Η Ιταλία, πέρα από το αρχικό σοκ, ξέρει καλά ότι από εδώ και στο εξής δεν θα μπορέσουν να μείνουν όλα ως έχουν με μια νέα πολιτική παράσταση υποκρισίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι θέλησε να υπογραμμίσει άμεσα ότι «αφού αποφάσισε να εξέλθει, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει πράγματι να βγει από την Ενωση, διότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα». Μια αβεβαιότητα η οποία «θα τροφοδοτούσε την αστάθεια σε όλη την Ενωση».
Ενας από τους πιο έμπειρους Ιταλούς πολιτικούς, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, επέλεξε να αναφερθεί απευθείας στην ουσία, με άμεσο και σαφή τρόπο: «Δεν είναι πρόβλημα δυσαρέσκειας προς την Ευρώπη, αλλά προς το σύνολο της πολιτικής που σήμερα ασκείται παντού», δήλωσε ο Πρόντι στο Radio Vaticana.
Χωρίς περιστροφές, πρόσθεσε ότι «οι πολίτες δεν νιώθουν μίσος για την Ευρώπη, αλλά για αυτή την Ευρώπη. Μισούν, δηλαδή, την πολιτική η οποία ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια, μια πολιτική που δεν μπορούν να κατανοήσουν». Ο ιδρυτής της κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ξεκάθαρα ότι «οι φτωχοί ψήφισαν κατά της Ευρώπης».
Ο Ματέο Ρέντσι ξέρει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση: «Η Ιταλία θα παίξει τον ρόλο που της πρέπει. Χάρη στην Ε.Ε. εξασφαλίσαμε επτά δεκαετίες ειρήνης, η οποία έβαλε τέλος σε αιώνες πολέμων» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Χαρακτήρισε την Ευρώπη «ένα σύνολο συναισθημάτων, έναν χώρο ασφάλειας και δύναμης» και δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο κόσμος του μέλλοντος χρειάζεται τη φαντασία, το θάρρος, την κουλτούρα, τις αξίες, τη Δημοκρατία, την ελευθερία και τη δυνατότητα ανανέωσης της Ευρώπης».
«Η Ευρώπη μας έχει ανάγκη από φρεσκάρισμα και ανακαίνιση, αλλά παραμένει το απαραίτητο, κοινό σπίτι όλων» είναι η θέση του Ρέντσι, ο οποίος ελπίζει, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο (όταν θα γιορταστούν στη Ρώμη τα εξήντα χρόνια από τις ιδρυτικές συνθήκες τής τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας), να μπορέσει να ξεκινήσει, πρακτικά, η διαδικασία ανανέωσης της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε ό,τι αφορά τους «ενθουσιώδεις και ικανοποιημένους», το Brexit γιόρτασε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος θα ήθελε να οργανωθεί παρόμοιο δημοψήφισμα και στην Ιταλία. Ξέρει καλά, όμως, ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες.
Την ικανοποίησή της δεν έκρυψε και η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι - αλλά τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο εγκατέλειψαν τον ξεκάθαρο ευρωσκεπτικισμό του παρελθόντος: «Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη των λόμπι, δουλεύοντας εκ των έσω» είναι η νέα θέση του κινήματος που θριάμβευσε στις πρόσφατες ιταλικές δημοτικές εκλογές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας