3.740 θάνατοι προσφύγων -έναντι 3.771 όλο το 2015- καταγράφτηκαν φέτος κι ακόμα δεν έχει μπει ο χειμώνας
Τρεις φορές πιο φονική απ’ ό,τι το 2015 έχει γίνει φέτος η Μεσόγειος, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησαν χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
Ο προσωρινός μακάβριος απολογισμός το 2016 αγγίζει πια τον συνολικό αριθμό νεκρών ολόκληρης της περσινής χρονιάς: τουλάχιστον 3.740 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πεθάνει εν πλω προς την Ευρώπη -πριν μπούμε καν στους επικίνδυνους μήνες του χειμώνα- όταν πέρσι είχαν καταγραφεί συνολικά 3.771.
Ειδοποιός διαφορά: το 2015 είχαν βγει στη θάλασσα τριπλάσιοι άνθρωποι -πάνω από ένα εκατομμύριο- συγκριτικά με φέτος.
«Πρόκειται μακράν για ό,τι χειρότερο έχουμε δει ποτέ στη Μεσόγειο. Μπορείτε να πείτε πως η αναλογία θανάτων έχει τριπλασιαστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της UNHCR.
Τη Δευτέρα περίπου 2.200 άνθρωποι περισυνελέγησαν στη διάρκεια 21 επιχειρήσεων διάσωσης, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, ενώ ανασύρθηκαν τουλάχιστον 16 πτώματα.
«Αυτόπτες μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι [νεκροί]. Το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να έγιναν κι άλλα ναυάγια, για τα οποία τώρα μαθαίνουμε», ανέφερε εκπρόσωπος του IOM.
Μετά το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου και την αμφιλεγόμενη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο, ο μεσογειακός διάδρομος πρωτίστως από τη Λιβύη, αλλά και την Αίγυπτο, με προορισμό την Ιταλία έχει γίνει ξανά η κύρια προσφυγική/μεταναστευτική οδός προς την Ευρώπη.
Σε κάθε 47 απελπισμένους ανθρώπους που αποπειρώνται τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου ένας χάνει τη ζωή του, σύμφωνα με τη UNHCR.
«Η παράνομη διακίνηση έχει μετατραπεί σε μεγάλη επιχείρηση, διεξάγεται σχεδόν σε βιομηχανική κλίμακα. Κι έτσι τώρα στέλνουν αρκετά πλοιάρια ταυτόχρονα κι αυτό δυσχεραίνει το έργο των υπηρεσιών διάσωσης, αφού χρειάζεται να σώζουν αρκετές χιλιάδες άτομα από αρκετές εκατοντάδες βάρκες. Οταν όμως έχεις τόσο πολλούς ανθρώπους στη θάλασσα πάνω σε πλοιάρια οριακά αξιόπλοα, προφανώς οι κίνδυνοι αυξάνονται».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας