγάλη είναι αλήθεια επιτυχία, πάνω σε σκουρόχρωμους, άοπλους τινέιτζερ.
Μερικές φορές τα πράγματα είναι ακριβώς όπως δείχνουν και αυτό είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε. Το δίκοχο, ή δικέρατο κατά τους Γάλλους, καπέλο του Μεγάλου Ναπολέοντα, και μάλιστα το συγκεκριμένο που φορούσε στη μάχη που έδωσε τέλος στην καριέρα του. Τώρα ετοιμάζεται να μετακομίσει από το Μουσείο της Σανς, στο οποίο εκτίθεται μόνιμα, στο Μουσείο Γουέλινγκτον το οποίο, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται στο Βατερλό, στο Βέλγιο. Επειτα από δύο αιώνες οι Γάλλοι το ξεπέρασαν και το παραχωρούν να εκτεθεί σε μουσείο που το όνομα και μόνο τους ξυπνάει
αρνητικά εθνικά σύνδρομα. Εμείς την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη δεν θα τη δίναμε στους Τούρκους να την εκθέσουν, φέρ’ ειπείν, στη Σμύρνη ούτε ύστερα από δύο χιλιετίες.
Να παραμείνουμε στο κεφάλαιο «Ευρωπαίοι πολιτικοί μες στη γλύκα» και να επιστρέψουμε στους εταίρους μας την ανατριχίλα που μας προκάλεσε το χαμόγελο του Ντράγκι. Αγαπητοί Ευρωπαίοι, χωρίς να θέλουμε να σας τρομοκρατήσουμε, σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα είναι η μόνη συνέπεια η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα υπάρξουν κι άλλες. Οπως π.χ. ότι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι πιθανότατα η κυρία Μαρίν Λεπέν που βλέπετε. Και όταν θα έρθει να συναντηθείτε στις Βρυξέλλες, δεν θα είναι για να σας στείλει φιλάκια.
Συνεχίζοντας στο μοτίβο ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως δείχνουν, δεν μπορώ παρά να σχολιάσω πως ο Ντράγκι όταν σου χαμογελάει σου προκαλεί τουλάχιστον ανατριχίλα και δεν μπορεί παρά να σου θυμίσει μια παλιά αφρικανική παροιμία, η οποία λέει πάνω-κάτω ότι «όταν το λιοντάρι σού δείχνει τα δόντια του, μη νομίζεις ότι σου χαμογελάει». Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ξέραμε το αποτέλεσμα ούτε της συνόδου κορυφής ούτε της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τους έξι Ευρωπαίους καμπαλέρος. Ελπίζουμε απλά ο Ελληνας πρωθυπουργός να μετέχει της αφρικανικής σοφίας.
Καιρό το περίμενα να δώσω μια απάντηση στους θολοκουλτουριάρηδες αριστερούς αντιρατσιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ψευδώς ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα, ότι τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν γενικευμένα την πολιτικά λάθος λέξη «λαθρομετανάστες» και ότι αντί για κέντρα υποδοχής στη χώρα μας υπάρχουν κέντρα κράτησης τα οποία προσομοιάζουν σε φυλακές. Ε, λοιπόν κύριοι, και στη βορειοαφρικανική τέως Τζαμαχιρία τού -ζωή σε λόγου μας- Καντάφι τούς λαθρομετανάστες τούς λένε λαθρομετανάστες και τα κέντρα υποδοχής είναι κέντρα κράτησης. ‘Η έχει πρότυπα μια χώρα ή δεν έχει.
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ REUTERS
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας