Η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των προσφύγων που ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι.
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι αυξάνονται οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου, από όπου ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, έρχονται από τη Λιβύη 13 με 14 φορές περισσότεροι πρόσφυγες στην Ιταλία σε σχέση με όσους έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο διάδρομος της κεντρικής Μεσογείου είναι τόσο πολυσύχναστος όσο ποτέ. Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας υπερβαίνει φέτος όλες τις άλλες παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε συνέντευξή του ο Λεντζέρι δήλωσε ότι «εάν οι μεταναστευτικές ροές από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη συνεχιστούν, τότε θα πρέπει αν υπολογίζουμε ότι 300.000 άνθρωποι θα κατευθυνθούν προς τις χώρες του Μάγρεμπ για να κατευθυνθούν μετά προς την Ευρώπη. Ο διάδρομος διευρύνεται». Πρόσθεσε όμως ότι είναι ασαφές είναι όμως πόσοι από αυτούς θα ριψοκινδυνεύσουν φέτος την διέλευση με πλοίο.
Επιπλέον, η Αίγυπτος αναπτύσσεται σε συνεχώς σημαντικότερο σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη. Η Οδύσσεια από κει μέσω θαλάσσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και διαρκεί συχνά περισσότερο από δέκα μέρες. Ο διάδρομος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως από πρόσφυγες με προέλευση τη Δ. Αφρική και το Κέρας της Αφρικής.
«Στην Ερυθραία διώκονται άνθρωποι και υπάρχει μια στυγνή δικτατορία. Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν προστασίας», ενώ «από τη Σενεγάλη , την Γκάμπια την Ακτή Ελεφαντοστού και τον Νίγηρα φεύγουν λόγω της έλλειψης προοπτικής».
Αναφέρθηκε σε επιλογές που εξετάζονται κάνοντας λόγο για «ειδικές ανθρωπιστικές πτήσεις από προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Τουρκίας ή της Ιορδανίας προς την Ε.Ε.»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας