Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στη Γαλλία η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και προήδρευσε χθες νωρίς το πρωί σε έκτακτη συνάντηση κρίσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Πιερ Ερό, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «η ψήφος των Βρετανών βάζει σε σκληρή δοκιμασία την Ευρώπη. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Απέναντι στον λαϊκισμό και στους εξτρεμισμούς χρειάζεται ένα ανασκίρτημα».
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η επιλογή των Βρετανών είναι επίπονη και «απαιτεί να αποκτήσουμε διαυγή εικόνα και συνείδηση των ανεπαρκειών της λειτουργίας της Ευρώπης, της απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών».
Εκτίμησε ότι «για να προχωρήσει, η Ευρώπη δεν μπορεί να ενεργεί όπως στο παρελθόν» και επισήμανε ότι η Γαλλία θα λάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου «η Ευρώπη να επικεντρωθεί στα ουσιώδη».
Αναφέρθηκε σε νέους προσανατολισμούς που θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη και προσδιόρισε ότι προηγουμένως θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων.
Τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για μια συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, στην οποία πιθανόν να συμμετέχει και ο Ματέο Ρέντσι. «Από την ενότητά μας με τη Γερμανία εξαρτάται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε.
Οι πολιτικές αντιδράσεις στην Αριστερά και στη Δεξιά επικεντρώνονται ομόφωνα στην κριτική για «ευρωπαϊκή παρέκκλιση» ως προς τη λειτουργία των θεσμών και συγκλίνουν στο αίτημα για απαραίτητο «αναπροσανατολισμό της Ευρώπης».
«Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει ριζικά, τώρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως πριν. Πρέπει να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη.
»Θεωρώ ότι θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε τον κόσμο να πιστεύει ότι ως 27 (χώρες της Ε.Ε.) μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε μία νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της Ευρώπης».
Μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο πανηγύρισε για το Brexit.
Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την ικανοποίησή της για μια «νίκη της ελευθερίας», ζητώντας «την ίδια διαδικασία δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στις χώρες της Ευρώπης.
«Ο ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν τόνισε ότι το Brexit «ανοίγει την πόρτα για την εξάρθρωση της Ευρώπης. Η αντίδραση του βρετανικού λαού δεν είναι παρά μια προειδοποίηση του θυμού των λαών που αισθάνονται προδομένοι από την Ευρώπη».
Ο προεδρικός υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών της Ε.Ε. «Την Ευρώπη την αλλάζουμε ή την εγκαταλείπουμε» δήλωσε. «Ως συνήθως οι ευρωκράτες θα προετοιμάσουν ήδη κρυφά με την κ. Μέρκελ μια νέα συνθήκη για το 2017, η οποία δεν θα λάβει υπ’ όψιν κανένα από τα μαθήματα της σημερινής κατάστασης».
Οι Γάλλοι Οικολόγοι, όπως η Σεσίλ Ντιφλό, θεωρούν ότι «οι λαοί εκδικούνται την Ευρώπη, η οποία “απήχθη” από τους τεχνοκράτες και τους φιλελεύθερους».
Τέλος, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Εχουμε σήμερα μια Ευρώπη την οποία εμείς δεν θέλουμε γιατί δεν λειτουργεί. Η κατάσταση είναι δραματική. Ανήκει σε εμάς πλέον να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρόκειται για έναν πολιτικό αγώνα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας