Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Μάρτιν, μουσικοθεραπευτής και πατέρας τριών παιδιών, εντόπισε το μωρό να επιπλέει. | AP/Christian Büttner/EIKON NORD GMBH GERMANY

Πόσους ακόμη Αϊλάν θέλετε;

Πόσες σπαραξικάρδιες φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων χρειάζεται να δημοσιοποιηθούν για να δώσουν οριστικό τέλος -όπως έχουν δεσμευτεί- οι ισχυροί της Ευρώπης σ’ αυτά τα κατά συρροή εγκλήματα στον υγρό τάφο της Μεσογείου και να θεσπίσουν επιτέλους νόμιμους και ασφαλείς διαδρόμους για τις καραβιές των απελπισμένων, που πνίγονται μαζί με τα παιδιά τους;

«Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να σταματήσουμε να τις δημιουργούμε» τονίζει αποστομωτικά η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea Watch, που αποφάσισε χθες να δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός διασώστη της, ονόματι Μάρτιν, να κρατά αγκαλιά το άψυχο κορμάκι ενός μωρού, μικρότερου του ενός έτους, που δεν πρόλαβε να σώσει την Παρασκευή ανοιχτά της Λιβύης, όταν ναυάγησε το σαπιοκάραβο στο οποίο επέβαινε μαζί με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, ενδεχομένως και τους γονείς του.

Ο Μάρτιν, μουσικοθεραπευτής και πατέρας τριών παιδιών, εντόπισε το μωρό να επιπλέει «σαν κούκλα, με τα χέρια τεντωμένα».

«Το έπιασα από τον πήχη του χεριού και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, λες και ήταν ακόμα ζωντανό. Είχε τα μπράτσα του ανοιχτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα. Ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του. Αρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω κάπως αυτή την ασύλληπτη στιγμή, που σου σκίζει την καρδιά»...

Οπως η εικόνα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι από το Κομπάνι της Συρίας, έτσι κι η φωτογραφία του ανώνυμου νεκρού μωρού προσωποποίησε για άλλη μια φορά την εν εξελίξει τραγωδία των 8.000 και πλέον καταγεγραμμένων θανάτων στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 700, ίσως και 900, ενήλικοι κι ανήλικοι Αφρικανοί χάθηκαν για πάντα σε τουλάχιστον τρία ναυάγια πλοιαρίων, που σάλπαραν από τα άναρχα παράλια της Λιβύης, πιθανότατα από τον «κόμβο» διακίνησης της πόλης Σαμπράτα, με προορισμό την Ιταλία.

Πρόκειται για τη μαζικότερη απώλεια ζωών στη Μεσόγειο μέσα σε μια εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2015, όταν είχαν πνιγεί τουλάχιστον 1.300 συνάνθρωποί μας σε δύο ναυάγια ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

«Στον απόηχο αυτών των καταστροφικών γεγονότων, γίνεται πασιφανές στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή ότι οι εκκλήσεις Ευρωπαίων πολιτικών να αποφευχθούν νέοι θάνατοι στη θάλασσα δεν καταλήγουν σε τίποτε άλλο παρά σε νεκρό γράμμα» καταγγέλλει μάταια η Sea Watch.

Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό και την ταυτότητα των θυμάτων, λέει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς μαζί με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες ορισμένων από τους εκατοντάδες επιζώντες, που μεταφέρθηκαν σε λιμάνια της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας.

«Δοκιμάσαμε τα πάντα για να σταματήσουμε το νερό, να το βγάλουμε απ’ τη βάρκα. Χρησιμοποιούσαμε τα χέρια μας και πλαστικά ποτήρια. Για δυο ώρες δίναμε μάχη αλλά ήταν ανώφελο. Η βάρκα άρχισε να πλημμυρίζει κι όσοι ήταν στα αμπάρια δεν είχαν ελπίδα. Γυναίκες, άντρες, παιδιά, πολλά παιδιά, παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν» περιέγραψε στην εφημερίδα «Stampa» ένα κορίτσι από τη Νιγηρία.

«Είδα τη μάνα μου και την 11χρονη αδερφή μου να πεθαίνουν. Υπήρχαν πτώματα παντού, μεταξύ τους γύρω στα 40 παιδιά και πολλά νεογέννητα» διηγήθηκε στη «Repubblica» η 13χρονη Κιντάνε από την Ερυθραία.

Ανάμεσα στους επιζώντες και αρκετές έγκυες, που δήλωσαν ότι οι διακινητές τις βίασαν πριν τις πετάξουν σαν ζώα υπό την απειλή όπλων μέσα στα πλοιάρια, στα οποία δεν ήθελαν να μπουν βλέποντας ότι ήταν υπερφορτωμένα.

Ο νέος «αρχιδιακινητής» στη Λιβύη -είπαν- ονομάζεται Οσάμα, ελέγχει πλέον σχεδόν όλα τα σημεία απόπλου και προσφέρει δρομολόγια στην «τιμή ευκαιρίας» των 400 ευρώ το άτομο για να προσελκύσει νέα «πελατεία».

Το ένα από τρία ναυάγια συνέβη όταν άρχισε να μπάζει νερά πλοιάριο χωρίς μηχανή, που ρυμουλκούνταν δεμένο από μεγαλύτερο σκάφος, επίσης γεμάτο με πρόσφυγες και μετανάστες.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι μαρτυρίες διασωθέντων, που επιβεβαιώνουν ότι ο Σουδανός πλοηγός του πρώτου σκάφους έκοψε απότομα το σχοινί, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εγκαταλείψει στη μοίρα του το δεύτερο πλοιάριο αλλά και να αποκεφαλίσει μια γυναίκα, καθώς το σχοινί τη χτύπησε με φόρα και της πήρε το κεφάλι...

Ο 28χρονος Σουδανός και τρεις φερόμενοι συνεργοί του συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές, όταν αποβιβάστηκαν στη στεριά μαζί με τους επιζώντες.

Συγκλονισμένοι δύο Ερυθραίοι είπαν στο Associated Press πως τους στοιχειώνουν οι κραυγές των παιδιών που πνίγονταν.

«Αρχισα να κλαίω όταν είδα την κατάσταση και κατάλαβα ότι δεν έχουμε καν μηχανή. Υπήρχαν τόσο πολλές γυναίκες και παιδιά, όμως το νερό έμπαινε από παντού» διηγήθηκε ο 21χρονος Φίλμον Σέλομον, ενώ ο 27χρονος Χάμπτομ Τέκλε περιέγραψε πως άρχισε να προσεύχεται και βούτηξε στη θάλασσα, βλέποντας τους συνεπιβάτες του να αγκαλιάζονται και να προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Μία απάντηση στη Λέγκα

«Σώζουμε όσο περισσότερες ζωές γίνεται, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία εισβολή: οι αριθμοί παραμένουν ίδιοι» υπογράμμισε ο Ματέο Ρέντσι, απαντώντας στην ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, που κατήγγειλε προβοκατόρικα «επικείμενη κατάρρευση του ιταλικού κράτους, κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισβολή» Αφρικανών στην Ιταλία.

Κι ενώ οι Αρχές στη γείτονα αναζητούν εναγωνίως καταλύματα για να στεγάσουν τους 14.000 και πλέον διασωθέντες της τελευταίας εβδομάδας, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιμένει πως -παρά την αυξημένη προσφυγική και μεταναστευτική ροή το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου- οι καταγεγραμμένες φετινές αφίξεις μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ήταν 40.660, μειωμένες κατά 2% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πόσους ακόμη Αϊλάν θέλετε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας