Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| Kirsty O'Connor/PA via AP

Βανδαλισμός και ιστορία

Μέσα στη νύχτα άγνωστοι βανδάλισαν άγαλμα με τους Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ να κάθονται σε ένα παγκάκι το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο. Αντιλαμβάνομαι ότι σε κάποιους θα φαίνεται περίεργο ακούγοντας πόσο σπουδαίος ήταν ο Τσόρτσιλ από κάτι κυριλέδες αστούς πολιτικούς οι οποίοι αναπαράγουν βαθυστόχαστα τσιτάτα του όπως «Μέχρι τα 20 οφείλεις να είσαι κομμουνιστής, αλλά αν συνεχίσεις και μετά είσαι ηλίθιος». Η πραγματικότητα είναι ότι ο τύπος έκανε μόνο ένα σωστό πράγμα στη ζωή του, την αδιάλλακτη στάση του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τα λοιπά, ευθύνεται για καταστροφές όπως αυτή της Καλλίπολης και για γκάφες ιστορικών διαστάσεων όπως η σφαγή για το λίπος στις σφαίρες σε βρετανική αποικία. Και βέβαια ήταν απίστευτα ρατσιστής, σε ό,τι αφορούσε την ευγονική είχε τις ίδιες απόψεις με τον Χίτλερ και τον Μένγκελε, ενώ ήταν τελείως ακροδεξιός σε σχέση με τον νόμο και την τάξη, αφού ως υπουργός είχε πάει να επιβλέψει προσωπικά την εκτέλεση από την αστυνομία δύο αναρχικών που είχαν ταμπουρωθεί σε κτίριο στο Λονδίνο. Οπως αντιλαμβάνεστε, οι... βάνδαλοι ήταν ενημερωμένοι, απλά δεν ξέρω αν αδίκησαν τον Ρούζβελτ.

ΗΠΑ

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Είναι της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά το περασμένο Κοσμοθεωρείο δεν πρόλαβε. Από την άλλη, δεν υπήρχε περίπτωση να μη δημοσιεύσω τη φωτογραφία με τον Πέρι Φαρέλ από τους Jane’s Addiction και Porno for Pyros να τραγουδάει και τον Τομ Μορέλο από Rage Against the Machine και Audioslave να παίζει κιθάρα σε μια συναυλία με τίτλο «I am the highway», ένα αφιέρωμα στον Κρις Κορνέλ για τον έναν χρόνο από τον θάνατό του, ο οποίος ήρθε την ώρα που ο πολύ σημαντικός αυτός τραγουδιστής του καιρού μας, μετά τους Audioslave και τη σόλο καριέρα, είχε ξανασχηματίσει την μπάντα που τον ανέδειξε και έγραψε ροκ ιστορία, τους Soundgarden.

Ινδία

AP Photo/Manish Swarup

Στην εθνική γιορτή της χώρας που ονομάζεται Republic Day λαμβάνει χώρα παρέλαση όλων των ένοπλων σωμάτων. Οπως αντιλαμβάνεστε όμως, την παράσταση κλέβει η αστυνομία. Οποιος έβαλε την υπογραφή του για να φορά αυτή τη στολή έχει τουλάχιστον χιούμορ. Μιλάμε για την πιο ευχάριστη σύλληψη στον κόσμο. Να σε συλλαμβάνουν και εσύ να χασκογελάς βλέποντας ότι τα καπέλα των αστυνομικών φέρουν στην κορυφή τους κάτι που παραπέμπει μάλλον σε λειρί κότας.

Βολιβία 

AP Photo/Juan Karita

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο παρελαύνουν μουσικοί μετά την κατάθεση από τον Μοράλες της ετήσιας έκθεσής του στο Κογκρέσο. Λοιπόν, ο Εβο πρέπει να είναι εξαιρετική γάτα, αφού έχει κλείσει ήδη 13 χρόνια στην ηγεσία της χώρας χωρίς να τον έχουν πιάσει στο στόμα τους Αδωνις, Βορίδης, Μητσοτάκης και λοιποί συγγενείς, όπως έχουν κάνει με τον Μαδούρο.

ΗΠΑ

Stephen Pingry/Tulsa World via AP

Γι’ αυτό η Αμερική είναι μεγάλη και τζάμπα προσπαθεί ο Τραμπ να την ξανακάνει. Είναι μεγάλη γιατί μπορεί να δολοφονεί τον ηγέτη του κινήματος των μαύρων στα 60s Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και μετά να θεσπίζει την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να βγαίνουν οι μαύροι στον δρόμο και να αποφορτίζονται για όσα υφίστανται ακόμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βανδαλισμός και ιστορία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας