Οτι η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει κάποια θέματα, το ξέραμε. Δεν περιμέναμε όμως ότι θα έφτανε στο σημείο να απαγορεύσει διά νόμου να μιλάει κανείς περί Ολοκαυτώματος επί πολωνικού εδάφους, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους όπου Γης λογικούς ανθρώπους. Και δεν το περιμέναμε επειδή, ως γνωστόν, πολλά -αν όχι τα περισσότερα- ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης ήταν επί πολωνικού εδάφους, ενώ είναι γνωστή ακόμη και από τον κινηματογράφο η ιστορία του εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας. Σαν να μην έφτανε ο κατάπτυστος νόμος της κυβέρνησης, βγήκαν και διάφοροι ακροδεξιοί γκασμάδες να διαδηλώσουν υποστηρίζοντάς τον. Ευτυχώς έσωσαν την τιμή της χώρας αντιδιαδηλωτές όπως αυτοί της φωτογραφίας που τα... ’χωσαν και στην κυβέρνηση και στους ακροδεξιούς συμπολίτες τους.
Νότιος Κορέα
Στα 51 μου έχω παρακολουθήσει κάμποσους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2004 τους έζησα κι από κοντά. Τόσο τους Αγώνες, όσο και διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες προς τιμήν τους. Και να θέλαμε να τα ξεχάσουμε, κάποια έργα του Καλατράβα στέκουν ακόμα για να μας θυμίζουν, μεταξύ των άλλων, έναν από τους λόγους που η χώρα έγινε αποικία χρέους. Δεν το περίμενα, αλλά οι Νοτιοκορεάτες -χθες ξεκίνησαν στη χώρα τους οι Χειμερινοί Αγώνες- μάλλον αποτύπωσαν καλύτερα απ’ όλους το πνεύμα των Αγώνων σε έργο τέχνης.
Yεμένη
Δύο κλαρινογαμπροί α λα παραδοσιακά και μουσουλμανικά βγάζουν σέλφι μπροστά στον Ναό Αβάμ, που είναι επίσης γνωστός ως Μαχράμ Μπιλκίς -αν το λέγανε και Μπάμπης ο Σουγιάς θα ήταν Ελληνας παράνομος και όχι ιστορικό μνημείο. Βλέποντας τον πολιτοφύλακα με το Καλάσνικοφ να κόβει βόλτα πάνω στις κολόνες, δεν γίνεται να μη σκεφτείς τον τρόπο που αντιμετώπισε ο ISIS μνημεία που ανήκαν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και άρα δεν σου φαίνεται ότι υπερβάλλουν όσοι θεωρούν πως απ’ τον πόλεμο μεταξύ δυνάμεων καθοδηγούμενων απ’ τη Σαουδική Αραβία και σιιτών ανταρτών εκτός απ τους ανθρώπους κινδυνεύουν και τα μνημεία.
Μπαγκλαντές
Μια οικογένεια ροχίνγκια απολαμβάνει ένα λουκούλλειο -για τα δικά τους δεδομένα- γεύμα σε προσφυγικό καταυλισμό. Βλέπετε, αναγκάστηκαν να φύγουν απ’ τη Μιανμάρ γιατί ακόμα κι αν γλιτώσουν απ’ τις σφαίρες των κυβερνητικών δυνάμεων, συνήθως αναγκάζονται να μένουν κλεισμένοι μέσα στα χωριά τους και πολλές φορές και μέσα στα σπίτια τους, οπότε ούτε λόγος για καλλιέργειες, κτηνοτροφία, ψάρεμα, εμπόριο και ό,τι άλλο κάνουν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όπλο και την τροφή και πιο συγκεκριμένα την έλλειψή της και ύστερα βγαίνει στα διεθνή φόρα και δηλώνει πως διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι εθνοκάθαρση κατά της μουσουλμανικής εθνότητας.
ΗΠΑ
Μπορεί να φαίνεται σαν να... αερίζεται, αλλά δεν είναι αλήθεια. Απλά ο Τραμπ χειρονομεί έντονα επειδή... ζει αυτά που λέει στον λόγο που εκφωνεί έναντι των στελεχών εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας