Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ καλωσορίζει τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο | AP PHOTO/ BUNDAS ENGLER

Η Σλοβακία στην «καυτή» καρέκλα της προεδρίας της Ε.Ε.

Μέσα στον ορυμαγδό των κρίσεων που συνταράσσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Σλοβακία αναλαμβάνει από σήμερα την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Κομβικές αποφάσεις για το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να καθορίζονται από δύο τρία κράτη-μέλη ή τα ιδρυτικά κράτη της Ε.Ε. Το μέλλον της Ενωσης δεν μπορεί πια να καθορίζεται χωρίς την ενεργή ανάμιξη των κρατών που έγιναν μέλη μετά το 2004» διακήρυξε με νόημα χθες ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και τις... προθέσεις της Μπρατισλάβας το επόμενο δύσκολο εξάμηνο.

Ηταν ένας σαφής υπαινιγμός για τις δύο πρόσφατες υψηλόβαθμες συναντήσεις λόγω Brexit: την τριμερή των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας και την εξαμερή των ΥΠ.ΕΞ. των ιδρυτικών κρατών-μελών της Ε.Ε. (των τριών προαναφερθέντων, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου), που προκάλεσαν δυσφορία στη Σλοβακία αλλά και στις άλλες τρεις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία), οι οποίες προχώρησαν σε δικό τους γύρο επαφών για να συντονίσουν τη στάση τους. Πάγια (κι ανομολόγητα ευρωσκεπτικιστικά) αίτηματά τους η επιστροφή εξουσιών από τις Βρυξέλλες στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών και ο περιορισμός του παρεμβατικού ρόλου της Κομισιόν στην άσκηση εθνικής πολιτικής.

Αιχμή του δόρατος το τοξικό ζήτημα του προσφυγικού. «Είναι ατυχές και παραπλανητικό αν πούμε πως η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι αποδεκτή από τα κράτη-μέλη» ξεκαθάρισε ο Φίτσο, χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή προστίμων στις χώρες οι οποίες αρνούνται εμμονικά να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο. Πρωτίστως δηλαδή τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ...

Θυμίζουμε πως η -προεδρεύουσα πια- Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της επιβολής ποσοστώσεων για αναλογική κατανομή των προσφύγων, όπως προτείνει η Κομισιόν.

«Υπάρχουν πολιτικές της Ε.Ε. που πρέπει ξεκάθαρα να χαρακτηριστούν αποτυχημένες. Στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι πολίτες διαφωνούν τελείως με την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ενωσης» υποστήριξε ο Σοσιαλδημοκράτης Φίτσο, απηχώντας την ακραιφνώς αντιπροσφυγική και ισλαμοφοβική στάση του ίδιου και της κυβέρνησης συνασπισμού του, με τη σύμπραξη κεντρώων και ακροδεξιών εθνικιστών.

Οπως ανακοίνωσε εξάλλου η γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβακίας, η προεδρεύουσα Μπρατισλάβα θα καταθέσει αντιπρόταση στο σχέδιο της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις, που θα εκφράζει τα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και θα επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας, κυρίως οικονομικής, στις χώρες οι οποίες έχουν επηρεαστεί περισσότερο, αφού αποτελούν τον «τελικό προορισμό» των αιτούντων άσυλο.

Σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο και Ολλανδία. Κουβέντα για Ελλάδα και Ιταλία -τις χώρες πρώτης υποδοχής- και το δυσβάσταχτο βάρος που σηκώνουν.

Είναι θετικό γεγονός πως η επόμενη σύνοδος κορυφής στη σκιά του Brexit θα γίνει τον Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα, τόνισε δε ο Φίτσο, αφού «οι Βρυξέλλες έχουν συνδεθεί με αρνητικές έννοιες. Εκτός Βρυξελλών μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που μας απασχολούν και να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές αποφάσεις». Και ο νοών νοείτω...

! Ο κατάπτυστος νόμος για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από αιτούντες άσυλο εφαρμόστηκε πρώτη φορά χθες στη Δανία. Η αστυνομία αφαίρεσε 10.700 ευρώ από 5 Ιρανούς, που εισήλθαν με πλαστά έγγραφα στη χώρα και συνελήφθησαν παρότι έκαναν αίτηση ασύλου. Οι αρχές της Κροατίας, παράλληλα, έστησαν «προληπτικά» αντιμεταναστευτικό φράχτη σε γέφυρα του Δούναβη, στο μεθοριακό πέρασμα Μπατίνα κοντά στα σύνορα με Σερβία και Ουγγαρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Σλοβακία στην «καυτή» καρέκλα της προεδρίας της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας