Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στήριξη στη δημοκρατία, αλλά και ανησυχία για τα αντίποινα του Ερντογάν κυριάρχησαν στις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στα γεγονότα στην Τουρκία | AP/EMRAH GUREL

Ανακουφισμένοι μεν προβληματισμένοι δε

Καταδίκη του πραξικοπήματος, στήριξη στη δημοκρατία, αλλά και προβληματισμός για τα αντίποινα Ερντογάν κυριάρχησαν στις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στα γεγονότα στην Τουρκία.

Με μια «ισορροπημένη» δήλωση, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασε το πραξικόπημα, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Γερμανία στέκεται στο πλευρό όλων των δυνάμεων στην Τουρκία που προασπίζονται τη δημοκρατία και την έννομη τάξη».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο», λέγοντας επίσης ότι «η τήρηση του νόμου, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές».

«Το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν είναι ‘‘λευκή επιταγή’’ για τον Τούρκο πρόεδρο», διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τον ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του ISIS.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ανακουφισμένος για την αποφυγή «μιας στρατιωτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να βυθίσει την Τουρκία στο χάος», τόνισε όμως ότι οι τουρκικές αρχές «πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν τον σεβασμό της έννομης τάξης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του ρόλου του Κοινοβουλίου».

Παρόμοιους προβληματισμούς εξέφρασε και ο Kαναδός ΥΠΕΞ Στεφάν Ντιoν, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την επιβολή κάθε «συλλογικής τιμωρίας».

Χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς αντίθετα, ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία του εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους θεσμούς της».

Το ίδιο και ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, ο οποίος πρόσθεσε «καταδικάζουμε όλα τα πραξικοπήματα χωρίς επιφυλάξεις».

Οι «άσπονδοι» φίλοι

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε πάντως τη στήριξη δυο «άσπονδων» φίλων: της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε με τον Tούρκο ομόλογό του στο τηλέφωνο, δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί απαράδεκτες τις αντισυνταγματικές ενέργειες και τη βία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τάξη και η σταθερότητα θα αποκατασταθούν.

Ζήτησε μάλιστα από τον Ερντογάν να διασφαλίσει την προστασία των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δυο άντρες συζήτησαν την πιθανότητα διμερούς συνάντησης, ενδεχομένως και τον Αύγουστο.

Το δε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφραζε τον σεβασμό του απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες στην Τουρκία, καθώς και την ελπίδα του για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οσο για την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, συνεχάρη τον πρόεδρο Ερντογάν «για τη συντριβή του άθλιου πραξικοπήματος που στόχευε στην ανατροπή του».

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα στη Μέση Ανατολή περιπλέκονται. Η κυβέρνηση Ερντογάν στηρίχτηκε από Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν.

Στην Αίγυπτο όμως, όπου η στρατιωτική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εκφραστεί επίσημα, τρεις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που δεν είχαν προλάβει τις εξελίξεις, κυκλοφόρησαν το Σάββατο με ύμνους προς τους πραξικοπηματίες, ενώ ο Αχμέτ Μούσα, γνωστή τηλεπερσόνα, χαρακτήρισε το πραξικόπημα «επανάσταση».

Από Συρία μεριά, ο Ερντογάν δέχτηκε τη στήριξη της Εθνικής Συμμαχίας της Συρίας, της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης η οποία εδρεύει στην Τουρκία.

To ίδιο και από την ένοπλη ακραία ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ Αλ Σαμ.

Σιωπή από πλευράς της κυβέρνησης Ασαντ. Ωστόσο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Thawra έγραψε ότι το πραξικόπημα ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να αφαιρέσει από το στράτευμα την όποια λαϊκή υποστήριξη απολάμβανε ακόμα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανακουφισμένοι μεν προβληματισμένοι δε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας