Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πιστές έξω από την Αγία Σοφία | EPA / CEM TURKEL

«Η Τουρκία δεν έχει φτάσει στον 21ο αιώνα»

Ο εξισλαμισμός της τουρκικής κοινωνίας και η αποκαθήλωση του κεμαλισμού κλιμακώνονται στη γείτονα, με πρόσφατο, όχι όμως και τελευταίο θύμα, την Αγία Σοφία, χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ανάγνωση του Κορανίου που έγινε προχθές από ιμάμη μέσα στο μνημείο-σύμβολο της ορθοδοξίας -και που θα συνεχιστεί καθημερινά με απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μέχρι να λήξει το Ραμαζάνι, στις 5 Ιουλίου, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, από τους κεμαλιστές, καθώς ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας είχε με προσωπική του απόφαση μετατρέψει την Αγία Σοφία, από τζαμί, σε Μουσείο, το 1930. Τώρα, η Τουρκία με αυτήν την προκλητική ενέργεια επιστρέφει σε συμβολικό επίπεδο στο 1930, αν όχι στο 1453.

Η ενέργεια αυτή όμως δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, όπως προσπαθούν πολλοί, μεταξύ των οποίων και εθνικιστές όλων των αποχρώσεων, αλλά αφορά πρώτα απ’ όλα τον τουρκικό λαό και τις δημοκρατικές του ελευθερίες που πριονίζονται καθημερινά από την κυβέρνηση και βεβαίως την UNESCO, τον πλέον αρμόδιο οργανισμό, που πρέπει να πάρει θέση.

Καυστική απάντηση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έστειλε επιστολή στη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, ενώ κύκλοι του υπουργείου απάντησαν στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Είχε προηγηθεί αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε πως «τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο 104.9 FM» ξεκαθάρισε ότι για τα ζητήματα αυτά πάγια θέση της Ελλάδας παραμένει η προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και τόνισε ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια προφανώς δεν συνάδει και με την ευρωπαϊκή πορεία που θέλει να κάνει η Τουρκία, με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν τους μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «η Αγία Σοφία είναι πλέον ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι πραγματικά μουσείο. Δεν μπορεί άνθρωπος, εργαζόμενος απ’ την Ελλάδα -εγώ προσωπικά την έχω επισκεφτεί- να μη νιώθει δέος απ’ αυτό το κάλλος, αλλά και από την ιστορία και τη φόρτιση που κουβαλά αυτό το μνημείο.

»Ετσι, δεν θα έλεγα ότι σέβεται ο Ερντογάν σήμερα, η τουρκική κυβέρνηση, η τουρκική αστική τάξη αυτό το μνημείο, αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, πολύ περισσότερο να σέβεται ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται διαφορετικά ή έχουν άλλη θρησκεία απ’ αυτούς».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ούτε έξαρση εθνικισμού, ούτε ρατσισμού, ούτε οποιαδήποτε άλλη απαράδεκτη αντιμετώπιση που γίνεται από φασίστες και διάφορους άλλους που δεν ξέρουν ούτε πού βρίσκονται ούτε τι λένε ή μάλλον ξέρουν πολύ καλά αλλά παίζουν παιχνίδια που είναι εχθρικά απέναντι στον ίδιο τον ελληνικό λαό και όχι στους πραγματικούς εχθρούς του ελληνικού λαού και της ελληνικής εργατικής τάξης» και κατέληξε:

«Ο λαός τα πληρώνει και ο τουρκικός λαός, οι εργάτες είναι απλοί άνθρωποι, που θέλουν καλές σχέσεις με τους Ελληνες, μας αγαπάνε όπως τους αγαπάμε, θέλουν να πηγαίνουμε, να έχουμε ανταλλαγές, είναι άνθρωποι απλοί με πολλά προβλήματα, ίδια προβλήματα και τους καταπιέζει κι εκεί ένα αντιδραστικό καθεστώς».

Επίκαιρη ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη για την Αγ. Σοφία

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στη Βουλή για το θέμα της Αγίας Σοφίας αξιώνει η συντονίστρια Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες τη θέση της κυβέρνησης «στο ζήτημα αλλαγής χαρακτήρα» του μνημείου.

Χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχάς στο κείμενό της «προκλητική» την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, η κ. Μπακογιάννη καταφέρεται εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη και υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις του οδήγησαν σε σύγχυση.

«Το υπουργείο Εξωτερικών με καθυστέρηση καταδίκασε φραστικά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είναι τραγικό και δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία» σημειώνει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδια υποστηρίζει ότι «έχουν σταλεί λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα» και ερωτά την κυβέρνηση εάν και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει «προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της χριστιανοσύνης και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Η Τουρκία δεν έχει φτάσει στον 21ο αιώνα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας