Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Πούτιν δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ρωσικής οικονομίας και... ερωτευμένος στην προσωπική του ζωή! | REUTERS/Maxim Zmeyev

Υποσχέθηκε ανάκαμψη το 2015

Ενας Ευρωπαίος φίλος, ένας σημαντικός ηγέτης, με ρώτησε τον περασμένο χρόνο, μετά το διαζύγιό μου: “Είσαι ερωτευμένος;”», άρχισε να εξιστορεί χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στους έκπληκτους δημοσιογράφους που κάλυπταν την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους.

  • «“Ναι”, του απαντώ.
  • “Κι εκείνη σ’ αγαπάει;”.
  • “Ναι”. “Ε, τότε, μια χαρά”, είπε και ήπιε μια γουλιά», μνημόνευσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα σε έναν χείμαρρο από σαχλά γελάκια. «Ολα πάνε καλά», κατέληξε. «Μην ανησυχείτε...»

Αν και το απόσπασμα δεν ήταν παρά μια ευχάριστη παρένθεση στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου, τα όσα συνολικά ειπώθηκαν από τα προεδρικά του χείλη φάνταζαν λίγο πολύ σαν... «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης –γεωπολιτικής και οικονομικής– εντός και πέριξ της Ρωσίας.

Για πολλοστή φορά, λοιπόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέδωσε την εύθραυστη οικονομική θέση της χώρας του σε «εξωτερικούς παράγοντες», την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία στους χειρισμούς της Δύσης –ζητώντας σε αντιστάθμισμα «πολιτική λύση» και «πολιτική ενότητα» στη χώρα– και κατ’ επέκταση χαρακτήρισε ξανά παράνομες τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρομοιάζοντάς τες με ένα «εικονικό» Τείχος του Βερολίνου.

Αποφεύγοντας πάντως να αναφέρει τη λέξη «κρίση» όσον αφορά τη ρωσική οικονομία, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του στη στήριξη του ρουβλίου, το οποίο έχει ήδη χάσει το 45% της αξίας του από τα μέσα Ιουνίου. Και παρά την επίσημη παραδοχή για ύφεση το 2015, διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από το νέο έτος, καθώς και ότι τα εγχώρια προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί το πολύ μέχρι το 2017. Επιμελώς, εν τω μεταξύ, άφησε να αιωρείται το ερώτημα εάν το 2018 θα διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στη ρωσική προεδρία...

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και η δική μας οικονομία θα ανακάμψει» διακήρυξε ο Πούτιν, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις. «Εάν οι εξελίξεις είναι δυσμενείς, πρέπει να τροποποιήσουμε τα σχέδιά μας», αρκέστηκε να τονίσει.

«Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε ορισμένες περικοπές [δαπανών]. Αλλά είναι αναπόφευκτη η θετική στροφή και η έξοδος από τη σημερινή κατάσταση», είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει ήδη τρόπους φορολόγησης όσων εξωχώριων κεφαλαίων επαναπατριστούν στη Ρωσία.

Στο μεσοδιάστημα, η Ε.Ε. επέβαλε χθες νέες «μίνι» κυρώσεις, απαγορεύοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κάθε είδους επένδυση στην Κριμαία. Στην αντίπερα, πάντως, όχθη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωνε διά εκπροσώπου ότι, ναι μεν, θα εγκρίνει το «ψυχροπολεμικό» νομοσχέδιο του Κογκρέσου για το ουκρανικό (εφοδιάζοντας μεταξύ άλλων το Κίεβο με όπλα!), δεν θα προχωρήσει όμως και στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Χαστούκια» στην Ελλάδα

Στη γεωπολιτική «σκακιέρα» που ξεδίπλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ορισμένα στρατηγικά «πιόνια» είχαν αλλάξει πλέον θέση, με ανοιχτές πια τις κινήσεις «ματ» σε βάρος της Ελλάδας! Δεν ήταν μόνον η αναφορά του όρου «Μακεδονία» για τη FYROM (η Ρωσία ήταν άλλωστε η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γείτονος με αυτήν την ονομασία, το 1992), όσο η πρόδηλη αναβάθμιση του ρόλου της Αγκυρας στα «μάτια» του Κρεμλίνου, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, σε αντικατάσταση του... αείμνηστου «South Stream». Τόσο, ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να χρησιμοποιήσει χθες πρώτη φορά τον όρο «Βόρεια Κύπρος»!

«Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τη “Βόρεια” και την Κυπριακή Δημοκρατία στον νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε στην επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το “βόρειο” όσο και το νότιο τμήμα της νήσου, τόσο το τουρκικό όσο και το ελληνικό», είπε ο Ρώσος ηγέτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως αυτές επεκτείνονται και στη “Βόρεια Κύπρο” και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις [κοινή θρησκεία]. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους», σχολίασε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να βρεθεί «χωρίς έξωθεν επιβολή».

«Υπάρχουν επαφές και στα σύνορα υπάρχει κάποια φιλελευθεροποίηση και χαλάρωση. Θα κινηθούμε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος, πλέκοντας και το εγκώμιο του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, γιατί δεν υποκύπτει –όπως υπονόησε– σε εξωτερικές πιέσεις.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν άλλωστε και η τοποθέτησή του για το εάν στα νέα σχέδια μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας θα συμπεριληφθεί κόμβος διανομής στην ελληνοτουρκική μεθόριο και από εκεί, μέσω Ελλάδας, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό, υπογράμμισε ο Πούτιν, «εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε. Μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στη “Μακεδονία”, μπορούμε περαιτέρω να βγούμε στη Σερβία, μπορούμε να φθάσουμε στο Μπάουμγκαρτεν στην Αυστρία. Δεν το επιθυμούν; Τότε δεν θα πάμε. Απλά, φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες αερίου από εκείνες της Ρωσίας και δεν υπάρχουν και δεν προβλέπονται στην εγγύς ιστορική προοπτική...»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υποσχέθηκε ανάκαμψη το 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας